Ki megy Radics helyére, ha kizárják az eurovíziós selejtezőből?

eurovíziós, a dal, radics gigi
Vágólapra másolva!
Elvileg ma válaszol az Eurovíziós Dalfesztivált megrendező EBU, azaz az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége arra, hogy eredeti-e Radics Gigi dala. Ha túl sok a hasonlóság Paula Seling számával, akkor egy kiesett előadó kap még egy esélyt A Dal szombati fináléjában.
Vágólapra másolva!

Mint korábban megírtuk, némi hasonlóság akad Paula Seling egy száma és Radics Gigi versenydala közt - noha a román szerző és az énekesnő nem kíván jogi úton elégtételt venni, nem is érzi azt, hogy egyértelmű lopásról lenne szó. Jelenleg jogi és a Szerzői Jogvédő Iroda által közvetített zenei szakértőkkel egyeztet az MTVA az ügyben, de állásfoglalást is kért az Eurovíziós Dalfesztivált megrendező EBU-tól, azaz az Európai Műsorszolgáltatók Szövetségétől is, hogy ilyenkor mi a teendő.

Amennyiben az EBU döntése kedvezőtlen Radics számára (és erre van csekély esély), akkor a szombati fináléba mindenképp betesz még egy előadót az M1: egyfelől, hogy meglegyen a nyolc fellépő, akikkel ki lehet tölteni a műsoridőt, másfelől úgy fair, ha a kizárt énekesnő helyére bekerül valaki.

Fotó: Mudra László [origo]

Két verzió lehet ebben az esetben: az egyik az, hogy az a - már kiesett - versenyző kap új esélyt, aki a legtöbb szavazatot kapta a szombati vagy a vasárnapi elődöntőben. A hétévégén összesen 170 ezer voksot regisztáltak, vasárnap nyomkodták aktívabban telefonjaikat a tévézők, ekkor 100 ezer fölött volt a voksok száma.

A másik opció, hogy nem a nézők által küldött SMS-ek számát hasonlítja össze a közmédia illetékese, A Dal szervező csapata, hanem azt a formációt juttatja a fináléba, amely hajszál híján továbbjutott: a United együttes az, amely a zsűritől ugyanannyi pontot kapott, mint Radics Gigi. Mivel az elődöntőből adásonként csak két dal mehetett tovább, és Vastag Tamás több pontot kapott, a Megasztár győztese és Pély Barna együttese közül kellett döntenie A Dal zsűrijének.

Olvasnivaló: Tíz botütés Radics Giginek

Itt meg tudja hallgatni az eredeti dalt.