Gyanús fickó a szomszéd

Vágólapra másolva!
A The Americans magában hordozza a kémfilmek, kémes sorozatok feszültségét, a pilot alapján minden esélye megvan arra, hogy hosszan megmaradjon a képernyőn.
Vágólapra másolva!

A The Americans - amely a naponkban rajtolt - az amerikai televíziós piacon midseasonnek nevezett időszaknak egyik legjobban várt szereplője volt, mivel a téma sokakat érdekelt: orosz, KGB-s alvóügynökök a hidegháború alatti USA-ban. A főszereplők tehát ilyen emberek: a szovjet titkosszolgálat képezte ki őket, megkapták új személyazonosságukat, férjüket, feleségüket, házukat, és konkrét misszió nélkül telepedtek le az Egyesült Államokban, várva, hogy egyszer majd szükségük lesz rájuk, tehetnek majd hazájukért.

Forrás: fx.com
Forrás: fx.com


Egyelőre nem hozott nyíltszíni konfliktust viszont az, hogy a szomszédba épp egy FBI-ügynök költözik be teljes pereputtyával, ráadásul a keményebb fajtából, akinek első feladata az lesz, hogy elkapja a KGB-s ügynököket, akik váratlanul akcióba léptek, és elraboltak egy átállt szovjet tisztet. Az átlagos sorozatepizódnál jóval hosszabb pilot két legfeszültebb, legizgalmasabb jelenete épp a két férfi részvételével zajlik, mindkétszer a derék orosz garázsában: a másodikban, ami egyben a rész vége is, ugyan csak az egyik tudja, hogy ott matat a másik - de ennél többet nem mondanánk, maradjon izgalom a letöltés utáni órára vagy a hazai premierre is.

A nyitórész önmagában is megáll, de még dobnak rajta a régi, szovjet időkbe vezető jelenetek, amikor a szereplők visszaemlékeznek a kiképzésre, a Lenin-szoborral díszített teremben megkapott instrukciókra, vagy épp a már említett kínos aktusra. Kiváló perc volt, amikor az orosz kém megtudta a szomszédtól, mi is a munkája (konkrétan az arcára fagyott a mosoly), megfelelő mennyiségű akciót is gyömöszöltek a készítők az első hetven percbe, de annál érthetetlenebb, miért kockáztatja valaki sokéves álcáját, és miért ver el fényes nappal brutálisan egy pedofilt, ha az a fő feladata, hogy maradjon tökéletesen észrevétlen, ne keltsen feltűnést.

Forrás: fx.com
Forrás: fx.com

Apró hibái ellenére tehát jó a nyitás, a Stan Beeman FBI-ügynököt vivő Noah Emmerich és az Amerikát lassan megszerető, orosz múltját egyre feledő Matthew Rhys kifejezetten hitelesen, ügyesen alakítják karaktereiket. A nyolcvanas évek amerikai légköre egyelőre kevéssé jött át a pilot alapján, de lesz még 12 rész a háttér alaposabb felvázolására - az első évad előreláthatóan április végén ér véget, akkor kaphatunk teljesebb képet az elhárítás és a kémek viszonyáról.