Terminator, Hegylakó, Buffy - filmekből készült sorozatok

Nikita Maggie Q
Vágólapra másolva!
A Kemény zsaruk alkotója, Shawn Ryan a Beverly Hills-i zsaru-ból készít sorozatváltozatot, a produkció a tervek szerint jövőre képernyőre is kerül, akárcsak A bárányok hallgatnak alapján felvett Hannibal. Korábban is volt már rá példa, hogy egy sikeres mozifilmet tévére adaptáltak: így indult annak idején a Csillagkapu, Indiana Jonest fiatalemberként láthattuk viszont, a Rózsaszín Párduc pedig egy krimi-vígjáték animációs főcíméből kelt önálló életre. Íme, tíz markáns próbálkozás.
Vágólapra másolva!

Csillagkapu

1994-ben került a mozikba a Kurt Russell és James Spader főszereplésével készült sci-fi, amelyben a szereplők egy csillagkapun keresztül utaznak az űr távoli pontjára. A történetből aztán 1997-ben indult sorozat, ahol a központi karaktert már a korábban MacGyverként ismert Richard Dean Anderson alakította. A tíz évadot megélt szériát végül két tévéfilmmel zárták az alkotók, majd készült még két sorozat is, Csillagkapu: Atlantisz, illetve Csillagkapu: Univerzum címmel, sőt még egy animációs sorozatra is futotta.

--------------------------

Buffy, a vámpírok réme

A sorozat alapötletét az 1992-ben bemutatott, azonos című film adta, amelyben még Kristy Swanson játszotta a főszerepet. Az öt évvel később indult sorozatban már Sarah Michelle Gellar alakította a Vadászt, aki egy átlagos gimnazista lányból válik a vámpírok és démonok rémévé. A szériából végül 144 epizód - és egy Angel című spin-off, valamint számos könyv és képregény - készült, és olyan fiatal színészeknek szolgált ugródeszkaként, mint Alyson Hannigan, Eliza Dushku vagy Seth Green.

--------------------------

A cég

A legfrissebb tévés filmadaptáció talán az idén januárban indult - és az első évad után el is kaszált - A cég, amely az 1991-es regény, illetve a két évvel későbbi Tom Cruise-film történetét vitte tovább. A központi karaktert itt Josh Lucas (Egy csodálatos elme, Mindenütt nő) személyesítette meg, aki szerint a tíz évvel később játszódó sorozat a könyv és a film elemeiből is építkezik, mindkettőre hivatkozik itt-ott, ám éppen ezért különbözik is tőlük. "Most már három A cég létezik: a regény, a film és a sorozat" - mondta egy interjúban.

--------------------------

Az ifjú Indiana Jones kalandjai

1992 és 1996 között ment az Indiana Jones-filmekhez kötődő sorozat, melyben a már kilencvenhárom éves kalandor meséli el, hogy fiatalkorában mik történtek vele - miközben a huszadik század első évtizedeinek jelentősebb történelmi eseményeiről is képet kapunk. A 8-10 és a 16-21 éves Indy mellett az ötvenéves is feltűnt, akit a mozifilmek sztárja, Harrison Ford alakított, de többek között Max von Sydow, Christopher Lee, Catherine Zeta-Jones és Daniel Craig is megjelent a sorozatban.

--------------------------

Szívtipró gimi

A Szívtipró kölyök főhőse volt Nick Polides, akiből a Szívtipró gimi című sorozatra már Nick Poulos lett, de ugyanaz a színész, Alex Dimitriades alakította - aki azonban csak az első évadban játszott komolyabb szerepet, a történet szerint hamar meghalt bokszolás közben, miután a fejét érte egy ütés. A szériában amúgy is sűrűn cserélődtek a szereplők - akiknek utóéletéről bővebben írtunk itt -, de szinte mindegyikük kendőzetlenül beszélt olyan fontos témákról, mint a homoszexualitás, a rasszizmus vagy az örökbefogadás.

www.heartbreak-high.com

--------------------------

Hegylakó

Az eredeti Hegylakó 1986-ban készült Christopher Lambert (és Sean Connery) főszereplésével, majd született három hivatalos folytatása is. Univerzuma hasonlóan kiterjedt, mint a Buffy, a vámpírok rémé-é, hisz az Adrian Paullal leforgatott széria után elkészült a női főhőssel operáló Hegylakó - A holló is, valamint tévéfilm, animációs sorozat, több könyv, képregény és videojáték is született a történet nyomán. Sőt 2009-ben és 2011-ben még egy-egy rádiójáték is megjelent, amelyekhez Adrian Paul is a hangját adta.

--------------------------

Nikita

Az Egyesült Államokban októberben már a harmadik évadját kezdi az itthon is bemutatott Nikita, amelyben a csinos bérgyilkosnőt Maggie Q játssza. A mostani széria nem az első remake-je Luc Besson 1990-es filmjének: három évvel később már el is készült az amerikai változat A bérgyilkosnő címmel, Bridget Fonda főszereplésével, 1997-ben pedig már ment egy másik tévésorozat is, amelynek Nikita, a bérgyilkosnő volt a címe - ebben a kevésbé ismert Peta Wilson volt a címszereplő.

CW

--------------------------

M.A.S.H.

Az amerikai televíziózás történetének meghatározó sorozata volt a M.A.S.H., amely az azonos című, 1970-es film után két évvel indult, és tizenegy évadot ért meg. Fináléja - a maga 106 milliós nézőtáborával - az Egyesült Államokban egészen 2010-ig tartotta a nézettségi rekordot, akkor előzte csak meg az az évi amerikaifoci-bajnokság döntője, a Super Bowl, amely félmillióval több nézőt vonzott. A M.A.S.H. zárása azóta már a negyedik helyig csúszott le, miután a Super Bowl nézettsége azóta folyamatosan emelkedett.

--------------------------

Terminátor - Sarah Connor krónikái

A két évados sorozat itthon ugyan megbukott - az RTL Klub négy adás után levette a képernyőről -, de azért érdemes vetni rá egy pillantást. A történetet ott folytatta, ahol a Terminátor második része abbahagyta: az ott ábrázolt események után pár évvel, 1999-ben játszódott, amikor Sarah Connor és kamasz fia, John már nem menekül a gonosz robotok elől, hanem inkább harcba száll velük. Linda Hamilton egykori szerepét Lena Heady vette át, akit akkoriban a 300-ból lehetett ismerni, de azóta a Trónok harcá-ban is feltűnt.

Fox

--------------------------

Rózsaszín Párduc

Érdekesen indult a Rózsaszín Párduc című szürreális rajzfilmsorozat története, hisz a központi karakter először 1963-ban, A rózsaszín párduc című krimi-vígjátékban jelent meg. A szerencsétlenkedő francia nyomozó, Jacques Clouseau (Peter Sellers) kalandjai ugyanis egy animációs főcímmel kezdődtek, amely azonban annyira megtetszett a United Artists főnökeinek, hogy úgy döntöttek, önálló sorozatot indítanak a mókás párduccal. 1969-ben ez meg is történt, és a figura azóta számos történetben megjelent.

Önnek melyik filmből készült sorozat volt a kedvence? Mely mozifilmből nem készült tévésorozat, de érdekelné? Írja meg nekünk!