Egyre jobban mennek az ország dolgai, bár vannak még baloldali stiklik

orbán Viktor Karcagon
Karcag, 2014. március 18. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Orbán Viktor miniszterelnök, Dobos László polgármester és Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter (b-j) a karcagi Elektronikai Hulladékhasznosító Központ átadásán 2014. március 18-án. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
A kormány beszámolhat néhány szép sikerről, a Fidesznek kényes témák nem kerülnek terítékre, Mesterházy Attila jobbára csak védekezik, a Jobbik pedig a szocialistákat támadja. Négy találomra kiválasztott késő esti híradó alapján megnéztük, milyen képet fest az országról a köztévé.
Vágólapra másolva!

Az egyik leggyakoribb kritika a kormánnyal szemben, hogy maga alá gyűrte a közszolgálati médiát, amelyek hírműsorai kiszolgálják az érdekeit. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság rendszeresen elemzi a tévés és rádiós hírműsorokat, legfrissebb jelentésükből az derül, hogy egyáltalán nem szerepeltek kiugróan sokszor a kormánypárti politikusok az esti Híradóban, a műsoridő épp felét kapták meg. Ez a vizsgálat azonban a szereplések számát és azok hosszát összesíti, így az nem derül ki például, hogy pontosan milyen témáról beszélnek a politikusok. A választási kampány finisében megnéztük, hogyan épül fel az MTV híradója, milyen terjedelemben és milyen környezetbe ágyazva szólalnak meg benne a kormánypárti és az ellenzéki politikusok, hová teszik a hangsúlyokat a műsor készítői, hogy olvasóink is eldönthessék, van-e alapja a vádaknak.

Az MTV csatornái több, különböző terjedelmű híradót adnak le egy napon, mi a befogadhatóság és a napi hírtermés teljes áttekinthetősége okán az m1 késő esti, 9-10 perces híradói közül néztünk meg és veséztünk ki négyet, figyelmen kívül hagyva a külpolitikai híreket.

Március 17., hétfő

Melyik kormánypárti politikusok szólalnak meg, milyen alkalomból, és miről beszélnek?

  • Varga Mihály az Alkotmánybíróság válaszáról, amelyet a testület a kormány devizahitelesekre vonatkozó kérdésére adott. A nemzetgazdasági miniszter szerint a döntés visszaigazolja a kormány eddigi lépéseit, amelyeknek köszönhetően csökkent a devizahitelek száma, és közben a gazdaság is növekedni tudott. (Ellenzéki oldalról senki sem szólal meg, az ellenzéki pártok véleményét – melyek lényege az, hogy nem hozott változás az AB döntése – egy-egy mondatban, összesen 12 másodpercben idézi a műsorvezető.)
  • Orbán Viktor a videó alapú jeltomács-szolgáltatás most elindult tesztje kapcsán a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségében elmondja, hogy az elmúlt négy évben negyven százalékban csökkent a fogyatékossággal élők munkanélkülisége, ma 16 ezerrel többen dolgoznak, és az új szolgáltatással még többeknek megadatik a munka lehetősége.
  • Soltész Miklós szociális és családügyért felelős államtitkár arról beszél, hogy újabb béremelést kaphatnak a szociális ágazatban dolgozók, ha az ország gazdasági helyzete ezt lehetővé teszi. Mint a bejátszásból kiderül, az ígéretének apropója az, hogy a napokban kapta kézhez a pótlékát 90 ezer dolgozó. Az ellenzéki pártok hasonló kampányígéreteire nem tér ki az anyag.
  • Selmeczi Gabriella kijelenti, hogy a baloldalon most azok a bukott emberek álltak össze, akik már tönkretették az országot, és most azon a koncon marakodnak, amit még meg sem szereztek. A Fidesz-szóvivője arra reagál, hogy Józsa István MSZP-s képviselő az ATV-ben arról beszélt, hogy kik lehetnek miniszterek egy esetleges baloldali kormányban.

Melyik ellenzéki politikusok szólalnak meg, milyen alkalomból, és miről beszélnek?

  • Józsa István az ATV-ből bejátszva és Mesterházy Attila, amint párttársát cáfolja. Mesterházy szerint, amit Józsa a lehetséges baloldali miniszterekről mondott, az csak a magánvéleménye, ő viszont továbbra sem kíván árnyékkormányt felállítani.

