A valóságshow-k sötét oldala

Mindy McCready
Vágólapra másolva!
Valóságshow-ban akasztotta fel magát egy nő Dél-Koreában. Sok egykori realityszereplő jutott már hasonlóan tragikus sorsra. 
Vágólapra másolva!

A napokban egy hajszárító zsinórjával felakasztotta magát egy dél-koreai televíziós valóságshow egy 26 éves női szereplője, akinek holttestére a műsor helyszínéül szolgáló épület fürdőszobájában találtak rá. A helyi lapok szerint felmerült, a párkereső készítői a szereplők érzelmi sanyargatásával teremtettek feszültséget a játékosok között, például megalázva, egyedül kellett asztalhoz ülniük, ha randipartnereik elutasították őket. A nő egy üzenetet hagyott hátra, amely szerint az élete tele volt traumával, és véget akart vetni neki. A hatóságok a műsor producereit és a többi versenyzőt is kihallgatják az öngyilkosság lehetséges oka után kutatva, a valóságshow-t sugárzó SBS csatorna pedig levette a műsorról a program másnapi részét.

Nem ez volt az első eset, hogy reality szereplője összeomlott a forgatás alatt. A hazai valóságshow-kban is voltak hasonló esetek, több játékos adta fel például a Való Világot stressz, pánikreakciók, vagy nyomasztó mélabú miatt (Laci, Gina, Józsi), az önként vállalt bezártságot sokan annak ellenére is nehezen viselték, hogy egy több hónapos reality előtt rendszerint pszichológus is megvizsgálja a kiválasztottak alkalmasságát.

Haláleset nem történt a hazai valóságshow-kban, de a Dominikán forgatott magyar Survivorban közel volt a tragédia: egyszer a játékosok, akik sokat éheztek, megettek egy gyümölcsöt, egyikük rosszul lett, sokat hányt, majd elájult. Balszerencsére épp akkor romlott el az URH-adó, a stáb késő este hozatta be egy mentőcsónakkal egy közeli faluba, teljesen kiszáradva. „Ha nem kap infúziót, meg is halhatott volna. Ez erős élmény volt, mert addig mi vidáman azt hittük, hogy senkinek nem eshet komolyabb baja" – mondta az esetről Ökrös Gergely egykori stábtag az Origónak. Ugyanabból a műsorban egy másik szereplő annyira rosszul lett, hogy veseproblémákkal kórházba került, és ki is esett a játékból – Pétert ez nem tántorította el attól, hogy később a VV5-ben is szerepeljen.

Akiken nem segített a nyilvános szereplés

Az első amerikai valóságshow-szereplő, aki öngyilkosságot követett el, Najai Turpin volt, aki a bokszolókat versenyeztető The Contenderben mérette meg magát, ám Sergio Mora már az elején legyőzte őt. A magánélete miatt is szenvedő Turpin nem bírta elviselni a vereséget (előtte 13 meccsen nyert, soha nem kapott ki), és azt is nehezen fogadta, hogy tévés szerződése értelmében nem bunyózhatott addig, míg a reality véget nem ért.

Najai Turpin Forrás: NBC

Russell Armstrong, aki a Real Housewives of Beverly Hills-ben volt látható, mielőtt 2011-ben felkötötte magát saját hálószobájában. Akkoriban sokat írtak az újságok arról, hogyan romlott meg a kapcsolata a szintén valóságshow-szereplő exfeleségével, családi erőszakról, súlyos anyagi gondokról szóltak a cikkek.

Akadtak olyan valóságshow-szereplők, akik épp egy tévéműsortól remélték, hogy rendbe jön az életük, de a helyzet csak romlott. Mindy McCready country-énekesnőként volt ismert, az USA-ban jól nézett Celebrity Rehab with Dr. Drew című realityben szerepelt - pár másik műsor mellett - így a fél ország megtudhatta, milyen problémái vannak. 2013-ban, 37 évesen lett öngyilkos, a testét a tornácon találták meg, ugyanott, ahol egy hónappal korábban gyermeke apja is megölte magát. Az énekesnő a kutyát is lelőtte, mielőtt magával végzett.

