Magyar vért szív Drakula

Vágólapra másolva!
A Dracula sorozat forgatása február közepén kezdődik Magyarországon, és valószínűleg a nyár elejéig tart majd. Az amerikai és angol közös produkció első szériájának főszereplője a Tudorok-ban VIII. Henrikként megismert Jonathan Rhys Meyers lesz, de feltűnik a képernyőn a Zöld Íjász-ban már látott Jessica de Gouw is. A gróf legendájának sorozat-feldolgozásához Budapesten castingoltak statisztákat a hétvégén - meg is néztük.
Vágólapra másolva!

Két napon keresztül válogattak statisztákat a vámpíros sorozathoz, amelyről eddig viszonylag kevés információt tettek közzé: a történet az 1890-es években játszódik Londonban, a sorozat névadója magát amerikai vállalkozónak adja ki, aki el akarja vinni a modern tudományokat a viktoriánus kori társadalomba, de valójában bosszút akar állni azokon az embereken, akik évszázadokkal ezelőtt tönkretették az életét. Jessica de Gouw karakterében viszont reinkarnálódni látja halott feleségét, akibe halálosan beleszeret.

Forrás: nbc.com

Szombaton az eső ellenére csaknem ezren mentek el a Facebox Team által szervezett castingra, pénteken pedig kétezer embert vonzott a lehetőség. A várakozó tömegben az [origo] kérdésére egy huszonéves férfi elmondta, hogy ő már rutinos az ilyen válogatásokon, nem először jár a helyszínen. "A Borgiák sorozatban szerepeltem már statisztaként, akkor katona voltam. Nagyon elfáradtam a forgatáson, de hasznos volt, mert beláttam a kulisszák mögé, ami engem mindig érdekelt. Három-négy jelenetben szerepeltem, de nem hiszem, hogy látszódni fogok, mert egy nagy tömeg közepén kellett állnom" - mesélte. Hozzátette, hogy elsősorban munkalehetőségként tekint a Drakula-sorozatra, nem célja komolyabban foglalkozni a színészettel és a filmekkel.

A mellette álló lány is gyakorlott statiszta, ő is a Borgiák-ban játszott egy kisebb szerepet: "Egy városi nőt alakítottam, beszélgettem a háttérben egy másik statisztával, míg az előtérben zajlottak az események. Álltunk a tömegben, de nem volt vészes, nem vett el sok időt. Nagyon élvezem, és ha leadják majd tavasszal a harmadik évadot, akkor vissza fogom nézni magam, hátha látszódom."

Vámpíros sorozattal készült egy lány

Mint az a visszajáró szereplőktől kiderült, a castingok során előnyben vannak azok, akiket nem kell mindenre megtanítani, hanem már rendelkeznek némi tapasztalattal. Színészi tehetségre nincs szükség, de gyorsabban megy a munka, ha a statiszták tisztában vannak azzal, hogy mikor mit kell csinálni. "A sokadik castingom ez a mostani, szerepeltem már az Asterix és Obelix-ben, és a Borgiák-ban is. Engem már ismernek, úgyhogy kaptam egy üzenetet arról, hogy ma lesz a válogatás, és jöjjek el. Elkezdtem már ráhangolódni a Drakulá-ra, Vámpírnaplók-at néztem, mielőtt eljöttem, kicsit el is késtem emiatt" - mesélte egy fiatal lány.

Forrás: nbc.com

Időközben egy bőrdzsekis srác kulloghatott haza csalódottan, mert be sem engedték a válogatásra: nem hozta magával a kért igazolványokat. Mint elmondta, kellett volna neki a pénz, mert diákként nincs bevétele, statisztaként pedig több ezer forintot kapnak egy napért: "Nagyon rossz volt az Alkonyat, úgyhogy a vámpíros filmek nem érdekelnek, tényleg csak a fizetés miatt jöttem volna. Úgy tudom, hogy naponta hétezer forint egy sima szerep, és ha szöveget is kapunk, akkor húsz körül van."

Idősebbek is elkezdhetik

Nem csak huszonévesek, az idősebb korosztály is képviseltette magát a castingon. Egy hatvan év körüli férfi az [origo]-nak elmondta, hogy többször volt már hasonló válogatáson, de eddig még nem került be egy jelenetbe sem. Többen csoportosan érkeztek, és a várakozás ideje alatt az esélyeiket latolgatták. Mivel a Drakula az 1890-es években játszódik, azok a férfi jelentkezők vannak előnyben, akik vállalják, hogy korabeli szakállat vagy bajuszt növesztenek a forgatás idejére. A nők közül pedig azok esélyesebbek, akiknek vállig érő, természetes színű vagy annak tűnő hajuk van.

"Vannak olyan statiszták, akik évek óta ebből élnek. Ezek az emberek megbízhatóak, ismerik a jelzéseket, nem nevetik el magukat, meg tudnak maradni az adott szerepben. Épp az imént volt itt egy hetvenhárom éves bácsi, aki már nagyon régóta jár castingokra, ezért tudjuk, hogy problémamentesen lehet vele dolgozni" - mondta az egyik szervező.

A forgatás helyszínét nem árulták el, de úgy tudjuk, hogy nagyrészt Pomázon fogják forgatni a jeleneteket, amelyekhez körülbelül ezer statisztára lesz szükség. A díszletek és a jelmezek az 1800-as évek végét idézik, elegáns helyszíneket rendeznek be, például biztosan lesznek báli jelenetek. A produkciótól úgy tudjuk, hogy huszonkét forgatási héttel terveznek Magyarországon, a statisztákra pedig naponta tizenkét órában lesz szükség.