Sorozatokban verjük a szomszédokat

külföldi sorozatok magyaroszágon
Vágólapra másolva!
Főleg múltban játszódó, kosztümös amerikai szériák készülnek Magyarországon, de ennek is örülni kell, hiszen legalább munkát adnak sok magyar filmesnek. A környező országokban lényegesen kevesebb sorozat forog, hozzánk pedig visszatér a Borgiák komplett stábja, és hamarosan érkezik Drakula és az Éhezők viadala utánérzése, amely Kanadában forgott volna - de inkább ide költözött a produkció.
Vágólapra másolva!

Számos amerikai sorozat forgott itthon, és jönnek újak is: a helyzet hasonló, mint a filmeknél. Egyrészt lényegesen olcsóbb a forgatás Kelet-Európában, megvan az infrastruktúra, és felkészült, hozzáértő a stáb. A modern filmekhez jó stúdióink vannak, a korabeliekhez pedig jó hátteret adhat pár lerobbant budapesti utca is, ha az kell. Az adókedvezmény-rendszer is csábítja az amerikai produkciókat, ugyanis ennek segítségével a Magyarországon kapható visszatérítés a helyi (magyarországi) filmgyártási költségek 20 százaléka.

Az itt hagyott összegekről nincs hivatalos adat. Teljes költségvetés persze van, így a Jeremy Ironsszal forgatott Borgiák egy-egy szezonja 30-40 millió dollár körül lehet, míg a Válaszcsapás egy szezonja nagyjából 15-20 millió, de nem publikálják az amerikai stúdiók, hogy ebből mennyit hagyott a produkció az adott helyszínen.

Forrás: [origo]

Amerikai sorozatot a környéken nagyon keveset forgatnak, viszont Budapest és környéke népszerű célpont. Magyarországot akár sorozat-nagyhatalomnak is nevezhetnénk, egy évben öt-hat produkció is forog nálunk, ráadásul nemcsak Kaliforniából jönnek ide, a BBC is forgatott már itt, például a Robin Hood-szériát. Régióbeli országokban főképp koprodukciók fordulnak meg, mint tavaly a Missing, amelyet Csehországban vettek fel, illetve a Trónok harca, amelynek egyes jeleneteit Horvátországban forgatták: Dubrovnik tűnt fel benne, mint a Lannisterek által uralt Királyvár.

Hosszabb időre nem szívesen jönnek

A sorozatok zömét persze másképpen készítik, mint a filmeket: míg egy filmet valaki egy adott időpontra megír, hogy utána 1-3 hónapig tartó forgatás következzen, egy átlagos, 22 epizódból álló amerikai sorozat megírása 8-9 hónapot vesz igénybe, és a forgatási idő is legtöbbször nagyjából ennyi, tehát az írás és a filmezés nagyrészt párhuzamosan zajlik. Egy országos tévére dolgozó amerikai filmes, színész, stábtag nem biztos, hogy szívesen vállalná, hogy az év nagy részét a világ másik pontján tölti, így nem véletlen, hogy az amerikai sorozatok zöme éppen ezért forog a keleti vagy a nyugati parton, néha Kanadában, nagy ritkán Hawaiion.

Ezért is számított figyelemfelkelő hírnek, amikor bejelentették, hogy az amerikai CW csatornára készülő The Selection című sorozat gyártását átteszik Vancouverből Magyarországra. Ez azért is volt meglepő, mert a tévétársaság - amely főképp a fiatalabb nézőkre fókuszál - eddig minden sorozatát Észak-Amerikában forgatta. A CW nem egy hatodrangú csatorna, saját sorozatai közt van az Odaát, a 90210, a Vámpírnaplók, a Nikita, az itthon döbbenetesen népszerű Zöld íjász vagy a The Carrie Diaries, amely elvileg a Szex és New York előzménysorozata, és a Viasat3-ra jön heteken belül.

Forrás: [origo]

Az újabb széria még nem indult el a képernyőn, de a produkció honlapja szerint Az éhezők viadala kedvelőire számítanak elsősorban. 300 év múlva játszódik a történet, epikus romantikus sztorit ígérnek: az alaphelyzet szerint a hatalom kisorsol 26, munkásosztályból származó nőt, akik különféle próbatételek során megkísérlik bebizonyítani, hogy méltók a herceg kegyeire, hogy jó királyné válna belőlük.

