Kik írják a tévésorozatokat?

Vágólapra másolva!
Az amerikai tévésorozatok íróinak bő 30 százaléka nő, túlnyomórészt férfiak írják a sztorikat. A szerzők közt kevés az ötven fölötti, nőtt viszont a kisebbségiek aránya.
Vágólapra másolva!

A sok kiszámítható sablonmegoldás mellett az igazán jó sorozatok gyakran szállítnak meghökkentő, vártalan fordulatokat, ilyenkor elégedetten csettint a tévéző, majd oldalba böki élete párját: "Gondoltad volna, hogy a földszinten lakó, látszólag vak öregasszony valójában fiatal orosz férfi, ráadásul kém?" - kérdi, majd azon tűnődik, kinek köszönhető a korábbi történések értelmét megváltoztató, mindent radikálisan átrendező leleplezés.

A Writers Guild of America West újabb tanulmányából, amely 1722 írót vont be, erre is választ kapunk. A vizsgált írók 190 - kábeles és országos - sorozatnak dolgoztak a 2011-2012-es televíziós évadban. Tízből hét férfi: az évezredforduló környékén az összes író 25 százaléka volt nő, most 30,5. Ebben a tempóban röpke 42 év, és annyi nő lesz az írók közt, mint férfi - jegyzi meg a Reuters. A sorozatok mindössze 10 százaléka nem alkalmaz egyáltalán női írót (egy szérián akár 10-20 író is dolgozik, van, aki csak dialógusokkal foglalkozik).

A kisebbségekhez tartozó tévés írók helyzete is javult, a 2000-ben mért 7,5 százalékhoz képest 15,6 százalékra nőtt arányuk 2012-re: a sorozatok harmadánál nem volt kisebbségi szerző. Az írók túlnyomó része fehér férfi, és általában viszonylag fiatalok: a vizsgált szériák harmadánál nem találtak ötven fölötti szerzőt.