Még két adás, és búcsúzik a Vundersőn és Zuperszexi

Vundersőn és Zuperszexi
Vágólapra másolva!
Eleve csak kilenc adásra tervezték a Vundersőn és Zuperszexit - állítja Rubin Kristóf kreatív főszerkesztő. Túl sokat nyomtak a show első adásaiba, az élőzés sem tett jót, most másképp csinálnák. Miért estek neki a netezők a műsornak, mit hozott ki a kritika a stábból?
Vágólapra másolva!

Nagyon negatív kritikákat kapott a műsor az indulása után. Mit szólt erre a stáb, hogyan reagáltak a műsorvezetők?

A média reakciója megdöbbentő volt, indulatos gyűlölet jött elő az emberekből, az újságírókból. Pedig valójában nem történt semmi szörnyű, csak egy televíziós műsort csináltunk, nem öltünk embert. A stábban a küzdőszellemet ébresztette fel a sok negatív cikk, elhatároztuk, hogy nem hagyjuk magunkat: dolgozni kezdünk azon, milyen szerkezeti változás kell, hány vendég legyen egyszerre, mennyire legyünk provokatívak. Megvizsgáltuk, hol a határ a tévézőknél, így finomhangolásra volt szükség. Sok mindent csináltunk mi évek óta, de ez a műfaj egészen más volt.

Forrás: RTL Klub

Nemcsak a kritikákban osztották a műsort, a kommentek, a Facebook-hozzászólások is negatívak voltak jórészt. Nem lehet, hogy a minden műsorával nagyon nézett Sebestyén Balázst akarta a nép látni, amint porba hullik?

Lehet, hogy ő túl megfoghatatlan volt, túl sikeres volt, és közben nem ápolt jó kapcsolatot a bulvársajtóval. Nekik nagyon kemény volt az első egy-két adás után kapott szitokáradat, bár nekik ott a rádió, ahol kapnak kritikát rendesen.

Honnan indult ez a show, és hová tart?

A kiindulási pont egy nagyon vegyes szerkezetű műsor volt, amelybe különböző elemeket tettünk bele: vannak ilyenek a világban, nem lett volna nagy szentségtörés. Nekünk nem jött össze ebben a formában, talán túl nagy volt a vállalás, ráadásul élőben ment az elején. Nem volt elég a felkészülési időnk, nem jutott elég idő tesztelni. Egy átlagos néző mondhatja, hogy semmi új nincs benne, mit kell készülni? De valójában a műsorfejlesztés egy rendkívül bonyolult dolog, nagyon sok összetevője van, nem véletlen, hogy formátumfejlesztő cégek működnek világszerte, és több száz oldalas, minden részletre kiterjedő, úgynevezett gyártási bibliákat adnak a műsorok mellé, ha megvesszük őket. Mi nagyon hittünk a saját fejlesztésben, mert eddig minden sikerült az RTL-nél, ettől el is bíztuk magunkat. Amúgy személy szerint úgy látom, hogy minden műsorkészítőnek kijár egy bukta, szakmailag viszont fontos, hogy néha kipróbálja magát az ember más műfajban is.

Volt egy pilot, az nem vetítette előre, hogy baj lesz?

Nem vettünk észre jeleket, hogy túl nagy a vállalás... nem próbáltuk ki rendesen, mi működik a tervünkből, mi nem. A pilotot augusztus elején felvettük, akik látták, szerették. Amikor aztán megnéztük az első élő adást, mi sem azt láttuk, amit gondoltunk korábban.

Forrás: RTL Klub

Az össztűzzel és a nézői elfordulással ez a csapat először találkozott?

Mi gyártottuk az utolsó két Való Világot is, és a VV4-et sem nézték az első három hétben, első húsz napban. Akkor is ment a pocskondiázás, elképesztő indulatok jelentek meg a neten. Ott viszont lehetett bízni a castingban, abban, hogy jó szereplőink vannak, ráadásul napi volt – ma meg már tudjuk, mekkora nézettséget hozott, milyen sikertörténet volt a négyes széria. Amúgy meg nem minden műsor indul jól, hajlamosak vagyunk ezt elfelejteni. Ha bármit létrehozunk, az első kiadásban még lehetnek hibák, viszont úgy tűnik, ebben a szakmában nem nagyon lehet hibázni.

A stáb szerint javul a műsor színvonala?

Láttuk a hibákat, menet közben kellett alakítani, ami nehéz, mert hétről hétre készült. Arra is figyelnünk kellett, hogy olyan tartalom legyen, amely kifejezetten Vadon Jani és Sebestyén Balázs jelleméhez passzol, mert eleve rájuk volt szabva, az ő stílusukra volt kitalálva a műsor. Szerintünk pozitív változás, hogy gyengén, de emelkedő nézettséget hoz a Vundersőn. Már nem az elkapcsolás a jellemző, konszolidálódik a show. Ha az utolsó két hétre tudunk hozni jó témát, akkor a nézettség is nőni fog.

Tehát már csak két adás van, és vége?

Két adás van hátra, de mindig is kilenc résszel terveztünk az első évadra. A többi sok tényezőn múlik.

Tegyük fel, hogy nő a nézettség: akkor visszajön a show januárban?

Januártól biztosan nem, de Balázsékon is sok múlik, persze a programigazgatói döntés mellett. Amiben biztos vagyok, az, hogy late night szórakoztató műsorra nagy szükség van itthon. Ugyanakkor kiderült, hogy ebben az országban nincs elég téma, és nincs elég érdekes ember: bulvárshow-t lehet csinálni, a hét témáival, de klasszikus, erős late night show-t szerintem nem nagyon. Az átlagembert a politika, a közélet nem érdekli, inkább lazább szórakozásra vágyik, nem akar a kút mélyére nézni. Persze lehet, hogy mi nem találtuk meg a megfelelő hangot... Mindenesetre kéthetiben lenne érdemes csinálni, szigorúan felvételről. Most az megy, hogy felvesszük szombaton, és nincs lehetőség promózni, csak a korábbi felvételekkel.

Hány százalék, hogy túléli a műsor az évet?

Az indulás is közös akarat volt, a folytatás is az lesz.