Jockey, Brinkmann, Columbo - tévés színészek egyetlen szerepben

Larry Hagman amerikai színész, a Dallas sztárja
Vágólapra másolva!
Vannak színészek, akik annyira összetapadtak valamely sorozatbeli karakterükkel, hogy már el sem tudjuk őket képzelni más szerepben. Ilyen Larry Hagman, akit nyolcvanegy évesen ismét Jockeyként láthatunk, de például Peter Falk is örökre Columbo hadnagy, Leonard Nimoy pedig Spock kapitány marad. Íme tíz példa arra, amikor valaki sehogy sem tudott kitörni a skatulyából.
Vágólapra másolva!

Larry Hagman (Jockey Ewing, Dallas)

Az Egyesült Államokban már megy - és elvileg pár hónapon belül hozzánk is megérkezik - az új Dallas, melyben többek között Larry Hagman is megismétli egykori legendás szerepét. A Dallas után a színész karrierje csak a kétezres években kapott új löketet, miután két fontos sorozatban, a Kés/Alatt-ban és a Született feleségek-ben is vendégszerepelt. Nyolcvanegy évesen azonban ismét Jockey Ewingként láthatjuk a képernyőn, így valószínű, hogy az intrikus olajmágnás figurája már végérvényesen hozzátapad. A színészről írt portrénkat itt olvashatja.

Forrás: AFP/Gabriel Bouys

------------------------

Tom Selleck (Thomas Magnum, Magnum)

Tom Selleck a mai napig furcsán hat, ha épp nem hawaii ingben és farmersortban jelenik meg - sőt ha egy szerep kedvéért még a bajszát is leborotválja, már azon is tűnődni kezdünk, hogy egyáltalán honnan ismerjük. Legutóbb is rendőrszerepben láthattuk a Zsaruvér-ben, de játszott a Las Vegas-ban is, a Jóbarátok-ban pedig Monica barátjaként tűnt fel. Ő a főszereplője a Jesse Stone-tévéfilmeknek is (amelyekből eddig hét készült), de egyik alakítás sem hozta meg ugyanazt a sikert, mint a Magnum címszerepe. A sorozatról itt írtunk bővebben.

Forrás: AFP/Getty Images/Alberto E. Rodriguez

------------------------

Peter Falk (Columbo hadnagy, Columbo)

A tévés zsaruk alakítói között van más is, aki teljesen összeforrt figurájával - hogy a Kojak-kel befutott Telly Savalast már ne is említsük. A tavaly elhunyt Peter Falk (akiről természetesen mi is megemlékeztünk) most is ballonkabátban és szivarral jelenik meg a szemünk előtt: a sors iróniája, hogy ő maga - Alzheimer-kórja miatt - a végén már nem is emlékezett a szerepre. A Columbo mellett szerepet vállalt jó barátja, John Cassavetes pár filmjében is, majd Wim Wenders adott neki munkát a Berlin fölött az ég-ben.

Forrás: AFP/Gabriel Buoys

------------------------

Gillian Anderson (Dana Scully, X-akták)

Míg a klasszikus sci-fi sorozat másik főszereplőjét, David Duchovnyt az új generáció talán már Hank Moodyként ismeri (a Kaliforgiá-ból), addig Gillian Anderson megmaradt Scullynak - ami nem is meglepő, hisz az X-akták óta nemigen láthattuk markáns szerepben. Egy ideig bőszen hangoztatta, hogy mennyire utálja a televíziót, idén azonban szerepet vállalt a The Fall című sorozatban, amelyben szintén akad nyomoznivalója: most a paranormális esetek helyett egy nagyon is valóságos sorozatgyilkos foglalkoztatja.

