Morgan Freeman mégis él - hamis halálhírek a médiában

morgan freeman, amerikai színész
Vágólapra másolva!
Morgan Freemannek a halálhírét keltették szeptember elején, a színész azonban él és virul. A hír a Facebookról indult el - azóta több R.I.P. Morgan Freeman nevű oldal is alakult -, ahol korábban már Denzel Washingtont és Bill Cosbyt is halottá nyilvánították. Tévés személyiségek is estek már áldozatul hasonlónak, többek között Miley Cyrusról és Charlie Sheenről terjedtek el hasonló hírek.
Vágólapra másolva!

Alfonso Ribeiro

Legutóbb - múlt hétvégén - a Kaliforniába jöttem egyik szereplőjéről, Alfonso Ribeiróról terjedt el, hogy meghalt. A Will Smith sorozatában Carltont játszó színész viszonylag könnyen vette a saját halálhírét, a Twitteren ugyanis így reagált arra: "Létezik egy Facebook-oldal, amely azt állítja, hogy meghaltam. Kíváncsi vagyok, mit mondanának az emberek a temetésemen. Elképesztő, mennyien hívtak fel e miatt a pletyka miatt". Később kicsit komolyabban is értékelte a helyzetet: "Köszönet az összes szeretetért. Minden helyzetben meg kell találni a pozitívumot" - írta.

Forrás: AFP/Getty Images/Ronald Martinez

----------------------------

Hilary Duff

A Lizzie McGuire címszereplőjeként megismert - majd A pletykafészek-ben is látott - színésznőnek elég csúnya halálnemet választott a pletyka elindítója: azt állította, hogy lezuhant az új-zélandi Kauri Cliffs szikláiról. A helyszínen egyébként több híresség is lelte már álhalálát, korábban Christian Slaterről és Will Smithről is elterjedt már, hogy hasonló balesetben hunyt el - amin talán nem is kell meglepődni, hisz a Kauri Cliffsen egy, a sztárok által sűrűn látogatott ötcsillagos hotel is fekszik, és a golfpálya valóban elég közel van az óceán meredek és sziklás partjához.

Forrás: AFP/Getty Images/Kevin Winter

----------------------------

Charlie Sheen

Ismerve a színész önpusztító életmódját, az internetezők valószínűleg azonnal elhitték, amikor 2011-ben megjelent a hír, hogy a Két pasi - meg egy kicsi egykori sztárja szívproblémák miatt elhunyt az otthonában. Ha azonban rákattintottak az ezt tudató linkre, egy fertőzött YouTube-oldalon találták magukat, a gépükről pedig távolíthatták el az így bejutott malware-t. Sheennek nem csupán ez alkalommal keltették halálhírét, 2010-ben például az terjedt el, hogy egy snowboard-balesetben vesztette életét. Azóta már külön honlap is készült, ahol a színész állapotát követhetjük nyomon.

Forrás: fx.com

----------------------------

Paris Hilton

A több realityben (The Simple Life, Paris Hilton - Öribari kerestetik) is látott Paris Hiltont 2007-ben nyilvánították halottá egy honlap készítői, akik a CNN-t másoló oldalt hoztak létre, ott jelentettek meg különféle álhíreket. Hilton akkoriban valóban börtönbe került ittas vezetés miatt, ami kapóra jött az álhírt gyártóknak: azt terjesztették el, hogy a nőt leszúrta a cellatársa.

Forrás: AFP/Getty Images/Larry Busacca

----------------------------

Zach Braff

Szintén egy hamis CNN-oldalon bukkant fel a hír 2009-ben: "A Dokik szeretett színészét holtan találták otthonában". A pletykát elindító Chris Langanella később Braff személyes honlapján is bocsánatot kért azoktól a rajongóktól, akiket megijesztett. "Tudnod kell, hatalmas rajongód vagyok - ha hiszed, ha nem, ez volt az egyetlen oka, hogy létrehoztam ezt az oldalt. Bocsánat, hogy felzaklattam az édesanyádat" - írta.

Forrás: AFP

----------------------------

Miley Cyrus

A Hannah Montana egykori címszereplője többször is szenvedett már el álhalált: először 2007-ben jött a hír, hogy meghalt, egy évre rá pedig állítólag elütötte egy részeg sofőr. 2009-ben Bob Geldof lánya, Peaches írta ki a Twitter-oldalára, hogy egy barátjától úgy hallotta, Miley Cyrus elhunyt - erre rengeteg rajongó írt vissza, hogy épp most látta fellépni Londonban, és nagyon is életben van.

Forrás: AFP/Getty Images/Jason Merritt

----------------------------

Melissa Joan Hart

A Clarissa és a Sabrina, a tiniboszorkány címszereplője újabban a Melissa és Joey című vígjátékkal tért vissza a képernyőre, pedig már 2009-ben meg kellett volna halnia - legalábbis a Magyarországon elterjedt álhír szerint. Külföldi oldalakon semmi nyomát nem találtuk annak, hogy a színésznő halálhírét keltették volna, itthon viszont a Gyakorikérdések.hu-n is rákérdezett valaki, ezen a virtuális emlékhelyen pedig százötven gyertyát is meggyújtottak az állítólag 2009. február 15-én elhunyt Hartnak.

Forrás: AFP/Getty Images/Jason Merritt

----------------------------

Peter Boyle

A Szeretünk Raymond!-ban a címszereplő apját, Frank Barone-t játszotta Peter Boyle, akiről 1990-ben terjesztették el, hogy meghalt. A hírnek itt annyi valóságalapja volt, hogy a színész akkor valóban súlyos stroke-ot szenvedett, amelyből nagyon nehezen épült csak fel, közel hat hónapig le volt bénulva, és beszélni sem tudott. Boyle a Cult Movie Stars című könyvben is 1990-es halálozási dátummal szerepel, holott valójában csak 2006-ban halt meg.

----------------------------

Bob Hope

Bob Hope esetében bebizonyosodott, hogy igaz a mondás, mely szerint akinek halálhírét keltik, sokáig fog élni. A komikus - aki 1955-től 1971-ig vezetett saját tévéshow-t - ugyanis százéves korában halt meg 2003-ban. Halálának híre kétszer is elterjedt, mindkét esetben egy előre megírt nekrológ került ki idejekorán: 1998-ban az Associated Press jelentette meg az írást, 2003-ban pedig a CNN honlapjára került ki a cikk, amelyhez ráadásul az anyakirálynő búcsúztatója szolgáltatta a sablont - Hope-ot így "az Egyesült Királyság kedvenc nagymamájának" nevezték. A weboldal jelszó nélkül is elérhető fejlesztési területén a világ több vezető személyiségét is "eltemették" már, többek között II. János Pál, Ronald Reagan, Fidel Castro és Nelson Mandela nekrológját is előre megírták, hogy adott esetben minél hamarabb élesíteni tudják.

NBC