Egy darabig nem halljuk Linda sikolyát

Linda visszatér, Görbe Nóra, Részlet Martin Csaba Linda visszatér című mozijának demófilmjéből
Vágólapra másolva!
A Linda tévésorozat alapján készülő film eredeti befektetője visszalépett, nem forgat a stáb – tudta meg az Origo. Mindenki bizakodó, de pénz egyelőre nincs. A TV2 is látott fantáziát az akcióhősnő reaktiválásában, de eltérnek az álláspontok. De mit keres a sztoriban David Hasselhoff?
Vágólapra másolva!

2013 januárjában, egy szilveszterkor az internetre kikerült videóval párhuzamban röppent fel a hír, hogy reaktiválják Lindát: Martin Csaba rendező-forgatókönyvíró mozifilmben gondolkodik, amely sikere esetén a karakter tévésorozatban is visszatérhet. Célja az, hogy a 80-as évekbeli sorozathoz méltó filmet készítsen, de konkrétan sem az eredeti sorozathoz, sem a 2002-es újabb változathoz nem akar visszanyúlni, hanem azt szeretné, ha friss lenne, új erőre kapna a karakter. A népszerű mellékszereplőket, Bodrogi Gyulát, Pécsi Ildikót, Harsányi Gábort, Balázs Pétert és Szerednyei Bélát viszont szeretnék visszahozni, legalább egy-egy cameo erejéig.

Fél év csendet követően kiderült, hogy a magánbefektető visszalépett, nélküle, illetve az általa ajánlott összeg nélkül nincs munka. Az Origónak Görbe Nóra elmondta, hogy ő úgy tudja, hogy 300 millióval szállt volna be, és idén szeptemberben már forgattak volna, de a jelen állás szerint ősszel még nem lesznek felvételek. A színésznő szerint a 22 Linda-epizód sikere garancia lenne a jó nézettségre, mozi-látogatottságra, és az újabb szereplők is biztos hoznának be nézőket (Pindroch Csaba és Elek Ferenc rendőrök lennének, mint megtudtuk tőle).

Linda visszatér Forrás: Drastique Pictures

Martin Csaba rendező az Origónak elmondta, hogy volt egy komplett évadtervük, elsőre az MTVA-hoz mentek, hátha kell az M1-nek egy ilyen sorozat, de nem harapott rá a közmédia, noha a régi márkák, brandek feltámasztása bizonyára nagy sajtónyilvánosságot és kezdeti nézettséget kapna. „A Filmalapnál beleszólnak a sztoriba, dramaturgiába, dialógokba, ezért próbáltuk eddig nélkülük összehozni szponzor- és befektetői pénzekből, de így nem jön össze. Úgy néz ki nekünk is pályáznunk kell, ha meg akarjuk csinálni, úgyhogy készülünk rá, hogy beadjuk. Bizonyos kompromisszumokra természetesen hajlunk, de radikális változásokra nem. Linda személyének háttérbe szorítása szóba sem jöhet, ahogy az sem, hogy a történetből egy könnyebben emészthetőbb klisét csináljunk. Nem az a cél, hogy legyen egy új Linda sztori – ami mindegy milyen, csak legyen -, hanem, hogy legyen egy jó és új Linda projekt” – mesélte.

150 millió elég is lenne már

Martin szerint a technikai partner, sok barter már el van intézve, nem is kellene 300 millió, talán már a fele is elég lenne, hogy elkészülhessen a mozifilm. „Ez pont az alaptámogatás a Filmalapnál, úgyhogy hamarosan bekopogunk náluk és aztán reménykedünk” – tette hozzá.

„A TV2 érdeklődik és ők partnerek is lennének, ha összejön a mozifilm. Továbbra is a moziterv van fókuszban. Egyelőre viszont csak úgy valósulhatna meg a film, ha Lindát a háttérbe teszem és egy fiatal lány kerül a középpontba, aki a sztoriban kvázi Linda lánya. Ebbe viszont nem megyek bele, Nóra meg pláne” – jelezte.

Szerinte a legendákat nem lehet lecserélni újabbakra. „Jöhet egy 25 éves Bud Spencer meg egy 21 éves Terence Hill klón, ide a bökőt, hogy nem fognak működni! Ha a régieket vesszük elő, akkor nosztalgiázzunk velük, vagy vigyük tovább a sztorijukat, de ne próbáljuk már pótolni őket fiatalabbakkal, ugyanabban a szerepben! James Bond maradhat száz évig negyvenéves titkos ügynök, de még egy 20 éves Linda nem kell. Az 55 éves Lindában új dimenziók nyílnak meg. Végtelen mennyiségű poén lehetősége van egy koros, már nem szívesen sikoltozó, egy Babetta látványától elpiruló, tapasztalt nőben, aki még azért mindig fejbe rúg bárkit, aki rászolgál” – vélte. A fél nap alatt, fillérekért felvett kedvcsináló előzetest itt megnézheti:

„Hogy még impozánsabb legyen a stáb és a szereposztás, közben ledumáltam David Hasselhoff ügynökével is egy kis cameót. Persze David bekérte a teljes forgatókönyvet angolul, de kikönyörögtem, hadd ne kelljen már lefordítanom 140 oldalt angolra, elküldöm a végső nagy jelenetet, ahol ő is belép, és legyen már az elég. Nagy duzzogva belement. Mr. Baywatch gázsijában is megegyeztünk” – írta a blogján. Hasselhoff azonban egyelőre nem jön - de talán benne lesz, ha mégiscsak összejön a pénz a forgatásra.

A Linda ötlete annak idején annak a Gát Györgynek a fejéből pattant ki, aki később az Angyalbőrben és a Família Kft. című sorozatokkal is szórakoztatta a nézőket. Nagyon hamar népszerűvé is vált, annak ellenére, hogy a Magyar Televízió eleinte kételkedett a sikerében. Gátnak emiatt három próbaepizódot is le kellett forgatnia (amikhez még főcím sem készült), mire a köztévé áldását adta a műsorra, és megrendelte a teljes szezont. A sztoriról hosszabban írtunk itt.