Forrás: AFP/Getty Images/Kevin Winter

------------------------

Leonard Nimoy (Spock kapitány, Star Trek)

A Star Trek-ből említhetnénk a Picard kapitányként híressé vált Patrick Stewartot is, aki azonban talán mégsem szorult be annyira a skatulyába, hisz az X-Men-trilógiában is komolyabb szerepet játszott, emellett színházi és szinkronszínészként is ismert. Leonard Nimoytól nemcsak hogy nemigen tudnánk más munkát említeni, de ő maga is ragaszkodik figurájához: még a 2009-es Star Trek-filmben is eljátszotta Spockot, és két önéletrajzot is megjelentetett, I Am Not Spock, illetve I Am Spock címmel.

Forrás: AFP/Valerie Macon

------------------------

Klausjürgen Wussow (Brinkmann professzor, A klinika)

A 2007-ben elhunyt színész eredetileg 1985 és 1989 között játszotta a Fekete-erdei klinika főorvosát, de később is vissza-visszatért szerepéhez, a későbbiekben jóformán nem is alakított már mást. 1996-tól újabb nyolc évadon keresztül játszotta Brinkmann professzort a Kórház a pálmák alatt című sorozatban, amelyben már a Fülöp-szigeteken dolgozott a szerepe szerint. Ezután - a kétezres években - még két tévéfilm is készült, A klinika - Újra együtt, illetve A klinika - Húsz év múlva címmel.

ZDF

------------------------

Horst Tappert (Derrick felügyelő, Derrick)

Még egy német színész, akit az egész világ egy szerepből ismer, úgy viszont nagyon is: a Derrick-et annak idején száznál is több országban vetítették, Horst Tappert pedig az első német színésszé vált, aki nemzetközi fanclubbal is büszkélkedhetett. A nyomozó figuráját 281 epizódban, mintegy huszonöt évig játszotta (1974 és 1998 között), és ebből a szerepéből is ment nyugdíjba hetvenöt évesen. "Huszonöt év még egy igazi rendőrnek is sok" - jelentette be visszavonulásakor, 2008-ban hunyt el. A sorozatról itt olvashat többet.

Forrás: AFP/DDP/Johannes Simon

------------------------

Matt LeBlanc (Joey Tribbiani, Jóbarátok)

Matt LeBlanc a kollégáinál jobban összetapadt Jóbarátok-beli szerepével, hisz a vígjátéksorozat után még annak kevésbé sikerült spin-offjában, a Joey-ban is vitte a figurát két évad erejéig. Utána öt évig sem filmben, sem sorozatban nem szerepelt, csak tavaly tért vissza a képernyőre, jócskán meg is őszült időközben. A Sikersorozat-ban önmagát játssza, pontosabban - saját személyiségét kicsit felturbózva - egy Matt LeBlanc nevű színészt, így ebben a szerepében is rengeteg az utalás Joeyra - erről itt írtunk bővebben.

Forrás: AFP/Getty Images/Frederick M. Brown

------------------------

Anthony Edwards (Greene doktor, Vészhelyzet)

A korábban többek között a Miért éppen Alaszká?-ban látott Anthony Edwardsnak kétségkívül a Vészhelyzet hozta meg az igazi népszerűséget, bár korántsem vált akkora sztárrá, mint, mondjuk, George Clooney. Az orvosi sorozat után nem is vállalt komolyabb tévés munkát, csupán a Frasier - A dumagép egyik epizódjában vendégszerepelt még 2001-ben. Karrierjében épp idén állhat be fordulat, amennyiben az összeesküvés-elméletek hívei megkedvelik Zero Hour című új sorozatát.

Forrás: AFP/Getty Images/Jason Kempin

------------------------

Jim Parsons (Sheldon Cooper, Agymenők)

Viszonylag új (2007-ben indult) sorozatról van szó, így még nem teljesen lehet lemérni, hogy milyen hatással lesz a színész karrierjére, az azonban biztos, hogy Sheldon napjaink egyik legjobban eltalált karaktere, akit nehezen tudunk elképzelni a színésztől függetlenül. Parsons az alakításért két Emmy-díjat és egy Golden Globe-ot is nyert, és más díjakra is csak ezért a szerepéért jelölték. Játszott többek között a Muppets-ben és a Sunset Stories-ban is, és már 2014-re is több előjegyzése van.

CBS