A legrészletesebb anyag

  • Az ellentmondásos nyilatkozatok ügye a baloldal lehetséges minisztereiről. Több bejátszással, grafikával, több mint négy percet tesz ki a tíz és fél perces műsorból. Az anyag készítői azt is ismertetik, hogy a Józsa által „bejelentett” négy miniszterjelölt (eszerint Bajnai Gordon gazdasági, Fodor Gábor környezetvédelmi, Hiller István oktatási, Gőgös Zoltán mezőgazdasági miniszter lehet) milyen szerepet vállalt a korábbi szocialista kormányokban.

Aznapi hír, amely nem fért bele a 10 percbe

  • Civil szervezetek becslése szerint a Fidesz már február végéig elköltött annyi pénzt a kampányra, amennyit törvényesen lehet, igaz, ebbe beleszámolták a CÖF hirdetéseit, és hivatalosan a kormány által közölt hirdetéseket is.

Március 18., kedd

Melyik kormánypárti politikusok szólalnak meg, milyen alkalomból, és miről beszélnek?

  • Orbán Viktor elmondja, hogy Magyarország Európa harmadik legiparosodottabb nemzete, ami annak köszönhető, hogy jó ütemben halad a kormány által hirdetett iparosítás. A miniszterelnök erről Karcagon beszélt, amikor átadott egy elektronikai hulladékfeldolgozót. Kiderül az is, hogy jóval az európai átlag felett vagyunk ipari termelésben.
  • Orbán Viktort idézik megint, aki előző nap a Pécs TV-ben szólt arról, hogy az állami, nonprofit alapon működő közszolgáltató cég lehet a további rezsicsökkentés alapja. A műsorvezető azt mondja, hogy elemzők számításai szerint olcsóbb lehet az áram, a gáz és a víz, ha létrejön az állami vállalat, de arra nem tér ki, hogy kiknek a számításaira hivatkozik.
Varga Mihály, Orbán Viktor miniszterelnök, Dobos László polgármester és Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a karcagi Elektronikai Hulladékhasznosító Központ átadásán Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Melyik ellenzéki politikusok szólalnak meg, milyen alkalomból, és miről beszélnek?

  • Németh Zsolt jobbikos képviselő kijelenti, hogy a szocialistákat inkább bűnbandának kéne nevezni, és egy újabb Simon-ügyről lehet szó az MSZP-ben, ezért vagyonosodási vizsgálatot kezdeményeznek az MSZP egyik baranyai vezetője, Kőhegyi István ellen.
  • Mesterházy Attila Kőhegyi védelmében azt bizonygatja, hogy nem követ el bűncselekményt valaki azzal, hogy megtakarításai vannak.

A legrészletesebb anyag

  • A Kőhegyit ért váddal több mint a műsoridő harmadában foglalkozik a Híradó. Kőhegyinek a 2010-es vagyonnyilatkozata szerint kétmilliós megtakarítása és 49 milliós tartozása volt, a PécsMa című újság szerint azonban tavaly már legalább 70 milliós vagyonnal rendelkezett, aminek alátámasztására a lap közzétett egy 2013-as bankkivonatot. A Híradó részletesen ismerteti az újságcikket, benne a politikus rabosítást idéző profilképeivel, majd pénzköteges infografikákkal is bemutatják, hogyan nőtt a képviselő vagyona, többször is megismételve a kontrasztos számokat. Háromszor idézik Mesterházyt, aki „azt mondta, Kőhegyi István legális módon halmozta fel megtakarításait” (Mesterházy valójában nem a használta a felhalmoz szót), majd idézik Kőhegyi közleményét is, mely szerint a politikus feljelentést tesz banktitok megsértése miatt. Kőhegyit hiába keresték a kérdéseikkel, megmutatták viszont a házát, az egyik szomszéd pedig azt is elárulta, hogy a politikus mindig terepjáróval jár.

Aznapi hírek, amelyek nem fértek bele a 10 percbe

  • Siralmasak lettek a legutóbbi nemzetközi oktatási felmérés eredményei: a magyar diákok egyharmada a legegyszerűbb matematikai műveleteket sem tudja elvégezni, 20 százalékuk pedig funkcionális analfabéta. Az Magyar Tudományos Akadémia PISA-konferenciáján felszólalók szerint csak felelősségteljes oktatáspolitikával tudnánk megfékezni, hogy a fejlődő államok szintjére csússzunk vissza.
  • A TV2 nem sugározhatja tovább a kormány „Magyarország jobban teljesít" szlogenű kampányainak hirdetéseit, mert az nagyon hasonlít a Fidesz hirdetéseire, így politikai reklámnak minősül.

