Félmillió magyar nézőt vesztett a Dallas

dallas
Vágólapra másolva!
A rajthoz képest kilenc hét alatt szűk félmillió hazai tévéző hagyta ott a klasszikus sorozat feltámasztott verzióját, de a vége felé szállított 700-800 ezer néző sem elhanyagolható: valószínűleg inkább Jockey és Bobby régi hívei maradtak, és az újabb nézők morzsolódtak le, akik a pilotra még odaültek a nagyszabású reklámkampány hatására. A civakodó Ewingok újabb szívatásaira a letöltőknek bő három hónapot, a tévézőknek legalább fél évet kell várniuk.
Vágólapra másolva!

Ennyi, tíz rész volt tehát a Dallas (újabb) első évadja, amely az USA-ban és itthon is hatalmas publicitást kapott, mert sokban különbözött az elmúlt években elszaporodott tévés remake-ektől. Főleg abban, hogy nem is remake volt, hanem a történet folytatása két évtizeddel annak vége után, másrészt nem követte el a gyorsan bukó, vadonatúj Charlie angyalai és a szintén felújított, majd szépen árokba hajtott Knight Rider hibáit (de lehetne említeni a 2005-ös Kojak-sorozatot, amely egy évadot élt meg összesen Ving Rhames főszereplésével, vagy a 2009-ben rajtolt Melrose Place-t, amely szintén egy szezont bírt ki, majd szépen kifulladt).

Forrás: tnt.com

A tetszhalott állapotból egyszer csak feltápászkodó és egy pohár whiskyt kérő Dallas nem bízott semmit a véletlenre, a helyszín, a zene maradt, a főbb szereplőket pedig visszahozták, akármilyen állapotban is voltak. Hagman például a Dallas után egy ideig leginkább csak súlyos alkoholproblémájával és májátültetésével került a címlapokra (a forgatás idején állítólag négy üveg pezsgő volt a napi adagja). Patrick Duffyt magánéleti tragédia érte, meggyilkolták a szüleit az általuk üzemeltetett montanai bárban, egyszer ki is szállt a korábbi Dallas-ból, az újkori folytatásról pedig meglehetősen szkeptikusan nyilatkozott. Hogy aztán a kedvező gázsi vagy a sorra igent mondó régi társak győzték-e meg jobban, az még kérdés - talán mindkettő egyszerre.

De mi is történt az évad utolsó részében? Az évad utolsó részében Bobby lábadozott, majd határozottan közölte a nála látszólag sokkal rosszabb állapotban lévő Jockeyval, hogy nem halhat meg, rendeznie kell az ügyeit vele. Christopher rájött, hogy a csalfa Rebecca hazudott, kiadja az útját, erősen becsületsértő kijelentések közepette. Elena megtudta, hogy a furfangos Johnny benne volt a southforki csalásban, ezért otthagyta, de nem sokáig bánkódott, mert Christopher azonnal felkereste, és patetikusan szerelmet vallott neki. Johnny keserűségében elhatározta, hogy mindent megszerez magának, megfenyegette rozoga apját, hogy visszadugja az idősek otthonába, ha nem segít neki a terveiben. Szegény Jockey koccintani akart volna a whiskyvel a dicsőséges jövőre, de a fia csak szúrósan nézett rá, koccintás nélkül ivott egyet, majd merengett egyet a város éjszakai látképén - miközben fogadott testvére vígan döngette Elenát. Amolyan döbbenetes cliffhanger - mint amikor a földtörténeti őskorban lelőtték Jockeyt - nem volt tehát (bár néztünk egy nagyot, amikor kiderült, hogy Rebecca apja Cliff Barnes, és Cliff szabadította Christopherre a csajt), de a híveknek ennyi elég is a folytatáshoz. Sue Ellen, azaz Samantha például hamarosan elfoglalja egész Texast:

Forrás: tnt.com

A minőség nem, de a nézettség erősen esett azonban itthon. Talán azt elégelték meg a hazai nézők, hogy minden rész arról szól, hogy ki kit ver át jobban: amikor azt gondolná a tévéző, hogy a rafinált Johnny mindenkit csúnyán rászedett, akkor kiderül, hogy Jockey még nagyobb játékos, majd rájön, hogy vannak még fordulatok. A széria itthon 1 millió 234 ezer nézővel nyitott, a rajtnál ott tolongtak a régi hívek és a hangos kampányra odasereglett, új nézők is, akik a kilencvenes években nem ültek annyit a tévé előtt. A második rész aznap 1 millió 81 ezer nézőt érdekelt, egy héttel később 953 ezren voltak, majd leesett a nézettség 800 ezer alá, és ott is maradt már végig. Kereskedelmi tévének persze a 18-49-es célcsoport számít, ott a kezdeti 28,8-ról csúszott le a közönségarány előbb 23-ra majd 20-ra. Az utolsó részt 758 ezren látták a teljes lakosságból, és 18,4 százalékkal ment a kereskedelmi célcsoportban.

Forrás: tnt.com

És a folytatás? Az idén júniusban a TNT - az amerikai tévécsatorna, amely finanszírozta a Ewingok visszatérését - bejelentette, hogy megrendelte a második évadot is a feltámasztott Dallas-ból, 15 rész még biztosan lesz. Az amerikai premier 2013 január 28-án lesz, mi pedig valószínűleg a jövő év második felében az RTL Klubon vagy az RTL II-n láthatjuk megint az egymást rendszeresen árverő családtagokat.