Friderikusz Sándor levelet írt

Friderikusz Sándor
Vágólapra másolva!
A műsorvezető egy hete még együtt ebédelt a TV2 két tulajdonosával, a programigazgató pedig a kezeit szorongatta hálásan, nem is érti, miért cikkezik szakításról a médiával foglalkozó hazai sajtó. Friderikusz Sándor - Origónak írt - levelét alább közöljük.
Vágólapra másolva!

„Sajátosan működik ez a mi kis magyar újságírásunk (vagy amit errefelé ennek neveznek)! Kedden délután az Origo munkatársa e-mailben megkeresett azzal, hogy médiakörökből úgy értesült, jövőre nem én fogom vezetni a TV2-n Az ének iskoláját. Röviden azt feleltem neki, szintén e-mailben, hogy erről nem tudok, de akárhogy is van, én biztosan nem szeretném jövőre, immár harmadjára vezetni a gyerek-tehetségkutatót, több más mellett erről még május közepén levelet is írtam a TV2 illetékeseinek, hiszen nem mindenben értettem egyet az idei műsor megvalósításával, na meg – amit most teszek hozzá – talán nem is lennék képes sok újdonságot felmutatni ugyanannak a műsornak a harmadik évfolyamában.

Az ősztől soron következő Sztárban sztárról is elmondtam, illetve leírtam a keddi pár ártatlannak szánt mondatban, hogy 2-3 hónapja, amikor megkérdezett a folytatásról a TV2 kreatív vezetője, azt találtam mondani: nem halnék bele, ha az idén már nem én vezetném, mert ott a műsorvezetői munka java konferálásokból és kikiáltásból (nézők telefonálásra buzdításából áll), papagáj meg nem szívesen lennék egy még oly' sikeres tévéműsor kedvéért sem! Ennyi volt tehát a keddi rövid mondandóm.

Forrás: TV2

Mindezekre – még kedd este – a TV2 szóvivője azt válaszolta, nyilván főnökei biztatására: részükről is 'felmerültek kételyek a közös munka folytatását illetően'. Ugyan nem nagyon értettem ezt a megjegyzést, hiszen mind a három műsor, amelyben szerepem volt az elmúlt másfél évben a TV2-nél, kiemelkedően nézett volt, a műsorokért felelős TV2-s vezető legalább két emailben hálálkodott. A kezemet szorongatva forrón gratulált az utolsó adás felvétele után a pár hónapja kinevezett programigazgató, de a műsort gyártó cég vezetője is köszönte szépen, tehát ez a szurka-piszka különösebben nem izgatott, mert sok alapja nem lehetett.

Erre fel a tegnapi szenzációhajhász újságcímek már szakításról szólnak, meg hogy vége a TV2 és Friderikusz együttműködésének, és hogy otthagyom a TV2-t. Kérem tisztelettel, nincs mit otthagynom, hiszen nem is voltam soha a TV2 állományában! Az elmúlt években fölkértek egy-egy munkára, amit hol vállaltam, hol meg nem, egyéb elfoglaltságaimtól, érdeklődésemtől stb. függően. Ráadásul épp egy hete – kezdeményezésemre – a TV2 két tulajdonosával hármasban ebédeltünk, és a jövőről szóló stratégiai kérdésekről beszélgettünk, nem mellesleg, sok tekintetben egyet is értettünk. Ezt a találkozót azzal zártuk, rövidesen folytatjuk a közös gondolkodást valamiről, amiről most többet nem mondanék.

Szerintem azon túl, hogy a sajtó semmiből csinált elefántot, szó sincs konfliktusról meg balhéról (legalábbis én biztosan nem tudok erről), mindenki teszi a dolgát, aminek az is lehet a teljesen természetes fejleménye, hogy a közeljövőben megint együtt dolgozunk a TV2-vel, és az is lehetséges, hogy mostanában nem lesz dolgunk egymással. Ez az élet rendje, legalábbis Magyarországon! Egyébként meg közösen annyi szép sikert mondhatunk a magunkénak, hogy a többiről legfeljebb csak kényszer hatására beszélnék."

Friderikusz Sándorral hosszabb interjút készítettünk a közelmúltban, a cikk itt olvasható.