Március 24., hétfő

Melyik kormánypárti politikusok szólalnak meg, milyen alkalomból, és miről beszélnek?

  • Orbán Viktor szaúd-arábiai látogatása során elmondja, hogy áttörés történt a magyar–arab kapcsolatokban, ami hamarosan jelentős üzleti együttműködést is hoz majd. Ahogy fogalmaz, rengeteg energiát és pénzt áldoztak arra, hogy megújítsák az ország arab kapcsolatait, ebben ugyanis óriási üzleti lehetőségek vannak, és akik későn ébrednek, azok nem tudnak majd bekapcsolódni ezekbe a lehetőségekbe.
  • Kövér László, aki Szolnokon kifejti, hogy ismét több mint 4 millióan dolgoznak Magyarországon, a rendszerváltás óta nem volt ilyen kedvező a foglalkoztatás aránya, jelenleg 280 ezerrel többen keresnek, mint a kormányváltás előtt, 2010-ben, és tíz év óta végre emelkedett a foglalkoztatottsági mutató a fiatalok körében is. Arra sem a házelnök, sem a Híradó nem tér ki, hogy miként befolyásolja a statisztikát közmunkások és a külföldön munkát vállalók száma.

Melyik ellenzéki politikusok szólalnak meg?

  • Ebben a Híradóban nem szólalt meg ellenzéki politikus.

Voltak viszont további jó hírek

  • Nyolc éve nem voltak ilyen optimisták a fogyasztók, mint márciusban – derül ki a GKI friss felméréséből. Eszerint a megtakarításaiknak köszönhetően egyre többen gondolják úgy, hogy egy éven belül nagy értékű, tartós fogyasztási cikket tudnak vásárolni. A Híradónak nyilatkozó elemző szerint a növekvő reálbér emelkedése, a megtakarítások és az alacsony infláció is hozzájárulnak ahhoz, hogy már az idén a fogyasztás húzza a gazdaságot, de az nem derül ki, ki ez az elemző. Megtudjuk viszont, hogy valamennyi gazdasági ágazat szereplői is jobbnak ítélik a kilátásokat, ezzel párhuzamosan csökkent a lakosság munkanélküliségtől való félelme.
  • Újabb rendőri visszaélést leplezett le a nemzeti védelmi szolgálat megbízhatósági szolgálata. Ezúttal az egri kapitányság egyik járőre bukott meg a korrupciós teszten, mert nem adott le egy csaliként bedobott, talált pénztárcát, inkább eltette a benne lévő 6 ezer forintot.
  • Áldását küldte Ferenc pápa az MTVA Jónak lenni jó című műsorfolyamának és a műsor készítőinek.

A legrészletesebb anyag

  • Welsz Tamásról szól, és két újságcikken alapul. Az egyik a Népszabadságé, mely szerint Welsz az illegális tevékenységének szinte teljes dokumentációját átadhatta a halála előtt a rendőröknek, a másik a Magyar Nemzeté, amely arról értesült, a vállalkozó remek szocialista kapcsolatokkal rendelkezett. Ezenkívül „sajtóhírek szólnak arról is, hogy Welsz Tamás házában volt Mesterházy Attila egykori helyettesének titkos páncélszekrénye”.

Aznapi hírek, amelyek nem fértek bele a 10 percbe

  • Zsigó Róbert fideszes politikus két helyről is felvett utazási pótlékot. Zsigó képviselői fizetéséből (1,6 millió forint) több mint félmillió az utazási pótlék, mert lakhelye, Baja távol van a Parlamenttől. Ezen kívül viszont Baja város önkormányzata is hozzájárult a polgármestere utazásaihoz, méghozzá korlátlan kerettel. A bajai önkormányzat szerint Zsigó munkaidőn kívül, hétvégén és ünnepnapokon is ellátta polgármesteri feladatait, s nem minden esetben különíthető el egzakt módon a szolgálati autó magán- vagy hivatali célú használata, a járművet pedig nemcsak a polgármester használja, hanem más hivatali feladatokat is ellátnak vele.
  • Csakúgy, mint az előző években, tavaly is három mezőgazdasági csoport tarolt a területalapú támogatások kiosztásánál . A Simicska Lajoshoz és Nyerges Zsolthoz köthető Mezort-csoport összesen több mint 5 milliárd forintnyi agrártámogatást kapott, a Csányi Sándorhoz tartozó Bonafarm-csoport 4,9, míg a Leisztinger Tamás érdekeltségének számító Forrás-csoport pedig 3,1 milliárd forintban részesült.

