Senki nem tud hosszan színészkedni – rasszista balhék a valóságshow-kban

Big Brother, Candice Stewart
Vágólapra másolva!
Rasszista és homofób szövegek miatt került a címlapokra mostanában a 15. amerikai Big Brother, kapott rendesen egy fekete és egy ázsiai származású lány is. Ilyesmi előfordult a hazai valóságshow-kban is, a fekete Leslie és a félig jordán Shadi a Való Világban megúszta, de nem mindenki volt ilyen szerencsés.
Vágólapra másolva!

A CBS-féle Big Brother a 15 évadjánál, annak is az elején tart, és rögvest nőtt a nézettség, amint a lapok tele lettek a szereplők rasszista és homofób szövegeivel. A napokban több ilyen is elhangzott, a képernyőre kerülés előtt már sokan hallották ezeket, mivel előfizetéssel interneten nézhető a veterán reality.

Az Aaryn Gries nevű szőke lány húzta ki többször a gyufát: egyszer közölte egy ázsiai felmenőkkel rendelkező vetélytársnővel, hogy „kussoljon, és eredjen rizst főzni”, máskor pedig valakit figyelmeztetett, hogy óvatosan beszéljen a sötétben, mert „bárhol ott lehet a kurva” – utalva az egyik afroamerikai lakótársra. Ugyancsak a Candice nevű nőről hangzott el, hogy bizonyára a sötét oldalon áll, mert eleve sötét. Egy másik lány, bizonyos GinaMarie egyszer arról beszélt, hogy ha arcon ütnék az ázsiai Julie Chent, attól menten kiegyenesedne a szeme. Nem csoda, hogy sok néző felháborodott a rasszista szavakon.

Big Brother, Aaryn Gries Forrás: CBS

2007-ben a brit BB-ben már volt ilyesféle eset, akkor alig egy héttel beköltözése után már távoznia kellett a Big Brother-házból a 19 éves Emily Parrnak, mert niggernek nevezte egyik lakótársnőjét.

Modellek és szigetlakók

A rasszizmus több külföldi reality esetében is felmerül, maga Tyra Banks is okozott már bajt, aki nemcsak ötletgazdája, de producere, műsorvezetője és zsűritagja is volt már a Topmodell leszek műsornak. Annak ellenére, hogy ő maga is fekete, többször bélyegeztek már rasszistának, a válogatók során ugyanis rendre ejtett el olyan megjegyzéseket, mint hogy "I don't want another black bitch", vagyis "nem akarok még egy fekete picsát".

A Survivor itthon is ment, Stohl András volt a műsorvezetője a két évadnak. Mi megúsztuk rasszista beszólások nélkül, de a britek nem: egy Lucy Buchanan nevú nő épp egyenes adásban fejtette ki társainak a Channel4-on, hogy mennyire nem szereti a feketéket és a bevándorlókat. Közölte, hogy ő ugyan nyitott más kultúrák felé, de jobb lenne, ha ezeket a bevándorlók nem hoznák magukkal Angliába. A lány további radikális fejtegetésekbe is bocsátkozott, miszerint pártolná a Brit Birodalom és a rabszolgaság visszaállítását, és sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy "ezek az idők már sosem jönnek vissza".

Big Brother, Candice Stewart Forrás: CBS

Az amerikai Survivor egyszer merészen nyúlt a témához: a Cook-szigeten felvett széria - a közvéleményt erősen megosztó - újdonsága az volt, hogy a játékosokat rassz szerint választották szét. Az előző évadban a négy csoportot férfi-nő és öreg-fiatal tengely mentén osztották fel, de az újítással a latin-amerikai, ázsiai-amerikai, afroamerikai és a klasszikusan fehér, angolul kaukázusinak mondott rasszba tartozók alkották a törzseket. Voltak szponzorcégek, amelyek kihátráltak a produkcióból, de akadt vállalat, amely a törzsek egyesülése után ismét támogatója lett a Survivornek. A nagy társadalmi kísérlet amúgy sem tartott túl sokáig, ugyanis már a harmadik adásban a négy törzs kettőbe rendeződött, és a rasszbeli különbségek eltűntek.

Két hazai botrány

Balhés esetek itthon is előfordultak a tévében, ha nem is nagy számban. Mivel a Bár a Viasat3 nagy sikere volt anno (jórészt ezzel lett ismert a korábban 1%-os kis tévé), 2008-ban a csatorna elindította a második szezont, sokéves kihagyással. Ebben bukkant fel először az italt és a bulizást nem megvető Baukó Éva, aki manapság ordenáré viselkedésével, VV Éva néven tűnik fel a bulvársajtóban (stílszerűen maradhatott volna Bár2 Éva), de a legnagyobb botrányokat nem is ő szállította a műsorban. A bekamerázott lakásban egy este játékos birkózás folyt, majd szóváltás lett a vége: előbb az Iván nevű roma szereplő beszélt lekezelően, nem megfelelő hangnemben a lányokkal, mire a játékosok közül az egyik, Zsófi, indítványozta, hogy a fiú menjen vissza "fürödni a Gangeszbe". Ezután Iván leöntötte és leköpte a lányt.

Iván, Bár 2.0, Viasat3 Forrás: Origo

"A Viasat3 maximálisan elhatárolódik a Bár 2.0 egyik játékosának, Zöld Zsófiának kirekesztő mondataitól, melyek játékostársának származására vonatkoztak. A felvételen történt szóváltás után, a játékosokkal folytatott megbeszélésen a szerkesztők felhívták a résztvevők figyelmét arra, hogy a jövőben tartózkodjanak a hasonló kijelentésektől. A Viasat3 ezúton is elnézést kér mindazoktól, akiket a Bár 2.0 játékosának meggondolatlan szavai megbántottak" - állt a csatorna közleményében. A műsorból nem sokkal később újabb botrányok után Ivánt kirúgták, de a reality is megbukott közben, pár héttel a tervezett finálé előtt össze is csapta a végét a Viasat3.

A Való Világ számtalan balhét szállított, büntette is bőszen a médiahatóság, de komoly rasszista beszólás nem volt a műsorban, vagy csak nem emlékszünk rá. 2011-ben volt kisebb botrány, de akkor sem a villában, hanem a stúdióban, a Béci-Olivér párbaj során, akkor a testvérpáros édesanyját és Bécit lecigányozták a közönség soraiból, ahonnan ezért több embert ki is vezettek az élő televíziós adás alatt. Beszámolók szerint ott igen feszült volt a hangulat, a párbajt megnyerő Béci anyja például sírva hagyta el a stúdiót az ellenszenv láttán.