Áder Jánoshoz fordult az RTL csoport

Vágólapra másolva!
A társaság arra kéri a köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a reklámadóról szóló törvényt.
Vágólapra másolva!

Az RTL csoport társ-vezérigazgatója, Guillaume De Posch és a magyar RTL Zrt. igazgatóságának elnöke, Andreas Rudas által aláírt levélben a társaság arra kéri Áder János köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a reklámadóról szóló törvényt, amelyet a parlament június 11-én elfogadott.

Az RTL szerint a reklámadó bevezetése "sérti közösen vallott európai értékeinket, így elsősorban a sajtószabadságot és a versenysemlegességet". A levélben azt is hangsúlyozzák, hogy a reklámadó költségvetési hatása minimális: "Az RTL Magyarország már ma is nagyobb összeggel járul hozzá a közteherviseléshez annál, mint a reklámadóból várt teljes állami bevétel összege. Ugyanakkor vállalatunkra nézve, amely a reklámadó felét lenne kénytelen befizetni, drámai következményekkel jár."

A társaság különösen aggályosnak tartja, hogy a reklámadó teljes állami bevételének közel felét kell fizetnie, miközben a teljes reklámpiacból való részesedésük körülbelül 15 százalékos. "Ez határozottan és világosan ellentmond az arányos közteherviselés elvének és a versenysemlegességnek is" - véli az RTL.

"Meggyőződésünk, hogy a reklámadó jelentős visszalépés azon az úton, amelyen a modern Magyarország nem csak, hogy már végigment, de másoknak is irányt mutatott közös európai otthonunkba. Kérjük ezért, hogy a reklámadóról szóló törvényt, amelyet hamarosan aláírásra terjesztenek Ön elé, ne írja alá és ne hirdesse ki" - zárul a levél.