Március 25., kedd

Melyik kormánypárti politikusok szólalnak meg, milyen alkalomból, és miről beszélnek?

  • Orbán Viktor a nyíregyházi Lego-gyár átadásán elmondja, miért van szükség világcégekre Magyarországon.
  • Ismét Orbán Viktor, ezúttal a japán Denso autóalkatrész-beszállító magyarországi beruházása alkalmából. A miniszterelnök hangsúlyozza, hogy a Denso sikere egyben a magyar emberek, Magyarország sikere is.
  • Kövér László, aki szerint nem szabad abbahagyni, amit a jelenlegi kormány elkezdett, mert nem biztos, hogy lesz még egyszer erő az újrakezdéshez. A házelnök erről Kiskunfélegyházán beszélt, ahol részt vett Lezsák Sándor Fidesz–KDNP-s helyi képviselőjelölt kampányzáró gyűlésén.
  • Lezsák beszédéből is kapunk részleteket, megtudhatjuk belőlük, hogy a kormány óriási segítséget adott az adósságcsapdába került településeknek, a mostani választásnak pedig rendkívüli tétje lesz, mert „kell, hogy legyen folytatása a minden területen elkezdett kormányzati programnak”.
  • Hende Csaba honvédelmi miniszter, aki szerint az összefogás pártjai őszintén kimondják, hogy megválasztásuk esetén szakítanának az Orbán-kormány rezsicsökkentési politikájával, ezért aki többet szeretne fizetni a közszolgáltatásokért, az támogassa az ellenzék jelöltjeit, aki pedig a kabinet rezsicsökkentési törekvéseivel ért egyet, szavazzon a Fidesz–KDNP jelöltjeire. Hende idézi is Gyurcsány, Bajnai és Szigetvári egy-egy negatív kijelentését a rezsicsökkentésről, az említett baloldaliak azonban nem szólalnak meg az anyagban.
  • Németh Szilárd, a nemzetbiztonsági bizottság fideszes alelnöke, aki indítványozza, hogy induljon ténymegállapító vizsgálat annak kiderítésére, hogy Simon Gáborhoz hasonlóan más szocialista politikusoknak is lehetett-e afrikai útlevelük (az erről szóló anyag a legrészletesebb ebben a Híradóban).
  • Kocsis Máté, aki szerint abszurd lenne, hogy más pártokat is meghallgassanak a szocialista bűnregényben, Mesterházy Attila viszont nem kerülheti ki, hogy színt valljon az ügyben.

Milyen ellenzéki politikusok szólalnak meg?

  • Molnár Zsolt, a bizottság MSZP-s alelnöke, aki azt szerette volna elérni, hogy ne csak Mesterházyt, hanem minden parlamenti párt frakcióvezetőjét idézzék a bizottság elé, de ezt végül nem szavazták meg.
  • Mesterházy Attila, aki mindezt a kampány részének tartja, és közli, hogy esze ágában sincs elmenni a meghallgatásra, mert a törvény szerint nem idézhetik a bizottság elé.
  • A jobbikos Mirkóczi Ádám, aki szerint az MSZP szinte bűnszervezetként működik, és feltételezhető, hogy több Simon Gábor van.

További jó hírek

  • A tervező Ybl Miklós méltó utódai a Várkert Bazár felújításában részt vevők, óriási munkát kellett elvégezni rövid idő alatt, ráadásul nem egyszerű műemlékvédelmi felújításról van szó, hanem 21. századi funkciókkal is kiegészítették a 30 éve pusztuló épületegyüttest – mondta el Áder János köztársasági elnök a Várkert Bazár bejárása során.
  • Péntektől használható az új budapesti metró, amelyet vasárnap estig bárki ingyen kipróbálhat.

Aznapi hírek, amelyek nem fértek bele a 10 percbe

  • Az emberek masszív többsége indokoltnak tartja, hogy legyen miniszterelnök-jelölti vita, habár Orbán Viktor kormányfő eddig elzárkózott ez elől. Még a fideszesek között is többen vannak, akik szerint Orbánnak vitáznia kellene - derül ki a Republikon Intézet és az Ipsos közös felméréséből.
  • Bár az MSZP-s bűnszervezetről szóló hír elfért a műsorban, annak nem találtak helyet a szerkesztők, hogy Vona Gábor információi szerint a Fidesz gyöngyösi választókerületi kampánycsapata gyárt róla és a Jobbikról "mocskolódó, rágalmazó szórólapokat."