Lenyúlták a nevét, ötmillió dollárt kapott

tony twist
Vágólapra másolva!
A múlt héten egy Bart Simpson nevű férfinak éppen egy Burns nevű bíró előtt kellett megjelennie egy angliai tárgyaláson, de fordultak már elő más vicces vagy érdekes sztorik is, amelyeknek a főszereplői sorozatkarakterek nevét viselő emberek voltak.
Vágólapra másolva!

A warwicki bíróság látogatói érdekes jelenetnek lehettek tanúi a múlt héten, amikor egy Barton Simpson nevű férfi ügyét kezdték el tárgyalni: a tiltott fegyverviseléssel kapcsolatos kereset ugyanis éppen egy Burns nevű bíróhoz került - és ugye éppen ugyanígy hívják a Simpson család-ban Bart Simpson apjának a főnökét, az atomerőmű vezetőjét is. "Páran felvonták a szemöldöküket, amikor meglátták a tárgyalási névsort" - mondta a Daily Mirrornak a bíróság egyik munkatársa.

Más kérdés, hogy a nemzetközi sajtó következetesen Mr. Burnsként vagy - bírósági titulusát használva - legfeljebb Recorder Burnsként emlegette a bírót, az már csak a warwicki jogintézménnyel kapcsolatos, egyéb híreket böngészve derül ki, hogy a keresztneve nem a rajzfilmsorozatban használt Montgomery, hanem Richard. Ettől függetlenül mókás a sztori, és nem is az egyetlen, amelyet hasonló okból kapott fel a média - íme pár eset:

Walter White metamfetamint árul

A Totál szívás című sorozatban egy Walter White nevű kémiatanár áll drogdílernek, saját készítésű metamfetaminját kezdi el teríteni a piacon. Érdekes egybeesés, hogy az igazi Walter White-ot éppen 2008-ban - a sorozat bemutatásának évében - tartóztatták le metamfetamin terjesztéséért, de állítólag nem róla mintázták a figurát. Esete is csak tavaly kapott nagyobb nyilvánosságot, amikor is újra körözést adtak ki ellene ugyanazért - a Totál szívás ekkorra már igencsak ismertté vált, a média a furcsa analógiára figyelt fel.

Havas Jon híreket dolgoz fel

A Trónok harca írója talán tisztában lehetett azzal, hogy ki Jon Snow, de gyanítható, hogy mégsem róla nevezte el a fantasy egyik karakterét. Az igazi Jon Snow (a magyar fordításban Havas Jon) ugyanis a brit Channel 4 csatorna arca már 1989 óta, aki azóta körbeutazta a világot, hogy hiteles forrásból tudósítson olyan történelmi jelentőségű eseményekről, mint a berlini fal leomlása, Nelson Mandela szabadon bocsátása vagy éppen Barack Obama beiktatása.

A Spawn gonosza egész jól hokizik

A rajzfilmsorozatként is futott Spawn-ban az egyik gengsztert Antonio Twistellinek hívják, de mindenki csak Tony Twistként emlegeti - ahogyan az amerikai hokiligában, az NHL-ben is létezik egy ilyen nevű játékos. A sportoló be is perelte az eredeti képregények készítőjét, Todd McFarlane-t, és a bíróság 2004-ben meg is állapított számára tizenöt millió dollár kártérítést - amely aztán 2007-re ötmillióra mérséklődött.

David Schwimmer őslényeket kutat

David R. Schwimmer egy kicsit kilóg a sorból, mert nem a karakterrel, hanem az azt megszemélyesítő színésszel azonos a neve - az egybeesés azonban így is érdekes, hisz az illető paleontológus. Márpedig, ha megkérünk egy sorozatrajongót, hogy nevezzen meg egy fiktív paleontológust, nagy valószínűséggel azonnal rávágja: Ross Geller a Jóbarátok-ból. Nos, az őt alakító David Schwimmernek van egy névrokona, aki éppenséggel a prehisztorikus korban élt óriáskrokodilok, különösen a Deinosuchus elismert kutatója, könyvet is jegyez a témában.



Fórumozók is vallanak

Pár, hasonló témájú fórumon találkozhatunk ki nem bontott sztorikkal is, amikor egy-egy felhasználó épp csak megemlíti, hogy őt vagy ismerősét miként hívják. Itt például a 280MtnRifle nevű fórumozó ír arról, hogy egy időben együtt dolgozott egy Homer Simpson nevű alakkal. "Ami igazán vicces volt, hogy ő maga túl öreg volt ahhoz, hogy tudja, miért vicces a neve" - fogalmaz.

Másutt a d s addison név használója árulja el, hogy őt valójában David Addisonnak hívják, ahogyan A simlis és a szende főszereplőjét, Bruce Willis karakterét. "Istenem, milyen boldog voltam, amikor a sorozat véget ért" - írja. Itt található egy fényképes összeállítás is olyan emberekről, akik valamely sorozatkarakter nevét viselik, de a történetüket sajnos nem olvashatjuk. Mindenesetre a valódi Rachel Green elég ijesztő!

A Facebookon is találhatunk több Berényi Miklóst vagy Pongrácz Pétert, akiknek semmi közük a Barátok közt, illetve a Jóban Rosszban szereplőjéhez; Novák László alakítója, Tihanyi Tóth Csaba pedig ebben az interjúban mesélt az azonos nevű rajongókról.