A Való Világ nem az egyenlő feltételekről szól

VV Ádám
Vágólapra másolva!
Nem véletlenül zárják el a tévétől és az internettől a valóságshow-szereplőket, amíg színre nem lépnek a műsorban. A Gyúrós Józsi helyére beküldött új Való Világ-játékos azonban másfél hónapig figyelhette társait, így a lakók minden kis titkának ismeretében hajthat rá a főnyereményre. Más kérdés, hogy a főszerkesztő szerint nem nézte a Való Világot.
Vágólapra másolva!

"Na, menjetek a f...mba!" – hangzott a villalakók reakciója, amikor közölték velük, hogy a búskomorságba süppedt, a játékot is feladó Gyúrós Józsi helyett új társat kapnak, aki másfél hónap tipródást és megannyi akadályt megspórolva most ugyanúgy rástartolhat a főnyereményre, mint bármelyikük.

A jóvágású jelzővel felruházott Ádámnak ráadásul bő 40 napja volt arra is, hogy a tévén keresztül tanulmányozza a többiek személyiségét, stratégiáit, kapcsolatrendszerét. Tanúja lehetett olyan beszélgetéseknek, amelyeket a tévé leadott, de többi lakótárs nem hallotta; tudhatja, ki hogyan szövetkezik vagy áskálódik mások háta mögött; és a játékosok múltjáról is számos információja lehet a műsor közben megjelent cikkekből.

VV Ádám Forrás: RTL II

A beköltözős valóságshow-knál általában – éppen ezt a helyzeti előnyt kiküszöbölendő – a később érkező játékosok egy, a külvilágtól elzárt hotelszobában dekkolnak, amíg eljön az ő idejük. Másfél hónapon keresztül azonban ez már nem igazán kivitelezhető, főleg, hogy Józsi kicserélését nem is tervezték a szerkesztők, sőt már a korábban kizárt Simon helyére betett Dávid is felmérhette az erőviszonyokat a tévében a beköltözése előtt.

Megkérdeztük a műsor főszerkesztőjét, nem igazságtalan-e a többi fődíjra hajtó játékossal szemben, hogy az új lakó ekkora fórral kezdi a Való Világot.

Nem nézte az összefoglalókat

"Valóban van némi előnye az újoncnak, de nagy hátránnyal is indul" – mondta Losonczi László. "Dávid is úgy ment be, hogy tudja, mire számíthat, mégsem sikerült bennmaradnia, gyorsan kiesett. Amúgy pedig volt már ilyen a VV-történelemben, a negyedik és az ötödik szériánál is volt olyan szereplő, aki majdnem egy hónappal a műsor rajtja után költözött be a villába."

A főszerkesztő szerint ebben a társaságban amúgy sem lehet előnyt kovácsolni abból, hogy valaki pár információval gazdagabb, ráadásul úgy tudja, hogy Ádám nem is nagyon nézte az összefoglalókat, mivel nem számított rá, hogy bekerül a műsorba.

"Amire ő kiválasztott lehet, és ellenfelet választhat, azaz felhasználhatja a plusz tudását, addigra már eltelik annyi idő, hogy nem mehet biztosra. Ő benn nem tudhatja, mennyiben változtak az erőviszonyok, a kinti megítélés pár hét vagy hónap alatt. Befolyásolhatja a döntésében egy múltbéli információ, amely addigra talán már nem is helytálló, hiszen itt minden változik, nagyon dinamikus a műsor. Egy nagy veszekedés, kirohanás, egy csapatba való beállás vagy eltávolodás erősen megváltoztatja a nézői szimpátiát. Ha Ádám rosszul taktikázik, hamar kirekeszti magát, azaz lehetséges verziója van a folytatásnak. Ami biztos, alkalmazkodnia kell."

A stábot is váratlanul érte

Losonczi László elmondta, hogy a VV-stáb nem volt arra felkészülve, hogy hirtelen kell előkapni három játékosjelöltet, arra számítottak, hogy Gyúrós Józsi elég erőt merít majd abból, hogy a barátnője meglátogathatta a villában.

A "király" azonban újra elgyengült, és feladta a játékot, így aztán fel kellett hívni a tartalékokat, hogy ne boruljon fel a menetrend. Az viszont nem kikötés, hogy a beugrónak is fiúnak kell lennie, így két fiú és egy lány közül választhattak a bentiek.

"Nagyon érdekes fordulatot, különös élethelyzetet hozott volna, ha még egy női játékos költözik be. Az új fiú pedig okozott már némi meglepetést, mert dinamikus, magabiztosságot sugárzó kisfilmje után egészen visszafogott és alkalmazkodó, így máris többen szimpatizálnak vele, pedig a játékosok korábban nagyon egységesek voltak abban a szándékban, hogy kiközösítsék, ne szóljanak hozzá. Sok harc és sok feladat vár rá, de ha ügyesen méri fel az erőviszonyokat, sokáig játékban tarthatja magát" – elemzett a főszerkesztő.