Vágólapra másolva!
Hétfő este indul Sebestyén Balázs újabb gameshow-ja, a Négyen négy ellen. Érdekes, hogy a csatorna nem egy újabb formátumhoz, hanem egy olyanhoz nyúlt, amely a hetvenes években indult az USA-ban.
Vágólapra másolva!

Az idei hazai tévés évad eddigi legnagyobb meglepetését az RTL Klub bejelentése okozta, miszerint 4N4LN – Négyen négy ellen címmel elindítja a Family Feud című klasszikus játék magyar verzióját. Azért beszélhetünk meglepetésről, mert egy olyan licencről van szó, amelynek a születése 1976-ra datálható, Amerikában ekkor kezdték el sugározni a játékot, mely pár nehezebb időszakot és néhány műsorvezető-váltást átélve még ma is él és virul hétköznaponként a délutáni műsorsávban.

A Family Feud Amerikában a nagy klasszikusok közé tartozik, abból a korból származik, amikor a hozzánk sokkal hamarabb elérő Szerencsekerék is indult. Jellemző módon a nálunk többször is megszüntetett játék odakint ugyancsak prosperál a délutáni műsorsávban, ahol szappanoperákkal és különféle kibeszélő show-kkal kell megbirkóznia a nézőkért.

Négyen négy ellen Forrás: RTL Sajtóklub

Bár a formátum klasszikus, ez a jelző természetesen nem jelenti azt, hogy ma ne lenne rá kereslet. Például Amerikában, a 2010-ben debütáló új műsorvezetőnek, a humorista Steve Harvey-nak köszönhetően a játék ismertsége is megnőtt a fiatalok körében, köszönhetően a közösségi oldalaknak és főleg a YouTube-on megosztott humoros jeleneteknek. Ezekkel egyébként más tévéműsorok is foglalkoznak, a Family Feud például mondhatni állandó vendég a Jimmy Kimmel Live című talkshow csütörtöki "felesleges cenzúra" rovatában.

Maga a játék pofonegyszerű, és még konkrét tudást sem kíván meg, elég, ha ismerjük, vagy ismerni véljük embertársainkat. Ugyanis a 4N4LN lényege, hogy a műsor készítői száz embernek tették fel ugyanazokat a kérdéseket, a kérdésekre egy ember csak egy választ adhatott. A játékosok feladata pedig az, hogy rájöjjenek, mik voltak a kérdésekre adott leggyakoribb válaszok. Aki eltalálja a hat leggyakoribb válasz egyikét, az pontot kap.

Ma már sokadik virágzásukat élik ilyen típusú, nem feltétlenül lexikális tudáson alapuló játékok (egyrészt az újgenerációs ügyességi vetélkedők, másrészt a praktikus tudást, megkövetelő gameshow-k), érdekes módon Amerikában utóbbiak a hetvenes években jutottak el a csúcsra. A Family Feud mellett a már említett Szerencsekerék (Wheel of Fortune) volt az egyik legnagyobb durranás, amelyben a játékosoknak véletlenszerűen kiválasztott pénznyereményekért cserébe kellett mássalhangzókat mondaniuk, hogy kitaláljanak egy feladványt, melynek meghatározását nem, mindössze betűi és szavai számát ismerték.

Van még egy 1972-es darab is

De melyiket húzza elő egy hazai tévés szaki, ha régit, de jót akar? Egy nagyon kedvelt játék volt főleg a háziasszonyok körében a The Price is Right, ami valójában az ötvenes években született, de a hetvenes években, egész pontosan 1972-ben született újjá. Ebben a vetélkedőben, mely ugyancsak szakított a tipikus kvízműsorok formátumával, a versenyző feladata az volt, hogy megtippelje egy árucikk árát, illetve több árucikk egymáshoz viszonyított értékét, hogy eldöntse melyik az olcsóbb és melyik a drágább, valamint, hogy különböző árucikkeket párosítson a hozzájuk tartozó árcédulákkal. Bármennyire is avíttasnak tűnhet a The Price Is Right, a formátum ugyancsak elindult a régiónk egyes piacain, például tavaly Szlovákiában nagy sikerrel sugározzák. Talán ez lesz a következő nagy dobása valamelyik csatornának? Mondjuk az M1-nek? Abszolút logikus döntés lenne.

A Négy Nagy közé egyébként még a Jeopardy! tartozik, ez a vetélkedő a hatvanas évek közepén indult napi műsorként, majd egy ideig a hetvenes években heti, főműsoridős produkcióvá vált, fénykorát pedig 1984 környékén élte. A többivel ellentétben igazi tudásalapú játékról van szó, amely koncepcióját tekintve leginkább talán a Mindent vagy semmit című Vágó István-műsorhoz hasonlítható. Benne a játékosok témakörök alapján választott kérdésekre válaszolnak... illetve válaszokra rákérdeznek. A Jeopardy! sajátossága ugyanis az, hogy a játékosok a témakört és a hozzá tartozó összeget kiválasztva kvázi egy választ (vagy pár információt) kapnak, s a megfejtésüket kérdés formájában kell megfogalmazniuk.

A Family Feud formátum sikeréről egyébként mindent elmond, hogy számtalan honosított verzió létezik belőle. Ki tudja, talán az RTL Klubot is az inspirálta a licenc megvásárlására, hogy a közelmúltban régiónk több országa is bemutatta a vetélkedő honosított verzióját: szinte mindenhol több évad készült belőle, nem egy piacon pedig még jelenleg is megy.

A műsorvezetővel készült interjúnk itt olvasható.