Figyelmeztették a Duna tévét, az MTV-t és az RTL Klubot

Vágólapra másolva!
A Médiatanács május végén a Duna Televíziót, a Magyar Televíziót és az RTL Klubot figyelmeztette hangos reklám miatt.
Vágólapra másolva!

Az új médiatörvény szerint a reklámok hangereje nem lehet nagyobb a környező műsorszámok hangerejénél. A nézői panaszok mellett a hatósági mérések is igazolták, hogy a televíziók még mindig nem tartják be a reklámhangerőre vonatkozó szabályokat. A Médiatanács most a Duna Televíziót, a Magyar Televíziót és az RTL Klubot figyelmeztette a hangoskodás miatt - közölte az NMHH.

2011. január 1-től, az új médiatörvény hatályba lépésétől a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) műsorfigyelői egy speciális, Humanoid névre keresztelt szoftver segítségével mérik a reklámok és a környezetükben sugárzott műsorok átlagos hangereje közötti eltérést. Hat csatornát (Duna Televízió, Duna World, M1, M2, RTL Klub, TV2) minden hónapban megvizsgál a hatóság, emellett a műsorfigyelő osztály havonta még egy, véletlenszerűen kiválasztott nagy jelentőségű médiaszolgáltatót is ellenőriz.

A hatóság elsődleges célja nem a pénzbírságok kiszabása, hanem a televíziónézők érdekeinek védelme, illetve a médiaszolgáltatók jogkövető magatartásának ösztönzése - áll a közleményben. Az NMHH műsorfigyelő osztálya továbbra is folytatja a reklámhangerőre vonatkozó vizsgálatait.