Nyafogó, frusztrált sztár nem működik

Az első X-Faktor
Vágólapra másolva!
Hogyan áll össze egy zsűri az RTL Klubon, a TV2-n, milyen alkuk és válogatások zajlanak a háttérben? Volt, akinek a gázsi nem volt elég, és amiatt nem került be? A végén még azt is elmondjuk, ki volt a legsótlanabb, leganyáskodóbb és leguniverzálisabb zsűritag az elmúlt évekből. 
Vágólapra másolva!

Akadtak jól működő, szórakoztató zsűrik a hazai tévéshow-kban, akadtak gyengébbek, de ami biztos, hogy a nézettségi siker jócskán függ azok összetételétől, mert egy frappáns, szellemes zsűri kicsit takarni tudja, ha nem épp a legerősebb a felhozatal énekesekből, fellépőkből. Ökrös Gergely, a TV2 kreatív vezetője szerint mindig más szempontok játszanak a válogatás során. „Minden műsornak más a szempontrendszere, más a tematika. Felírjuk egy táblára, milyen elvárásaink vannak, aszerint megy az ötletelés. A Sztárban sztár esetében az ismertség volt az egyik legfontosabb, a Voice-nál pedig a licenc mellé kapott formátumbiblia egy része volt a válogatás metódusa. Oda „A" kategóriás énekes kellett, minimum egy nagy slágerrel, az eladott lemezek száma sem volt mellékes. Alapelvárás, hogy működjön a kommunikáció egymással, a versenyzőkkel. Akit mi kiválasztunk, az releváns legyen, meglátva őt ne kérdezze azt a néző, hogy miért ül ott."

Az első Csillag születik Forrás: RTL Sajtóklub

Az RTL Klubnál az első Csillag születik után vezették be a zsűricastingot, és azóta is hetek telnek el, mire összeáll, kikkel akarja eladni a műsort a csatorna. Falusi Mariann, Fábry Sándor, Keleti Andrea és Náray Tamás alkották a sort, a nézettség jó volt, de mégis komplett sorcsere következett a második évadra. Herman Péter, az RTL kreatív producere szerint ebben semmi meglepő nincs: „Az a zsűri jól működött, de nyilvánvaló volt nekünk, hogy sok javítanivaló volt a show-ban, hiszen mégiscsak az első ilyesfajta műsorunk volt. Éreztük, hogy evolúcióra van szükség, mint minden műsornál. Olyan is volt a zsűriben, akivel nem voltunk annyira elégedettek, és volt egy technikai része is a dolognak: Fábryról tudtuk pontosan, hogy egy évadot vállal, nem többet."

Megosztó zsűritagok is kellenek

Herman szerint hiteles zsűri kell, olyan, ahol önmagában is szórakoztató emberek ülnek. A korábban a rádióból ismert Puzsér volt az egyik legmegosztóbb zsűritag a hazai kereskedelmi televíziózás történetében, ha kellett, arcán döbbenttel nyögte, hogy „ez förmedvény, döbbenet", ha pedig zsűritársai egy produkciót túldicsértek, akkor félreérthetetlenül, fintorogva jelezte, hogy indokolatlan sztárolás zajlik. Mivel a műsor óta többször is gyepálta a kereskedelmi tévéket, az RTL-t is kiosztotta párszor, kérdés, hogy szóba került-e a neve a következő Csillag születik-nél, meghívják-e a műsorba ítésznek. „Nem mondom meg, de maradjunk annyiban, hogy a húszban benne van. Mi nem vagyunk sértődősek, ha valaki ostoroz minket, de épp ő kell, elnézzük a kemény szavakat. Amúgy az előző zsűri semmiképp nem áll össze, mert Hajós a konkurencia mellett döntött" – mondta Herman.

