Velük küzd meg Kállay-Saunders András a magyarok becsületéért

Conchita Wurst
Vágólapra másolva!
Kezd összeállni a mezőny az Eurovíziós Dalversenyre. Most ön is felmérheti, mennyire lehet veszélyes a magyar indulóra négy melegítőben ugráló izlandi, a szépséges észt lány vagy a szakállas osztrák transzvesztita.
Vágólapra másolva!

Mint korábban írtuk, egy összeurópainak szánt internetes szavazáson toronymagasan vezet a Running című dal, amelyet Magyarország indít 2014-ben. Apró szépséghiba, hogy az oldalon magyarok szavaztak mesze a legtöbben, valószínűleg épp Kállay-Saunders András versenydalára. Ezt a neten meg lehet csinálni, ugyanis az oldalon engedélyezik, hogy szavazhassunk a saját országunk indulójára is (bár naivan objektivitást kérnek a szavazóktól), a tévéshow alatt viszont már senki sem választhatja a saját előadóját, így elég csalóka a látszólag pazar eredmény.

A tévéműsorban aratott esetleges győzelem nyilván okot adna az ünneplésre, de nem jelentene radikális változásokat a magyar zeneiparban, legfeljebb elcsendesítené egy kissé azokat, akik szerint Kállay-Saunders nem magyar, és szégyen egy olyan embert indítani, aki ellen rendőrségi vizsgálat indult. Ha nyerne, az a 2015-ös rendezést vonná maga után, és nem kevés pénzbe kerülne az MTVA-nak, vagyis az adófizetőknek. A BBC egy 2012-es riportja szerint a spanyol közszolgálati tévé vezetői még viccelődtek is az aktuális indulójukkal, Pastora Solerrel, hogy nehogy nyerjen, mert az ország nem engedheti meg magának a költségeket.

De mekkora költségről van szó? Az Open Society Institute Assistance Foundation egy tanulmánya szerint Azerbajdzsán legalább 686 millió dollárt (154 milliárd forintot) vert el a többnapos eseményre, de ez extrém példa, ebben már benne volt egy új út, egy koncertterem építése, járművek bérlése vagy vétele, illetve a kísérő események költsége is.

A indulók költségei sem elhanyagolhatóak, a beugró versenyzőnként 157 ezer svájci frank (40 millió forint) volt tavaly, erre még jön némi műholdas díj, meg a szállás és az utazási költség. Az MTVA tavalyi közlése szerint a közszolgálati csatorna a nevezési díj negyedének megfelelő összeget rendszeresen vissza is kapja.

Az első idei elődöntő május 6-án lesz, ebben érdekelt Magyarország. Nézzünk néhány további indulót, kikkel mérkőzhet meg az elődöntőben vagy a fináléban a vidám, színes, zenés fesztiválra nem biztos, hogy való, de kétségkívül fülbemászó, és mondanivalóval is rendelkező Running? Az első elődöntőben 16 ország vetélkedik, a másodikban 15, hat ország pedig automatikusan a döntőben van. Sokaknál azonban még nem nevezték meg az indulót vagy a versenydalt, egyelőre ezeket a produkciókat találtuk meg a neten.

Előadó: Pollapönk, dal: Enga fordóma

Kezdjük rögtön az izlandiakkal, akikkel amúgy is egy csoportban vagyunk. Ők láthatóan nem veszik túl komolyan a versenyt (amúgy mely férfi lépne fel önszántából rózsaszínű melegítőben?), de épp ezért veszélyesek, mert az eurovíziós szavazók általában a nagy ívű produkciókat, az egy perc alatt ható slágereket és a félbolondnak tűnő versenyezőket szeretik.

Előadó: Hersi Matmuja, dal: One Night's Anger

Szintén a magyar csoportban van az albán induló, aki egy másik prototípust testesít meg: sok ország szeret indítani erőteljes hangú, drámai arccal éneklő nőket, akiket gyakran szélgéppel is megtámogatnak, hadd lobogjon a haj a nagy beleélés közepette. Ez a dal azonban nem tűnik olyan erősnek.

Előadó: Maria Jaremcsuk, dal: Tick-Tock

Egy újabb női előadó, csinosabb is, mint az előző, és tipikus eurovíziós slágerrel nyert Ukrajnában. Hangban talán nem annyira karakteres előadó, a színpadképet viszont jól kiegészíti a három táncossal.

Előadó: Tanja, dal: Amazing

Akárcsak az előzőek, ő is az első elődöntőben lesz, mint Kállay-Saunders. Szerencsénkre az észt lány egy tucatdiszkószámmal rukkolt elő, amit egzotikus, különös szépséggel ellensúlyoz. Tanja az első perc végén szintén hatalmas beleéléssel énekel, utána viszont annyit mozog két perc alatt, mint egy komplett magyar NB I-es csapat a hétvégi meccsen.

Előadó: The Common Linnets, dal: Calm After The Storm

A csoportunkban több olyan ország található, ahol még mindig nem dőlt el, ki indul, de olyanok is akadnak (mint San Marino, Örményország, Montenegró), ahol megvan az induló személye, csak éppen a dalukat még nem tette közzé a helyi köztévé. A hollandok nem ilyenek, ott már tudni a dal címét is, de csak egy darabkát találtunk belőle. A formáció viszont eurovíziókonform, egy szőke lány és egy borostás, sármos férfi alkotja.

Pillantsunk át a másik csoportba is, bár az onnan jövőkkel csak akkor kerül össze a magyar induló, ha egyaránt bejutnak a fináléba. A társaságban mindesetre vannak érdekes figurák, mint Thomas Neuwirth, vagy művésznevén Conchita Wurst, az Ausztriát képviselő transzvesztita énekes.

Conchita Wurst, balra Forrás: eurovision.tv

Versenydalát március 7-én mutatják be, úgyhogy nézünk másokat helyette:

Előadó: TEO, dal: Cheesecake

Az első perctől kezdve nyilvánvaló, hogy a fehérorosz fiú a női szavazatokra hajt, és várhatóan be is zsebel majd pár ezret. A dala elsőre koppintásnak tűnik, Alexander Rybak jut róla eszünkbe, persze a hangszerelés és a refrén azért más.

Előadó: Softengine, dal: Something Better

A finnek egy rockegyüttessel jönnek, talán abban bízva, hogy a zenészek lelkesedése, fiatalsága, önmagukba vetett hite áttessékeli őket a döntőbe. Hallgatható melódia, de nem lesz az év slágere.

Előadó: Donatan & Cleo, dal: My Słowianie (Slavic Girls)

A lengyelek megirigyelték a közelmúltban látott orosz, népviseletes nénikéket, és néptáncosokat állítottak az amúgy felejthető produkciójuk mögé. Az mindenestre tisztelete méltó, hogy az énekesnő lengyelül próbálkozik.

A fellépők listája még bővül, az eddigi mezőnyt itt találja. Alább szavazhat: a fentiek közül melyik a legveszélyesebb Kállay-Saunders versenydalára?