Nézze, maga nem is létezik

Maffiózók
Vágólapra másolva!
Az HBO-n nemrég rajtolt a Terápia, amely teljes egészében egy (illetve két) pszichológus rendelőjében játszódik. Ennek apropóján összeszedtük öt kedvenc terapeutánkat azok közül, akiket a tévéből ismerhetünk: a legnehezebb dolga kétségkívül a Monkot kezelő dr. Kroegernek van, de nem irigyeljük Tony Soprano pszichológusát sem.
Vágólapra másolva!

Dr. Charles Kroeger (Stanley Kamel) - Monk, a flúgos nyomozó

Valószínűleg egyetlen pszichológus sem kívánna magának olyan pácienst, mint Adrian Monk, aki a sorozat ötödik évadra már százhárom fóbiát gyűjtött össze, és - tízes toplistája szerint - jobban fél a tejtől, mint a haláltól. Kroeger azonban legtöbbször türelemmel viseli a flúgos nyomozó agymenéseit, sőt sokszor segít neki a bűnügyek megoldásában is, igaz, többnyire véletlenül vagy tudtán kívül. Sajnos csak az első hat évadban kezelhette Monkot, mivel az őt alakító Stanley Kamel 2008-ban elhunyt - a nyomozó ezután új terapeutára tett szert dr. Neven Bell személyében.

Forrás: AFP/Getty Images/Neilson Barnard

------------------------

Dr. Jennifer Melfi (Lorraine Bracco) - Maffiózók

Tony Soprano pszichológusa, aki amolyan se vele, se nélküle kapcsolatban áll a maffiavezérrel, ami nem is mindig marad meg szakmai szinten. Soprano szégyelli, hogy agyturkászhoz jár, de fél, hogy problémái nem oldódnak meg kezelés nélkül, emiatt alakul ki közöttük a kettős viszony - az azonban tény, hogy a gengszter sok olyan dolgot is megoszt a nővel, amiről még az emberei vagy a felesége sem tudnak. Akárcsak a Terápia főhőse, időnként Melfi is referál saját pszichológusának, dr. Elliot Kupferbergnek, ilyenkor természetesen Sopranóhoz való viszonya is szóba kerül.

HBO

------------------------

Dr. Tobias Fünke (David Cross) - Az ítélet: család

Az ítélet: család egyik karaktere, aki Lindsay férjeként került be a Bluth családba. Valószínűleg az összes páciensénél őrültebb, hisz betegesen fél például attól, hogy meztelenül mutatkozzék - még zuhanyzás közben sem szabadul meg teljesen a ruháitól, és saját felesége sem láthatja a nemi szervét. Bár soha nem mondja ki, hogy valójában homoszexuális lenne, rendszeresen tesz kétértelmű kijelentéseket, és azt is élvezi, amikor dadának maszkírozva, Mrs. Featherbottomként van együtt a családjával - amatőr színész is, akinek azonban egyetlen sikeres szerepe sem volt még.

FOX

------------------------

Dr. Marvin Monroe - Simpson család

Először a Simpson család első évadjában jelent meg a rajzolt pszichoterapeuta, aki nem tudott segíteni a hozzá forduló diszfunkcionális családon - a rendhagyó kezelés során csupán azt érte el, hogy Simpsonék elektrosokkot kezdtek el alkalmazni egymáson. Végül a hetedik évadban vonult nyugdíjba, mert szinkronizálása már túl megterhelő volt az őt megszemélyesítő Harry Shearer torkának. Később van rá pár utalás, hogy a karakter elhunyt - egy epizódban például feltűnik a sírköve -, a tizenötödik évadban azonban újra megjelenik egy könyvesboltban, hogy megvegye Marge regényét.

EverythingSimpsons

------------------------

Dr. Grace Santiago (Valerie Cruz) - Kés/Alatt

A Kés/Alatt plasztikai sebészei által felbérelt pszichológus, aki azt segít eldönteni McNamarának és Troynak, hogy pszichológiailag indokolt-e a hozzájuk forduló kliensek megműtése. Természetesen a szexfüggő Troyjal is volt egy kalandja, de aztán minden magyarázat nélkül eltűnt a sorozatból. A széria alkotója, Ryan Murphy csak négy évvel később árulta el, hogy a hölgyet azért tüntették el, mert rájöttek, teljesen indokolatlan a jelenléte. "Milyen pszichológus lenne az, aki inkább arcplasztikát javasol a betegének, ahelyett, hogy rábírná a problémával való szembenézésre?" - mondta.

Forrás: AFP/Getty Images/Alberto E. Rodriguez