Sztárban sztár Forrás: TV2

Megosztó arc ül Sztárban sztár show-ban is, ilyen például Lakatos Márk. „Kellett valaki, aki átalakításban otthon van, hiszen erről szól a műsor. Így jött a képbe Lakatos Márk, aki a konkrét stylingra tud reagálni. Majka általános zenei ismertsége volt mérvadó, előadó, kritikus szemléletű, és MTV-n nőtt fel. Mivel a műsorban ismert előadókat utánoznak, akit egy átalagnéző is felismer, fontos, hogy a zsűritagjaink is emlékezzenek egy nótára. Nálunk érdekes látni, hogy a komfortzónájából kibillentett valaki hogyan reagál, ennek megítélésére Liptai Claudia tökéletesen alkalmas, Hajós pedig az intellektuális humort adja a műsorhoz. Ő az underground zeneiséget képviseli abban, amit zenészként csinál, de elfogadja a kommersz szempontokat is" – mondta Ökrös.

Ha megfizetik őket, motiváltak

Az RTL nem adja ki, ki mennyit ér neki. Mindenkivel meg tudnak egyezni, úgy tudjuk, az összegek zömmel azonosak, hogy ez ne keserítse meg valaki napjait. „Nem kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy valaki nyafogjon, frusztrált legyen, így a gázsik kiegyenlítettek. Itt nem vájárok dolgoznak: ha nincs meg a motiváció, akkor mindegy is, ki mennyit kér. Soha nem sértő az összeg, amit ajánlunk, de mindenki többet fantáziál, mint amennyi az valójában. Olyan zsűritagjaink is voltak, akik hamarabb mondtak igent, pedig akkor még nem is tudták, mennyit kereshetnek vele. A jövedelem amúgy is sokféleképpen fogható fel egy előadóművész esetében, mert aki a show-bizniszben dolgozik, az tudja, hogy egy jó szereplés hatással van a kedveltségre, karrierre" – vélte Herman.

Az első X-Faktor Forrás: RTL Sajtóklub

Gázsikat nem árul el a TV2 sem, de ha valaki szeretné csinálni, és a csatorna is hisz benne, akkor a pénz nem akadály – Ökrös Gergely szerint. „Általában azonos összeget kapnak a zsűritagok, és úgy tudjuk, nem beszélnek róla, csak ugratják vele egymást. Mi mindig tisztességes ajánlatot teszünk, és nekünk is jó visszajelzés, ha valaki próbálja feljebb tolni. Reális összeget szoktunk ajánlani, és ha bizonytalanságot érzek, akkor én mondom, hogy ne csináljuk. Az a fontos, ha valaki mester, tanár, zsűritag, és TV2-es show-ban szerepel, akkor elégedett legyen a sorsával, boldog és motivált emberként vegyen részt benne."

Van, akinek megalázó a casting

A TV2-nél nem titok, van próbafelvétel a zsűritagoknak is, márpedig ha valaki nem hajlandó arra elmenni, akkor az nem lesz benne a műsorban. „Van olyan celeb itthon, nem is egy, aki nem jár castingra, talán megalázónak tartja, noha Hollywoodban is minden szerepre castingolnak. Mi ilyenkor a kölcsönhatásokat is nézzük, ha valakit nagyon szeretnénk az adott show-ba, azt több emberrel kipróbáljuk. Ilyen előzte meg a Sztárban sztár-t, de Az ének iskolájá-ról is külön felvételeink vannak, hogy miképp tanítanak a zsűritagok. Szulák azzal győzött meg minket, ahogy bánt a gyerekekkel... a másik ilyen pedig Király Viktor volt, aki tök jó fej, és én nem is tudtam róla korábban, hogy ilyen. Elsőre távolságtartónak, zárkózottnak tűnt, de amint tanítania kellett, ellazult."

Az ének iskolája Forrás: TV2

A felállás a legtöbb esetben 3-1, az RTL Klub három férfi mellé egy nőt ültetett be eddig. Herman szerint ez véletlen, nem berögzöttség, és nem arány a fontos, hanem az, hogy jól működjön a kvartett. Ő annak örül, ha nincsenek kikötései a zsűribe behívott sztárnak. „Olyannal eleve nem ülök le, akinek előítéletei vannak, és meg akarja mondani, kit ültethetünk mellé. Az ilyen ne is akarjon inkább senkivel együtt zsűrizni. Mi teljes értékű, gondolkodó, érző embereket kérünk fel a munkára: minden zsűritagunk ilyen volt. Ha ezen a szinten egy sztárnak baja van mással, az komoly baj, de nálunk ilyen nem fordult meg."

