Eltűnt tévések nyomában

winkler nóra
Vágólapra másolva!
A képernyősök jönnek-mennek, de az azért feltűnő, ha valaki sok éve nem mutatkozik. Az alábbiak közt van, aki a közmédiás leépítés során kényszerült pályát változtatni, és van, akit másfelé sodortak az események, és nem is nagyon menne vissza a napi stresszbe. M. Kiss Csaba például mozifilmet forgatna, és több műsorötlete van benn a tévéknél, Winkler Nóra maradt művészeti vonalon, Veiszer Alinda könyvet adott ki, cikkeket ír. A kereskedelmi tévékről eltűnt Valkó Eszter odaadó háziasszony és boldog feleség, Dömsödi Gábor életrajzi könyvét adta nyomdába, Bartha Sylvia egy alapítványnak dolgozik, István Dániel rádiózik és szinkronizál, Ada egy reklámfilmeket gyártó céghez ment.
Vágólapra másolva!

Korábban egy nagyobb cikkben azzal foglalkoztunk, mi lett az olyan egykori nagy tévésekkel, mint Egri János, Vámos Miklós, Baló György, Kepes András vagy Juhász Előd (a cikk itt olvasható), majd külön összegyűjtöttük azokat, akik képernyőn vannak, de a régi időkhöz képest egy-kétmillió nézőt vesztettek. Mellettük azonban számos olyan képernyős van, akiket régen láttunk, és sokan nem tudják, mivel foglalkoznak éppen. Megkerestük őket.

M. Kiss Csaba

Forrás: [origo]

"Állást keresek, és mivel szívem csücske a tévézés, és talán ehhez értek legjobban, tévéhez mennék vissza. Nem könnyű ez, de nem adtam fel, vidám vagyok, tele energiával - nem tört össze, hogy kirúgtak a köztévétől. Holott egyáltalán nem volt racionális lépés a felmondás, mert két nagyon nézett műsort csináltam: a Kékfény a csatorna vezető műsora volt, a Szempont a fiataloknál ment nagyon jól, 18-49-ben. Mérhető is volt a siker, ráadásul az volt a cél, hogy fiatalítsanak" - kezdte az [origo] megkeresésére.

M. Kiss úgy látja, annyi profi van állás nélkül, hogy lehetne egy komplett televíziót indítani velük, szellemi kapacitás volna hozzá, csak a pénz hiányzik. "Én még úgy nőttem fel, hogy a műsorvezetés a szakma csúcsa: valaki előbb gyakornok, aztán szerkesztő, jó esetben műsorvezető. Ma ugyanakkor elég, ha valaki jóképű, utcáról beesik. Nagyon furcsa helyzet az, amikor műsorvezetőnek kinevezett színész kérdez olyan vendéget, aki történetesen műsort vezetett sok éven át" - tűnődött.

Nemrég írt egy nagyjátékfilm-forgatókönyvet, fejlesztésre elfogadta a Filmalap: át kell írni, de ha véglegesen elfogadják, nyáron forgathatnák is. M. Kiss maga szeretné rendezni, annyira a sajátjának érzi a témát. "2000-ben forgattam egy Sirok nevű faluban, ahol barlangban laktak cigánycsaládok. A srácok elindultak a falusi bajnokságban, brazilok néven, engem pedig nagyon megfogott ez a történet. A filmem története 2002-ben játszódna, amikor a dél-koreai-japán közös rendezésű focivébé zajlik. Párhuzamos történet lenne, azt mutatnánk, hogy miközben a valódi brazil válogatott hajt a vb-ért, addig Sirokon a srácoknak azokat kell legyőzniük, akiktől függnek: a helyi menő csávók, az önkormányzat, a rendőrök, tanárok csapatait. Drámai erősségű, de vidám, szórakoztató filmek szeretném" - tervezgette.