Rövidebb évadokért már érdemes kimozdulni

Léteznek nem hagyományos sorozatok is az amerikai produkciók között, illetve koprodukciók, amelyek modellje, epizódszáma eltérő. Ezen sorozatok forgatókönyveit már a forgatás előtt megírják, tehát nem hétről hétre kapják meg ezeket a szereplők, vagyis a széria forgatása sokkal könnyebben tervezhető. Évadonként hat-tizennégy részes sorozatokról van szó főleg, ezek inkább kábeltévéken mennek az USA-ban.

Itt forgatták és nálunk forgatják majd az amerikai Showtime csatorna sikersorozatát, a Jeremy Irons főszereplésével készült Borgiák-at. Az idehaza az HBO-n megnézhető szériából eddig három 10 részes szezon készült, és jó eséllyel a negyedik forgatására is sor kerülhet az ősszel, bár odakint még a harmadikat sem mutatták be. Ugyancsak középkori környezetben játszódó minisorozat volt A katedrális, illetve annak folytatása, Az idők végezetéig. A Ken Follett regényei alapján készült kétszer nyolc részes széria első szakaszát itthon a TV2 mutatta be először.

Ritkán mozdulnak ki a díszletek mögül

A sorozatkészítők olykor azonban kimerészkednek a stúdió falai közül, tehát nem csak a középkorban játszódó sorozatok készülnek itthon, azonban a kosztümös műfaj még így is népszerűbb a jelenben játszódó sorozatoknál. Nemrég például Magyarországon vették fel a Downton Abbey készítőjének, Julian Fellowesnak a Titanic című négyrészes minisorozatát, nemsokára pedig elkezdődnek egy ugyancsak angol színekben induló miniszéria, a The Man Who Would Be Bond munkálatai. Ez utóbbi Ian Fleming életével ismerteti meg a közönséget - ha a név nem mondana valakinek semmit, eláruljuk, hogy ő találta ki James Bond figuráját, aki a filmes világban jóval nagyobb sikereket ért el, mint regényhősként. A XX. század elején játszódó Titanic-kal szemben a Fleming-sorozat már az előző évszázad közepén játszódik.

Forrás: [origo]

Minden jel arra mutat, hogy az HBO nálunk fogja tavasszal forgatni a The Missionary című sorozatának pilotját - azaz bemutató részét -, ennek története pedig a hatvanas évekre, a hidegháború idejére tehető. És az egyik legnagyobb idei projekt, az amerikai NBC csatorna angol koprodukcióban készülő Draculá-ja is nálunk készül majd. A viktoriánus korban játszódó történetből 10 epizód készül. A statisztákat válogató castingra az [origo] is elment, a cikket itt olvashatja.

Úgy tűnik a sok kosztümös sorozat láttán, hogy az amerikai filmeseket nem Budapest modern arca érdekli, de azért akadnak olyanok is, akik ránk kíváncsiak. No, nem a Kettős ügynök (Covert Affairs) készítőire gondolunk, akik tavaly nyáron forgatták nálunk sorozatuk egyik epizódját, hiszen az ő történetükben Budapest Moszkvaként tűnt fel. Azonban akadt két sorozat, amelyben Budapest jórészt magát alakíthatta: ezek egyike a Cinemax akciósorozata, az ugyancsak angol koprodukcióban készülő Válaszcsapás (Strike Back). Ennek második szezonjából több epizódot is itt vettek fel, nem véletlen, hogy az aluljáróktól kezdve a Puskás Ferenc-stadionon át a villamosokig sok ismerős dolog feltűnt a szezon vége felé. Sokak örömére a negyedik szezonra ismét visszatér a Válaszcsapás készítő gárdája, és ugyancsak nálunk forgatott a tavalyi év végén az Iris című koreai akciósorozat stábja. Ők már sorozatuk első szezonjában is szerepeltették Budapestet a történetben, és úgy tűnik, hogy a február közepén bemutatásra kerülő folytatásban a sztori itt folytatódik.

Az első két fotó a Kettős ügynök, a harmadik a Válaszcsapás forgatásán készült.