Szexuális tárgynak nézik őket

Két pasi - meg egy kicsi
Vágólapra másolva!
Az amerikai Parents Television Council kutatása szerint a sorozatokban a fiatal lányok gyakran szexuális jellegű poénok céltáblái.
Vágólapra másolva!

Az amerikai szülők konzervatív szervezete, a médiafigyelő Parents Television Council rendszeresen felemeli szavát különféle, tévében látható jelenségek miatt, most épp egy kutatást tett közzé, amely szerint a tévésorozatokban a tinédzser lányokat – pontosabban a karaktereket – szexuálisan kihasználják.

238 drámát és komédiasorozatot vizsgáltak, és a közzétett tanulmány szerint ezek harmadában volt aggályos a fiatal lányok helyzete. A társaság szerint a fiatal, húsz év alatti lányok sokkal nagyobb eséllyel lettek erotikus, szexuális jellegű vicc áldozatai, mint az idősebbek: előbbiek 43 százalékban, utóbbiak 33 százalékban számíthattak arra, hogy nőiességükkel tréfálkoznak a színészkollégák.

Két pasi - meg egy kicsi Forrás: CBS

A poénok egy része viszonylag természetes a tanulmány szerint (ilyen, amikor az itthon is vetített Glee című sorozatban vetkőzős pókert játszanak a tinik), de nemi erőszakkal, szexuális zaklatással kapcsolatos poénok is akadnak szép számmal. A PTC elnöke, Tim Winter szerint elkeserítő, hogy a szexuális kizsákmányolás, a nemi erőszak humoros kontextusban felbukkanhat egyáltalán.

A vizsgálat nem csak az élőszereplős sorozatokkal foglalkozik, az animációs szériákat is átnézték. Az itthon is látható Family Guy egy epizódjában például a tinédzser Meg megjelenik egy színpadon, mire a műsorvezető közli, hogy „ő egy tökéletes szexrabszolga.” A PTC tagsága szerint aggályos, hogy ilyen szövegek lehetnek egy szériában, mert a fiatal tévézőknél még nincs kialakult értékrend, nem mindig tudják, milyen a helyes és helytelen viselkedés.