Az MTV-n két új műsora indult volna, minden megvolt hozzájuk, főcím, stáb, zene, de egy héttel a rajt előtt, nem sokkal a stábértekezlet előtt kiderült, hogy leállították mindkettőt. Tömeges leépítés során tették ki a közmédiából M. Kisst, így indokolni sem kellett, miért. "Több cégnél, tévénél is van benn műsorötletem, régi csatornámnál, a TV2-nél is. Valóságalapú műsorok ezek, nem fikciók. Ezt szeretem, ehhez értek. Babonából nem mondom el, mifélék, de ilyenek épp nincsenek a magyar tévékben. Most lett időm sok mindenre, a Kásás-könyvvel is ez a helyzet: régóta terveztem, de legalább jól volt időzítve" - mesélte.

-----------------

Winkler Nóra

Forrás: [origo]

Tavaly tavasszal bocsátották el az MTVA-tól, akkor már a Libri felkérésére írta első könyvét Csillagtúra címen. Az [origo]-nak elmesélte, neki nem önmagában a képernyő volt fontos, hanem az, hogy lássa, hogy a helyén van, és van haszna annak, amit csinál. "Jól érzem magam, nem kínoz a vágy, hogy képernyőn legyek. Korábban másfajta műsorokhoz is megkerestek, de engem a kulturális terület érdekelt, hírolvasónak, politikai műsort vezetni nem mennék. Ha most éppen nem lehet kulturális tévéműsort csinálni, akkor nem lehet, annyi más terület és lehetőség van" - vélte.

"A Kultúrház fő helyen volt, de a tévé mellett mindig voltak más munkáim. Az Artmagazint kilenc éve adjuk ki, programokat, tárlatvezetéseket, vacsorákkal kombinált előadásokat tartunk, a Művészetek Palotájában zenés-képzőművészeti-irodalmi esteket vezetek. És árveréseket évek óta. A Kieselbach galériában a Bátor Tábor most már nemzetközi kortárs árverését, legutóbb pár napja egy designaukciót. Ez nem napi munka, de bizonyos időszakokban nagyon sűrű. Szóval a tévé után is maradt a művészeti terület, a tapasztalatokat például tanácsadásban lehet hasznosítani. Jelenleg a debreceni Modem kortárs múzeumnak és az Aegonnak dolgozom, művészeti díjukat az év legjobb kortárs irodalmi műve kapja: ez is programokkal, fesztiválokhoz kapcsolódással jár. A Loffice-nak - ami egy lánytestvérek által vezetett coworking irodahálózat Budapesten és Bécsben - van egy erős művészeti ága, pályázatokkal, kiállításokkal, programokkal. Velük dolgozunk fiatal művészek menedzselésén" - újságolta. Emellett sokat ír, kiállításokról, művészeti sztorikról olyan női magazinokba, mint az Elle, a Marie Claire, a Nők Lapja Café vagy az IPM.

-----------------

Veiszer Alinda

Forrás: [origo]

Az este és a Kultúrház riportereként tűnt fel nyolc éve az MTV-ben. Később a Miért? című történelmi tévés magazint, a Nyugat 100 vetélkedőt és a Radnóti 100 éve című sorozatot vezette. A Záróra című portréműsorának sok száz vendége volt, köztük a közélet legmeghatározóbb személyiségei. Hivatalosan állományban van az közmédiánál, elvileg bármikor készíthetne műsort, de otthon van négy hónapos babájával. Könyvet adott ki a napokban, Veiszer Alinda - Ráadás címen. A jövőben Pécsett vezetne beszélgetős estet, színházban is tervez ilyesmit. Ír lapoknak, a Nők Lapja Évszakok, a La Femme, a Gentleman magazinokban olvashatók cikkei, az Economist új magazinjába készít interjúkat.

-----------------

Valkó Eszter

Forrás: rtl klub

Számos RTL-es műsorban volt látható, az idén már csak vendégként. Az [origo]-nak elmesélte, jelenleg háziasszony, májusban férjhez ment. "Egy Spektrum tévés műsor narrációját én csinálom, amúgy nincs szerződésem sehol, bárhová el tudnék menni. Nagyon jó volt a nyolc év az RTL-nél, de tovább kell lépnem, viszont ez nem könnyű: ez a szakmám, és kicsi az ország. Elég sokáig pörögtem, a pihenés is jólesik, de csak egy ideig. Az embernek fontos, hogy fontosnak érezze magát, nemcsak, mint feleség, a munkában is kell legyenek sikerek."

