Steven Moffat: Sherlock és Watson tökéletesen kiegészítik egymást

Vágólapra másolva!
Steven Moffat skót tévés producer és író, újabb nagy dobása a Sherlock című sorozat, amely itthon is fut, és amely több díjat már be is zsebelt. Szerinte sikerült megőrizni a karaktert, annak ellenére, hogy áthelyezték a modern Londonba. A sztori valójában nem egy detektívtörténet, hanem egy detektívről szóló történet – véli. Aki kerülné a spoilereket, ne olvasson tovább!
Vágólapra másolva!

A közönség egészen a harmadik évadig nem tudja meg, hogy Sherlock hogyan rendezte meg saját halálát a második évad végén. Ezt hogyan sikerült titokban tartani?

Bíztunk abban a néhány emberben, akiknek a tudtára adtuk. Mindenki tisztában volt vele, hogy menyire fontos, hogy a közönség ne az újságokból értesüljön a történet egyik legizgalmasabb fordulatáról. Ráadásul nemcsak Sherlock trükkje érdekes, hanem az is, hogy a történet szereplői, hogyan szereznek róla tudomást, hogy Sherlock még mindig él. Nem különcködésből titkolóztunk, mindössze azt akartuk, hogy a nézők élvezzék a sztorit. Mi jó van abban, ha előre lelőjük a poént? A nézők az elmúlt 18 hónap alatt már sokat törték a fejüket a megoldáson.

Forrás: AXN

Milyen következményekkel jár Sherlock feltámadása?

Sherlock azt hiszi, hogy amikor visszatér, minden folytatódhat ott, ahol abbahagyta, vagyis, hogy visszatérhet megrendezett halála pillanatához. Ám meglepődve tapasztalja, hogy ez nem így van, nem ilyen könnyű az ügy. Számtalan embert megbántott azzal, hogy egyszer csak eltűnt az életükből, becsapta őket, és fájdalmat okozott nekik. Ennek következményei lesznek. Elsősorban persze Johnnal van elszámolni valója. Barátságuknak ezt a traumát fel kell dolgoznia. John és Sherlock kapcsolata eddig is igen izgalmasan alakult, most újabb érdekes fordulattal gazdagodik. Valójában a Sherlock-krimik központjában ez a barátság áll, a nézőket ez érdekli a legjobban. A sztori valójában nem egy detektívtörténet, hanem egy detektívről szóló történet.

Másmilyen a harmadik évadban, mint korábban volt?

Igen, érettebb lett. A második évadban rákényszerítettük nyomozónkat, hogy végre nőjön fel. Az első évadban még elég gyermeteg volt. A második évadban átélt szerelem, veszteség és félelem hatására azonban megváltozott a személyisége. A harmadik évadra Sherlock már a regényekből jól ismert emberré vált: kellemes modorú, érzékeny, szellemes, végtelenül okos egyéniséggé, aki néha meg-megcsillogtatja félelmetes oldalát is. Minden értelmes ember tanul, és változik az átélt élményei hatására. Sherlock különösen intelligens alak, és emiatt különösen izgalmas nyomon követni személyiségének fejlődését.

Miért helyeztétek át az eredeti XIX. századi történetet modern környezetbe?

Úgy vélem, hogy a mi értelmezésünk nagyon passzol az eredeti történethez. Doyle regényében Sherlock haladó szellemű ember, aki figyelemmel követi kora legújabb tudományos felfedezéseit, mikroszkópot és korának legmodernebb technikai újdonságait használja. A viktoriánus kor stílusától teljesen elütött, szédítő tempót diktált, valóban egy új korszak hírnöke volt, de a mai közönség számára azonban avíttnak tűnnek a 150 éve még modern dolgok. Mivel arra törekedtünk, hogy megőrizzük Sherlock szellemiségét, olyan eszközöket kellett a kezébe adnunk, amelyeket ma tekintünk a technika csúcsának. Ezzel együtt pedig áthelyeztük az egész történetet a modern Londonba. Számunkra teljesen természetes, hogy modernizálni kellett Sherlock történetét, épp azért, hogy megőrizzük Sherlock eredeti karakterét.

Watson házassága Maryvel - akit Martin Freeman valódi élettársa, Amanda Abbington alakít - milyen hatással van Watson Sherlockkal való barátságára?

Nagyon boldogak vagyunk, hogy Amanda is velünk dolgozik. Remekül játssza Maryt, és új szint visz Sherlock és Watson kapcsolatába. Az eddigi Sherlock verziókban Mary mindig a betolakodó harmadik szerepét töltötte be, aki rendre keresztbe tesz a két jó barátnak. A mi történetünkben erről szó sincs. Holmes és Mary kedvelik egymást, és a lány bátorítja is kettejük barátságát. Watson elköltözött Sherlocktól, és már a feleségével él, de a két barát mindig is tudta, hogy nem lesznek örökre lakótársak. Watson azonban továbbra is gyakran feljár Sherlockhoz, kicsit szemmel tartva barátja barlangját. Mary ilyenkor mindig boldogan jegyzi meg: "Aztán mulassatok jól!" Valószínűleg örül is neki, hogy egy időre férje nem fog otthon lábatlankodni. Mary ezen kívül nagyon megértő Sherlock különcségeivel szemben... szóval vidám hangulatú triót alkotnak.

Forrás: AXN

Mi az oka annak, hogy a mai nézők körében is ekkora sikert arat a Sherlock történet?

Conan Doyle zseniális érzékkel avatja be olvasóját egy különleges barátságát történetébe. Sherlock és Watson tejesen eltérő karakterek, mégis tökéleten kiegészítik egymást. A közönség barátságuk kezdetén ismerkedik meg velük, és szemtanúja, ahogyan ez a kapcsolat formálódik, mély barátsággá alakul, és egyben formálja Sherlockot és Watsont is. Amikor összetalálkoznak, mind a ketten elég válságos pillanatát élik életüknek. John addigi katonai pályafutása véget ért, és elvesztette amulettjét. Sherlock lába alól már teljesen kicsúszott a talaj, kezd becsavarodni. Amint egymásra találnak, rögtön érzik, hogy ez életük különleges lehetősége. John segít Sherlocknak visszatalálni az emberi életbe, segít előhozni Sherlockból a legelemibb emberi érzéseket, és ezzel megmenti a nyomozót. Sherlock nem véletlenül mondogatja, hogy John az ő egyetlen barátja: valóban senki más nem áll olyan közel hozzá, mint ő. John mentette meg az életét. Watsont is alapvetően változtatja meg ez a barátság. Bekapcsolódik Sherlock kalandjaiba, és ezzel visszatér hétköznapjaiba a kaland és az izgalom, amelyek nélkül nem is tudna élni. Kettejük barátsága rendkívül izgalmas, amelyet még érdekesebbé tesznek a rejtélyes ügyek, amelyekben nyomoznak. Ez egy igazi klasszikus történet, amely mindig minden korban rabul ejti a közönséget.

A sorozat harmadik évadja március 29-étől, szombatonként látható 19:10-től az AXN-en.