Nem lehet így vége

Jennifer Carpenter, részlet a Gone című sorozatból
Vágólapra másolva!
Minden sorozatnézővel előfordult már, hogy véget ért kedvenc szériája, de valamely karaktert különösen megkedvelte, és nézné tovább, akár a korábbi társak nélkül, új környezetben. Van, akinek jut spinoff, van, akinek nem – mi találtunk pár remek szereplőt, akinek szemrebbenés nélkül követnénk a sorsát.
Vágólapra másolva!

A Lilyhammer nem a díjakkal megszórt világsiker, nem a Sopranos hivatalos spinoffja, de egy itthon kevéssé ismert, sajátos hangulatú, szép képekkel operáló sorozat Steven Van Zandttal a főszerepben. Őt nemcsak Bruce Springsteen zenészeként, hanem a Maffiózók színészeként is ismerhetjük: ott Silvio Dante volt, itt Frank Tagliano, de a lényeg ugyanaz, egy olasz származású, alvilági figura, aki a pénz erejében, a sunyi megoldásokban, az erőszakban hisz.

A sztoriban nem bírja elviselni az új New York-i bandavezért, családfőt, feldobja a rendőrségen egy új személyazonosságért cserébe. Mivel a lillehammeri téli olimpiát a tévében nézte, és megragadta a táj szépsége, a napsütötte, behavazott táj, oda kéri magát, bízván abban, hogy friss, ropogós levegő, béke, nyugalom fogadja egy olyan helyen, ahol senki nem keresi majd. Új papírokat kap, de régi énjét nehezen vetkőzi le, már a vonaton megfegyelmez pár tiszteletlen kiskamaszt, az első héten kenőpénzzel, zsarolással jut saját bárhoz, de közben tiltott vadászat miatt már felhívja magára a szomszédban lakó rendőrnő figyelmét.

Nem ez az első eset, hogy egy szériában látott karakter tovább él egy másikban. Friss hír, hogy az Így jártam anyátokkal szellemisége, hangulata megmaradhat egy új sorozatban, amely főszereplője a most futó komédia utolsó részében tűnik majd fel, és a Totál szívás nagyra nőtt tábora is reménykedhet abban, hogy Saul Goodmannel marad valami a kedvencéből, ha nem is drámai, inkább komédiaformában. Hogy ötletet adjunk, íme pár szereplő, akit megnéznénk egy új sorozatban:

Debra Morgan (Dexter)

Forrás: AFP/Photo12

Szó is volt róla, hogy Jennifer Carpenteré lesz a spinoff, de a Dexter nézői tudják, így mi is tudjuk, hogy miért nem lehetséges ez. Viszont nem öregedett látványosan az évek alatt, remekül tartja magát, kaphatna egy előzménysorozatot Miamiban, amelyből kiderülne, hogyan lett rendőr, mit csinált előtte, és kitől tanult meg káromkodni ilyen dinamikusan. Azt sem bánnánk, ha másik rendőrőrsön robbantana ki balhékat.

Meadow Soprano (Maffiózók)

Forrás: Northfoto/Nancy Kaszerman

Jamie-Lynn Sigler alakította Tony lányát 86 részben1999 és 2007 között, persze imádnivalóan. A kultikus produkció legvége minden idők egyik legvitatottabb sorozatfináléja volt, Meadow története pedig hat-nyolc évvel később folytatódhatna. A sztoriban a Soprano lány elköltözik férjével és két kisgyerekével valami eldugott kisvárosba, mondjuk Maine-be, kis motelt üzemeltet. Férjét egy nap felkeresi három rossz arcú fickó, zsarolja, fenyegeti, majd likvidálja egy homályos, régi ügy miatt. A feleségben feltámad a bosszúvágy, nem hagyja nyugodni olasz vére, elkerülhetetlen a vendetta.

Sheila Keefe (Ments meg!)

Forrás: Northfoto/Nancy Kaszerman

Callie Thorne ragyogó volt a sorozatban, amelynek egyáltalán nem örülünk, hogy véget vetettek két éve. Természetesen megnéznék Denis Learyt is, morgolódó, zsörtölődő kiképzőtisztként vagy a piásüvegre pislogó, korai nyugdíjazását kérő tűzoltóként, de egykori szeretője is igencsak képernyőképes. Callie Thorne-nak egy komédiát tudunk elképzelni, a képességei megvannak hozzá, és szenvedett már eleget a balfék szeretővel meg a gyerekkel. Egy családi szitkomot megtöltene energiával, ott kiengedhetné a hangját, és elcsábíthatná a szomszéd orvost, akinek felesége persze épp az ő férjével huncutkodna épp a sufniban, pár metszőolló veszélyes társaságában.