Mindy McCready Forrás: VH1

Cheryl Kosewicz esete mutat némi hasonlóságot a fentiekkel. A 35 éves ügyvédnő a Pirate Master című valóságshow-ban szerepelt, de kiesését nem bírta feldolgozni, és a MySpace-oldalára is írt arról, hogy rossz irányba fordult az élete a reality óta. A nő barátja öngyilkos lett, Kosewicz szűk két hónappal élte ezt túl, 2007-ben végzett magával.

Párkeresők, főzős valóságshow-k

Itthon nagy Ő címmel ment a The Bachelor című párkereső megfelelője, ennek női verziójában sok férfi versengett egy lányért, többek közt Julien Hug, aki 2010 novemberében lőtte fejbe magát. Valószínűleg már a műsorba is rossz lelkiállapotban került, a helyzet pedig csak súlyosbodott. „Évek óta depresszióval küzdök, szörnyen érzem magam, és nem tudok kimászni ebből. Ha nem élvezzük az életet, akkor minek tovább élni?" – írta búcsúlevelében.

Gordon Ramsay valóságshow-i itthon is kedveltek, több csatornán is rájuk lelhetünk, és abban egyformák, hogy a sztárszakács sehol nem finomkodik, ellenben előszeretettel leordítja a megszeppent séfjelölteket, pincéreket. A 41 éves Rachel Brown is kapott a kritikákból, majd a műsor után, 2007-ben öngyilkos lett, de ugyancsak Ramsay egy műsorához köthető Joseph Cerniglia öngyilkossága, egy New York-i hídról vetette le magát 2010-ben. Eric Ripert sztárséf, miután elolvasta a halálhírt, a Twitteren kritizálta a tévés mesterszakács módszereit.

Julien Hug Forrás: ABC

Itthon a Viasat3 átlagához képest szép nézettséggel ment az Éden Hotel, ennek a skandináv formátumnak az amerikai megfelelője a Paradise Hotel. Az ott szereplők közül sem volt rendben mindenki, Nathan Clutter a második szériában tűnt fel, 26 éves korában egy mobil adótorony tetejéről vetette magát a mélybe.

Sztrók, szívroham

A fentiek mellett több olyan szereplő volt, aki valóságshow forgatása alatt halt meg, de nem azért, mert lelkileg nem bírta. Phil Harris kapitány a Discovery Channel egyik sztárja volt a Deadliest Catch-be (magyarul Halálos fogásban), de 2010-ben, 53 éves korában, egy alaszkai munka során sztrókot kapott. A csatorna külön epizóddal adózott emlékének.

Gerald Babint a több tucat ország által átvett Survivor francia verziójára választották ki, a 25 éves férfi tavaly márciusban, az első forgatási napon kapott szívrohamot.

Olyanok is akadtak, akik nemcsak a realityben, hanem a valóságban is szerettek kockáztatni, és ez okozta vesztüket. Ryan Dunn autóbalesetben halt meg három évvel ezelőtt, ő a szereplők által bevállalt veszélyes kunsztokra és egymás szívatására épülő Jackass tévésorozat és filmek egyik szereplőjeként lett ismert. A 34 éves Dunn 180 km/h sebességgel haladt a pennsylvaniai West Goshenben, amikor halálos balesetet szenvedett. A baleset előtt néhány órával Dunn feltöltött magáról egy fotót a Twitterre, amin éppen iszogat a barátaival.

Az egyik legemlékezetesebb eset a 2006-ban elhunyt ausztrál természetfilmesé, Steve Irwiné, akit - miután annyi veszélynek tette ki magát - egy tüskésfarkú rája mart halálra. A műsorvezető búvárkodás közben ütközött össze az állattal, és mivel épp egy filmet forgatott a Nagy-korallzátonyról, a vele merülő operatőr rögzítette is az esetet. A Krokodilvadász haláláról itt írtunk hosszabban.