Apácaszex és popkultúra - folytatódik a Kaliforgia

david duchovny
Vágólapra másolva!
Az HBO után az AXN-re is megérkezett a Kaliforgia ötödik évadja, melyben Hank Moody - hosszabb New York-i tartózkodás után - visszatér Los Angelesbe, és természetesen ismét számos, nem mindennapi kalandba bonyolódik, miközben a hip-hop világába is tesz egy kirándulást. Popkulturális utalásoknak amúgy sem volt soha híján a széria, Charles Bukowskitól a Slayeren át James Van Der Beekig sok minden(ki)re célozgatnak az alkotók - csak meg kell értenünk. 
Vágólapra másolva!

Az AXN-en novemberben végre elindult a Kaliforgia ötödik szezonja, amely közel három évvel később játszódik, mint a negyedik. Hank egy New York-i kitérő után tér vissza Los Angelesbe, ahol egy dúsgazdag rapper, bizonyos Samurai Apocalypse oldalán köt ki. Az írónak csak a zenész új filmjéhez kellene megalkotnia a forgatókönyvet, de természetesen szorosabbá válik közöttük a viszony, minek során Hank az utca világából, Los Angeles árnyoldalából is kap egy kis ízelítőt. A friss haverságot végül egy Kali nevű nő teszi próbára, aki eredetileg Sam csaja, de a nőfaló író persze rá is kiveti a hálóját.

Showtime

Moodynak közben más magánéleti nehézségekkel is szembe kell néznie, gyermeke édesanyja, Karen ugyanis már boldog házasságban él volt professzorával, Richarddal; lánya, Becca pedig fülig szerelmes egy Tyler nevű srácba, aki mintha Hank fiatalkori mása lenne - ami az apának persze cseppet sem tetszik. Hank legjobb haverja, Charlie eközben elvált Marcytól, akinek már új férje is van Stu személyében, és hárman együtt próbálják nevelgetni a korábbi pár közös gyermekét - amihez a szexi bébiszitter, Lizzie is hozzáteszi a magáét.

Egyszóval bonyolódnak a dolgok, és az Egyesült Államokban 2013 januárjában már érkezik a hatodik évad is, melyben Moody a zene világába fog újabb kirándulást tenni, sikerkönyvéből ugyanis rockoperát készítenek - ami számos új karakter bevonására is lehetőséget ad. Egy kisebb vendégszerepben még Marilyn Manson is megjelenik, de a Lost-ból is látható lesz két színész: az ott Shannont alakító Maggie Grace itt kilenc epizódban játszik egy Faith nevű rajongót (akiből még egy spin-off főszereplője is lehet), az ő régi ismerőseként pedig Hurley egykori megformálója, Jorge Garcia is feltűnik.

Orális szex a templomban, botrány a cím körül

A Kaliforgia annak ellenére - vagy talán éppen azért - ért meg ennyi évadot, hogy igen botrányosan indult: rögtön egy olyan képsorral, melyben egy apáca orális élvezetben részesíti Moodyt, ráadásul hol másutt, mint egy templomban. Persze csak álomképről volt szó, és magát az akciót nem is láthattuk, de így is több vallási és családbarát szervezet kifejezte tiltakozását - a szériától még a Beccát játszó Madeleine Martint is eltiltották a szülei.

Showtime

A sorozat alkotói azzal védekeztek, hogy a produkció kábelen fut, ráadásul a Showtime csatornán, amelyre valószínűleg épp merészsége miatt fizetnek elő a kíváncsi nézők. Nagyobb balhé is lett az ominózus nyitó képsorból például Ausztráliában, ahol egy mindenki által fogható, földi csatornán vetették be a műsort, még ha egy meglehetősen késői műsorsávban is: itt nemcsak a vallási szervezetek és az aggódó szülők tiltakoztak, de több mint negyven cég is - köztük például a Nestlé és a Woolworths - melyeknek reklámérdeke fűződött a sorozathoz vagy az azt leadó csatornához.

Rögtön ezután jött a per is, amelyet a Red Hot Chili Peppers indított a Kaliforgia alkotói ellen, mivel a sorozat eredeti címe, a Californication megegyezik az együttes egyik albumáéval, és a Dani California nevű karakter - Charlie titkárnője - is több ottani számban megjelenik. (A magyar fordítás egyébként kimondottan ötletes, hisz az eredeti cím a "California" és a "fornication" szavak összevonásával jött létre, melyek közül az utóbbi "paráználkodás"-t, "fajtalankodás"-t jelent.) Az akkori kereset szerint a Californication cím "vele járóan egyedi, híres, és a fogyasztó rögtön a RHCP-re asszociál róla", ezt azonban az alkotók eredményesen cáfolták.

Showtime

A sorozat atyja, Tom Kapinos azzal védekezett, hogy a címet egy hetvenes évekbeli matricáról szedte - Oregon lakosai ugyanis a "Don't Californicate Oregon!" szlogennel tiltakoztak az államukba akkortájt beözönlő kaliforniaiak ellen. Ügyvédei más példákat is előástak, többek között egy 1972-es cikket a Time magazinból, melynek Wild Californicated West volt a címe; valamint egy kanadai rockbanda, a Rheostatics 1992-es dalát, amely pedig tartalmaz egy olyan sort, hogy "Californication, spooning in the dry sand". Egy szó mint száz, a Red Hot Chili Peppersnek minimum le kellett volna védetnie a kifejezést, ha perelni akar, de ezt a mai napig nem tette meg.

Bukowski a Slayerről ír

Mindez tehát inkább csak hírverésnek volt jó a Kaliforgiá-nak, azóta is az eredeti címén fut tovább. Az azonban tény, hogy több popkulturális utalással is találkozhatunk a sorozatban, ha egy kicsit odafigyelünk (vagy utánajárunk): Hank Moody figuráját például bevallottan a kultikus íróról, Charles Bukowskiról mintázták, aki reggeleit rendszeresen kezdte borral vagy whiskeyvel, és akit csakis a züllött nők érdekeltek, mert azoknak kevesebbet kell foglalkozni a lelkével.

Moody könyvei - South of Heaven, Seasons in the Abyss, God Hates Us All (melyek közül utóbbi valójában is megjelent) - egy-egy Slayer-albumról kapták a címüket, Karen vezetékneve pedig azért lett Van Der Beek, mert így hívják a színészt is, aki a Dawson és a haverok-ban Dawsont alakította. Tom Kapinos ugyanis négy évig írt a tinisorozatba, saját bevallása szerint ezért is vágott bele a Kaliforgiá-ba: ki akarta írni magából abbéli frusztrációját, hogy olyan dolgokkal foglalkozik, amik valójában egy cseppet sem érdeklik.

Forrás: JASON MERRITT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP

Az időközben úgy ötven országba átvett Kaliforgia sikere őt igazolja, de nincs oka panaszra a főszereplő David Duchovnynak sem - aki pedig az X-akták után nem akart újabb tévés szerepet vállalni, de állítólag nagyon megtetszett neki, ahogy Kapinos ábrázolja apa és lánya viszonyát. Karrierje a sorozattal végül is új lökést kapott, jelenleg épp egy After The Fall című filmet forgatja egy gyermekét elvesztő párról, de ezen kívül is van még két produkciója, melyet a tervek szerint 2013-ban mutatnak be a mozikban.