----------------

Szubjektív értékelés

A leghaloványabb: Náray Tamás

Biztosan jó stylist, de zsűriben egy momentumára sem emlékszünk. Az első CSISZ-szériában volt, amelyben feltűnt Kocsis Tibor, Janicsák Veca, vagy Polyák Rita, aki később az Éjjel-nappal Budapest-ben lett újrahasznosítva.

A szexuálisan túlfűtött: Soma

A TV2 a Megasztár-ban szerepeltette sokat, rendre benedvesedő bugyikról és őrületes szexuális vibrálásról volt szó kommentárjai során – akkor még nem ment el teljesen transzcendentális, ezoterikus irányba. Őt is átvitte a Viasat A cég hangjá-ba, akárcsak Novák Pétert.

A multifunkcionális zsűritag: Hajós András

Hirtelen nem tudunk olyat mondani, aki négy show-ban is zsűrizett volna, az Emil Rulez frontemberét leszámítva. Hajós volt a Csillag születik-ben, a Viasaton A cég hangjá-ban, a TV2-n pedig Az ének iskolájá-ban, manapság a Sztárban sztár ítésze.

Az értelmiségi: Bakács Tibor

Több is volt, Fáy Miklós vagy Hajós mellett érdemel még pár szót a Magyar Narancs volt rovatvezetője, aki kissé testidegen elemként került egy kertévés színes-szagos show-ba, de rendesen helytállt, őszintén zsűrizett.

A megmentő: Puzsér Róbert

Nem mondjuk, hogy a negyedik Csillag születik-et ő mentette meg az unalomtól, de azt biztos, hogy a cikkíró ismer olyan családot, amely csak és kizárólag azért követte a műsort, hogy nevetgéljen a frappánsan megfogalmazott, szókimondó kritikáin, fintorokon, a haragos vagy döbbent nézéseken. Puzsér jót tett a show-nak, nem lenne baj, ha betennék a 2014-es évadra is.

A legkedvesebb: Pokorny Lia

Mondjuk Keleti Andrea sem tépte szét mohón, gyilkos kritikákkal a fellépőket, ő is jól bánt a próbálkozókkal, de Pokorny művésznő szavai is inkább simogattak, semmint sebeztek volna. Ha mi vásári mutatványosok lennénk a következő CSISZ-ben, akkor azt szeretnénk, ha ő nézne ránk kedves tekintetével.

A legelvarázsoltabb: Somló Tamás

A most futó X-Faktor-ban Szikora is produkál vagy mond néha olyat, amely miatt azt hinné az ember, hogy a Marsról jött (ő volt az egyetlen ember itthon, aki nem hallott a kő-papír-olló játékról), de Somló a Voice-ban gyakran tűnt szórakozott professzornak. Egyszer az egyik versenyzőnek azt mondta, hogy Nils Holgerssonra emlékezteti (de nem árulta el, miért), majd furulyán eljátszotta a Magyar népmesék főcímdalát. Mivel a mesefigura svéd, mindenki csak nézett bambán.

A nagy átülő: Liptai Claudia

Vezetett számos show-t, hosszú órákon keresztül konferált, behívott, kiküldött, kommentált, pajkoskodott, flörtölgetett, pontozásra kért és rimánkodott SMS-ekért. Tíz éven át kérdezgette a zsűrit, most őt kérdezik végre. Kényelmesebb is ülve okoskodni.

A nagy túlélő: Geszti Péter

A harmadik X-Faktor-nál már látszott, hogy mentorcsere lesz, elfáradt együtt az első kvartett, mindenki meglehetősen kiszámíthatóan reagált, és ugyanazokat a szövegeket nyomatta nagyrészt. Geszti volt talán, aki legjobban meg tudott újulni a négyesből, ő pátyolgatta legtovább a műsort követően is embereit (noha ez már nem lett volna feladata), ezért is maradt az új garnitúra mellett. Csak a „dalminátor”-szerű poénokat hagyná!