Akik egy mondat miatt buktak milliókat

Charlie Sheen és Selma Blair, Anger Management
Vágólapra másolva!
Selma Blair az Anger Management első része óta együtt dolgozott Charlie Sheennel, de kritizálni merte távollétében, repült is a produkcióból. Voltak már előtte is olyan sorozatszínészek, akik a szövegelés miatt buktak el jól fizető munkát.
Vágólapra másolva!

Selma Blair esetéről a napokban többször is cikkeztünk: a színésznő alapszereplő volt a 2012-ben indult Anger Managementben, Charlie Sheen mellett, de szóvá tette, hogy a főszereplő munkamorálja hagy némi kívánnivalót maga után, sokat késik, ezzel órákig várakoztatja a stábot. Sheen dühbe gurult - stílusosan, hiszen a sorozatban fontos szerepet kap a dühkezelési kurzus - és mivel nem csak színész, hanem producer is a szériában, kirúgta Blairt. Ez már kevésbé volt stílusos, ugyanis SMS-ben tette, ráadásul lepicsázta a színésznőt.

Charlie Sheen és Selma Blair Forrás: AFP/Getty/Frederick M. Brown

Selma Blair nem nagyon tört össze, legalábbis a Twitteren annyit írt, hogy "Jó estét, kedves követőim! Az élet szép." Mivel száz epizódra szólt a szerződése, és csak harminchatot forgatott le, kérdés, kap-e kártérítést, vagy kifizetik-e neki a teljes összeget. Ígéret van rá, de Sheen korábbi botrányai után nem lehet biztos abban Kate Wales megformálója, hogy maradéktalanul átutalják neki a teljes gázsit.

Ha nem szövegel Isaiah Washington, akkor lehet, hogy ő is marad még a Grace klinikában: a színész 2007-ben tett egy homofób megjegyzést munkatársára, a sorozatban szereplő T. R. Kingre, akiről köztudomású volt, hogy homoszexuális. Washingtont nem vágták ki azonnal (az ilyesmi sok pluszmunkával is jár, komplett forgatókönyveket kell átírni), de a negyedik évadra már nem kapott szerződést a produkciótól. Az elmúlt öt évben a tévében csak a gyorsan megbukott Bionic Womanben tűnt fel, azaz elmondható, hogy egy jól fizető, éves szinten neki legalább 1-2 millió dollárt hozó sorozatból bírta kirúgatni magát egy mondattal. Az eset akkoriban elég nagy port kavart, írtunk is róla hosszabban.

Isaiah Washington színész Forrás: AFP/Getty/Larry Busacca

Mel Gibson nem buzizott, ellenben antiszemita megjegyzést tett, amivel jelentős összegeket bukott tévéiparban is: épp a botrány kirobbanása előtt komoly tárgyalásban volt az ABC csatornával (egyike a négy nagy amerikai tévének) arról, hogy készít egy Holokauszt-témájú minisorozatot. A pár milliós szerződésből végül nem lett semmi, a Deadline forrásai szerint egyértelműen azért lépett vissza a tévétársaság, mert Gibson zsidózott. Később is volt még pár botránya, egy felvételen Gibson azt vágja felesége fejéhez, hogy kurvásan öltözködik, ezért a saját hibája lesz, ha "egy csapat nigger megerőszakolja".

Hitlerezés, cunamis poénkodás

Nem bukott ugyan dollármilliókat, de szintén elesett némi pénztől Hank Williams Jr., aki az ESPN csatornán Barack Obamát Adolf Hitlerhez hasonlította. Amikor bocsánatot kellett volna kérnie, közölte, hogy a hasonlat talán extrém volt, de nem vonta vissza szavait - a csatorna pedig közleményben sietve jelezte, hogy rettentően csalódottak a szöveg miatt, és bár a Monday Night Football című műsor miatt erősen kötődik a csatornához, Williams nem alkalmazottjuk. A countryzenész tavaly egy zenei fesztiválon már arról beszélt, hogy az USA-nak olyan muszlim elnöke van, aki utálja a cowboyokat, a horgászatot, a farmereket, de szereti a melegeket - és ezért utálja őt. Nem is hívják többet országos tévéműsorba.

Pár sort megérdemel Gilbert Gottfried is, aki számos tévésorozat és film után az Aflac biztosítótársaság hangja volt, és ezzel egészen jól is keresett egy darabig - azonban a japán cunami után, nem megtagadva komikusi voltát, a Twitteren viccelődni kezdett a tragédiával. A cég, amelynek Japánban komoly érdekeltségei vannak, lapátra is tette a színészt. Gottfried különben 2001-ben, három héttel a szeptember 11-i támadások után egy tévéműsorban már viccelődött a WTC-vel és a belezuhanó repülőkkel, akkor is kapott rendesen a még gyászoló sajtótól.

Az amerikai KFYR híradósa A. J. Clemente esete idei: a lehető legrosszabbul kezdte hírolvasói munkáját, ugyanis élő adásban eleresztett egy "fucking shit!"-et, aminek következtében repült, elvesztette állását, és jelenleg egészen alacsony órabérért dolgozik egy gyorsétteremben. Magyarországon is elveszette állását híradós egy elröppenő "kibaszott" miatt, Szebeni István esetével elég sokat foglalkozott a hazai sajtó az elmúlt hetekben. Szebeni most perre megy, 12 havi fizetését követeli, vagy azt, hogy az MTVA vegye vissza állásába, hiszen felvételről ment az adás, és nem ő tehet arról, hogy szerkesztés után mi megy ki éjjel. Az esettel nagyjából egy időben történt, hogy Demcsák Zsuzsa nevetgélve olvasott be egy halálhírt a Mokkában, de ő megúszta egy fegyelmivel.

Charlie Sheen Forrás: AFP/Getty Images/Christopher Polk

Ha már a Charlie Sheen által kirúgott színésznővel kezdtük, akkor zárjunk is a Két pasi meg egy kicsiből kitett sztárral. Mivel Charlie Harper karakterét kifejezetten rászabták, és joggal érezhette, hogy a Két pasi meg egy kicsit ő vitte sikerre, idővel túl sok mindent engedett meg magának - bohócnak, sarlatánnak, trollnak nevezte Chuck Lorre producert, lopással vádolta és zsidó származásával élcelődött. A CBS közölte, hogy kidobják Sheent, ha megjelenik a stúdióban, így ért véget a pályafutása a csatornán. Később még handabandázott egy sort, bejelentette, hogy ő valójában egy vatikáni bérgyilkos varázsló, egy Marsról jött rocksztár máskor meg azzal hencegett, hogy Adonisz-DNS-e van, tigrisvér folyik az ereiben. Jellemző, hogy miután bukott rengeteg pénzt (ő volt a legjobban kereső sorozatszínész a Két pasival), száz epizódra szóló szerződést kötött az FX csatornával, azaz egyelőre nem kell eladnia sok drogos bulit, volt pornóst látott medencés villáját.