Sylar (Hősök)

Forrás: AFP/Jörg Carstensen

A színészt nem vesztettük el a sajnálatosan korán kimúlt sci-fi után, mert Zachary Quinto feltűnt az Amerikai Horror Story-ban is. Nem kapott túl könnyű szerepeket, az első évadban egy homoszexuális szellem volt, a másodikban egy pszichopata, elmeháborodott alak, aki terapeutának adja ki magát. A Hősök négy évadjának hatvanegy epizódjában azonban mágikus erejű főgonoszt alakított, az ilyenek pedig valójában halhatatlanok és elpusztíthatatlanok, bárki bármit mond. Egy horrorban tudjuk elképezni a karaktert: új történelemtanár érkezik az egyetemre, látszólag ellenáll a flörtölő lányoknak, de titokban találkozgat egyikkel-másikkal. A campuson persze sorra tűnnek el a tanítványok.

Hank Schrader (Totál szívás)

Forrás: AFP/Ethan Miller

A Breaking Bad az utolsó évadra olyan kultsorozattá nőtte ki magát, hogy magukat a gyártókat is meglepte, sorra döntögette saját nézettségi rekordjait. A szériából szinte bárki (élő) kaphatna egy testvérsorozatot, és valószínű, hogy Bob Odenkirknek (Saul Goodman) is jut egy 2014-re. Mi mégis Dean Norrist néznék meg a kémiatanár sógor megkattanása előtti években, hiszen kemény, morbid és karakteres zsaru lehetett már akkor is. El Paso és a parkolós lövöldözés kissé kedvét szegte, de előzménysorozattal igazán megajándékozhatná az AMC.

Ari Gold (Törtetők)

Forrás: AFP/Ari Perilstein

Kétségkívül Jeremy Piven nyújtotta a legjobb alakítást a 2011-ben véget ért HBO-sorozatban (bár mi mindenkivel meg voltunk elégedve), talán nem is véletlen, hogy a Törtetők-mozifilm körüli hiszti azért is tört ki, mert ő nagyobb gázsit kapott volna, mint Vincent Chase megformálója vagy spanjai. A magunk részéről megnéznék egy spinoffot a mozifilm után, ahol Ari Gold megpróbál kikapcsolódni egy csendes karibi szigeten, szörfözni tanul, gyereket nevel, de előbb egy bár vezetését veszi át, majd dinamikusan kreál belőle egy komplett hálózatot, cápára vadászik, majd idegösszeomlást kap. Magyar verzióban csakis Hajdu Steve hangjával.

Chandler Bing (Jóbarátok)

Forrás: AFP/Getty Images/Dilip Vishwanat

Mivel a tévétörténet egyik legsikeresebb szitkomjáról volt szó, nyilván nem vita tárgya, hogy megérdemelne még egy leágazást a két évaddal elhasalt Joey után is. Erre a legmegfelelőbb arc Matthew Perry lenne, mivel szerintünk az ő karaktere volt a legszórakoztatóbb a hatból. Édesanyja erotikusregény-író, édesapja a transzszexuális előadóművész, aki Las Vegas-i transzvesztita kabarékban lépett fel – már a családi háttér sem gyenge. Szarkasztikus, cinikus humorát a 44 éves Perry gond nélkül tovább tudná vinni, és biztosan örülne is egy spinoffnak, hiszen mostanában nincs nagy szerencséje a tévéiparban, újabb sorozatai - mint a Mr. Sunshine - elég gyorsan buknak.

Kelly Bundy (Egy rém rendes család)

Forrás: AFP/Getty Images/Christopher Polk

Ha az előző versenyzőnél a világ egyik legsikeresebb szituációs komédiáját emlegettük, akkor mit szóljunk az Egy rém rendes család esetében, amelyből számos remake is készült (itthon is, Szervét Tiborral, mint magyar Al Bundy), és a világ jóformán összes országában vetítették? Mivel szinte mindenki látott belőle legalább pár részt, biztos érdekes lenne megtudni, merre kanyarodott a negyvenes Kelly élete. Úgy képzeljük el, mint egy baseballklubot irányító gazdag, kövér fickó folyton költekező és plázákban flangáló felesége, aki a csapat ászával, legnevesebb játékosával kavar, miközben otthon három gyerek is csinálja a fesztivált. Na jó, nem bánjuk, ha néha becsönget az öreg Al Bundy is, feltéve, ha elengedi őt az ABC Modern Család-ja, ahol Jayt alakítja.

Önnek ki volt a kedvenc karaktere, akinek adna még egy évadnyi sorozatot? Írja meg ide!