A Havazin című műsort már egy ideje más viszi, a Való Világ kísérőműsorát vezette hosszan Valkó, de most a reality is leállt. Tavaly szeptember óta nem is rádiózik, a 2011-es évet sok szempontból lezárásnak élte meg, de bízik benne, nem örökre szűntek meg a médiás lehetőségek. Mivel válság van, eleve kevesebb magyar műsor készül, nehéz elhelyezkedni. "Nincs igazán tervem, soha nem gondoltam nagyon előre régen sem. Annak idején, amikor színészkedtem, próbálkoztam a szinkronszakmával is, de el kellett volna menni kétmondatos szerepekért is, és akkoriban ehhez nem volt kedvem. A színészet is vonz, de a lényeg, hogy nem kell stresszelni, én a hosszabb leállást nem élem meg olyan tragikusan, mint azok a kedves emberek, akik megállítanak az utcán, és vigasztalni próbálnak" - mesélte.

-----------------

Dömsödi Gábor

Forrás: MTI/Komka Péter

Majdnem tíz éven át vezette Hajdú Péterrel a Névshowr-t, korábban a Telemázli, a Főtér és a Párshow műsorvezetőjeként dolgozott. A képernyőről csak néhány hónapja tűnt el, mert bár két éve leálltak a forgatással, az ATV-n mentek az ismételt adások. Egyszerre több területen is tevékenykedik, s lakóhelyének, Bokor községnek évek óta ő a polgármestere. "2010 óta több dologgal is foglalkozom, az Autó és Stílus című autós magazinnak vagyok a tulajdonosa és főszerkesztője, ide cikkeket is rendszeresen írok. Van egy élő rádióműsorom a Rádió Q-n, és üzemeltetem a kollégákkal az Autó2 online-t" - mesélte az [origo]-nak.

"Nemrég fejeztem be a könyvemet, amelyben összefoglaltam eddigi életemet, főként a televíziósra kihegyezve. Írok benne egyéb dolgokról is, de lényegében Friderikusszal és Hajdú Péterrel való viszonyomról és munkámról szól. Már a korrektúránál tart a könyv, hamarosan kapható lesz a boltokban" - tette hozzá.

-----------------

István Dániel

Forrás: rtl klub

Sokat szerepeltette az RTL Klub, de a Reflektor és a Találkozások után teljesen eltűnt a tévéből, és jelenleg a Neo FM megszűnése miatt főként szinkronizálással foglalkozik. "A tévézés csak úgy spontán jött, odakeveredtem, és a képernyőn töltöttem nyolc évet. Szerettem a Reflektor-t, de nem vágyom többé ilyen jellegű műsorra. Mindig a rádiózás vonzott, tinédzser koromban ültem először a mikrofon mögé Esztergomban, majd a Sláger Rádióhoz kerültem"- mondta az [origo]-nak. Mostanában nem csak reklámokban ismerhetjük fel a hangját, szombatonként az X-Faktor-ban többször is hallhatjuk, hisz ő köti össze a műsorszámokat. "Vannak kisebb szinkronizálások, de ez az időszak most inkább a pihenésről szól. Az életem tévés szakaszát teljesen lezártam, inkább a rádió az én műfajom, a legszívesebben azt folytatnám."

-----------------

Pintér Adrienn, Ada

Forrás: [origo]

Húszévesen került képernyőre, és több mint hét évig vezetett népszerű műsorokat a Viván. Az [origo] megkeresésére elmondta, úgy érezte, ennyi idősen kezdenie kell magával valamit a tévézés mellett, hisz ez egy olyan szakma, amiből hamar ki lehet öregedni. "Üzleti kommunikációt végeztem, akár a lépcső alján, asszisztensként is dolgoztam volna marketingosztályokon. A tévés múltam miatt nem vettek komolyan, nem hitték el, hogy én tényleg elvállalok ilyen munkakört. Mivel tévésztárnak skatulyáztak be, nem osztottak nekem kávéfőzős feladatot, nem kellettem egy cégnek sem. Nyáron aztán sikerült bekerülnöm egy reklámfilmeket gyártó céghez, január óta pedig egy kreatív ügynökségnél dolgozom"- mesélte. Belefáradt a műsorvezetésbe, szívesebben tölti az idejét az egykori kollégájától, Timótól született ikreivel. Csak abban az esetben menne vissza a tévéhez, ha megtarthatná az új munkahelyét is.

-----------------

Bartha Sylvia

Forrás: rtl klub

A TV2 egykori időjósa azért hagyta abba tíz évvel ezelőtt a tévézést, mert a családalapításra akart koncentrálni. "Mivel az első kisbabánkat magzat korában elveszítettük, be kellett látnom, hogy ez a nagy hajtás és stressz, ami ezzel a munkával jár, nem nekem való. Szerencsére tényleg jót tett a változás, azóta két gyermekünk született. Jelenleg elsősorban anya vagyok, gyerekeket nevelek, összetartom a családot. Mivel a lányok már iskolások, sok időm és energiám szabadult fel, úgyhogy kereshettem magamnak olyan elfoglaltságot, amit szívvel-lélekkel tudok csinálni"- mesélte.

Az Arthritis Alapítvány felkérésére elvállalta, hogy nagykövetként segíti munkájukat, és korábban szerzett ismertségét jótékonysági célokra fordítja. "Sajnos én is érintett vagyok az ízületi betegségekben, és mivel nekem is végig kellett járnom azt az utat, amit ezeknek a betegeknek, szívesen segítek. Örülök, hogy megtaláltam azt a dolgot, amivel hasznosan ki tudom tölteni a szabadidőmet. Nagyon jó érzéssel tölt el, ha sikerül a Debreceni Egyetemen zajló kutatásokhoz forrást elnyernünk, vagy ha a fekvőbetegek komfortjáért az én segítségemmel tehetünk valamit."

"Nem hiányzik a tévézés, mert néha így is felbukkanok a képernyőn. Sok műsorba meghívnak, újságírók is keresnek, és akkor szívesen mesélek az alapítvány munkájáról. Jólesik néha visszakacsintani, de a családi élet mellett már nem vágyom a régi pörgésre. Megmaradtak régről barátságok, ennek köszönhetően a mai napig kapok felkéréseket. Nyáron például a világszínvonalú Summerfest Nyári Nemzetközi Néptáncfesztiválon vezettem műsort Százhalombattán, amire azért hívott meg a szervező ismerősöm, mert az első alkalmakkor, a kezdetekben is ott voltam. Egy másik fontos esemény egykori TV2-es kollégámhoz, Gyuricza Péterhez fűz, akinek Időjós című könyve novemberben jelent meg. Ebben nekem is szánt egy fejezetet, amiben bővebben mesélek arról, hogyan lett belőlem időjós, és miért hagytam ott ezt a pályát."

-----------------

Nóci

Forrás: noci.hu

Nem szeretnénk kihagyni semmiképp, hiszen valójában az ő kálváriája miatt jutott eszünkbe, hogy felkeresünk pár régi tévést. Czifra Noémi a bölcsészkar után a Roxy rádiónál dolgozott, táncolt, majd az E-mail együttes tagja volt, reklámfilmeket forgatott. Több tucat lány közül választották ki a Való Világ műsorvezetésére, az akkor színészként már ismert Stohl András mellé. A reality első két évadjában volt képernyőn, de mivel Árpa Attila vitte oda őt az RTL-hez, és Árpát 2003-ban kirúgták a csatornától, Nóci sem maradt sokkal tovább. Rendezvények, céges partik háziasszonya volt, vezetetett sportrendezvényeket, szépségversenyeket. 2006-ban az induló Ötös Csatornánál kezdett dolgozni, itt saját valóságshow-ja volt, később szült. Idén decemberben, az M0-s autópályáról szállították a toxikológiai osztályra a rendőrök: Nóci a Blikk szerint olyan részeg volt, hogy tudatvesztett állapotban kocsijával az autópálya belső sávjában vesztegelt. Később azt nyilatkozta, hogy nem tudja mi történt vele, de magánéleti problémái vannak. Az esetről itt írtunk.

Kiket hiányol a tévéből? Írja meg nekünk!

Olvasnivaló:

Eltűnt nagy tévések
Egymillió nézőt vesztő, kis tévéhez igazolt képernyősök