Még öt évad készülhet a Family Guyból - interjú Alex Borsteinnel

Vágólapra másolva!
A magyar származású Alex Borstein csupán pár napra jött Budapestre, meglátogatni a családját: az [origo] ezt a kevés időt használta ki, és rendezett egy kis Family Guy-találkozót, ahol jelen volt több magyar hang a sorozatból és természetesen maga az eredeti Lois Griffin is. Borstein nem csak hangot ad a sorozatnak, hanem írója is Family Guy-nak, szokott belecsempészni a valódi életéből vett eseményeket a rajzfilm történetébe.
Vágólapra másolva!

Hol hagytad Stewie-t?

Természetesen otthon van az édesapjával, de nem vagyok túl nyugodt, mert Peter nagyon szétszórt és rendetlen. Abban bízom, hogy Stewie nagyon okos, és nem esik bántódása, amíg haza nem érek! A viccet félretéve, most, hogy van egy fiam a való életben is, másként tekintek a sorozatbeli gyermekeimre. Régebben olyan vicces volt, hogy Stewie folyton haragszik rám, és meg akar ölni. Mára ez nem tűnik olyan mókásnak, mindig arra gondolok, mi lenne, ha Barnaby (Alex Borstein első gyermeke - a szerk.) is olyan csecsemő lett volna, mint Stewie Griffin.

Decemberre várod a második gyermekedet, előreláthatólag egy kislányt. Nyugtass meg minket, hogy nem úgy fogsz vele bánni, mint a sorozatbeli lányoddal, Meggel!

Emiatt nem kell aggódnotok, mindenkinek jobb élete van, mint annak a szegény lánynak. Egyébként vicces, hogy amikor hangot alámondunk, akkor ott van Meg, aki egy csúnya, szerencsétlen kislány, a hangja pedig Mila Kunis, aki egy igazi bombázó.

Forrás: Harasztos Áron
Forrás: Harasztos Áron

Nehéz elválasztani a rajzfilmsorozatot a valódi élettől?

Néha igen. Anyaként most már többet tudok hozzáadni Lois karakteréhez, mint korábban. Miután én is írója vagyok a Family Guy-nak, szoktam belecsempészni a valódi életből vett eseményeket a rajzfilm történetébe.

Melyik jelenetekre, poénokra vagy a legbüszkébb azok közül, amelyeket írtál?

Nagyon sokra, egyet viszont biztosan ki tudnék emelni. A mai napig az egyik legnézettebb Family Guy-os videó a világhálón, amikor Peterék a nappaliban köptetőt isznak, és azon versengenek, hogy ki bírja a legtovább hányás nélkül. Ez az egész az én fejemből pattant ki, és talán nagyobb sikere lett, mint azt gondoltam volna.

Hány éves kortól engeded meg a gyermekeidnek, hogy nézzék a sorozatot?

A fiam néha bejön velem, amikor dolgozom. Neki általában csak annyi jön le ebből az egészből, hogy én nagyon fura hangon üvöltözöm a mikrofonba. Lát egy-két jelenetet, de szerintem nem is arra figyel, hanem hogy én mi a fészkes fenét csinálok. Azt hiszem, hogy nyolc éves korától már megengedném, hogy leüljön a tévé elé, és megnézze.

Forrás: Harasztos Áron
Forrás: Harasztos Áron

Itthon 16 év alatt nem szabad elvileg nézni.

Komolyan? Ez törvény? Érdekes, mert a tiltásnak szerintem sok értelme nincs. Annál érdekesebb lesz a gyerek számára. Ott az internet, úgyis azt néz meg rajta, amit csak akar. Arról nem is beszélve, hogy a mai dalszövegek, játékok, mesék sem sokkal jobbak. Ez egy ilyen világ lett, amit nekünk tudnunk kell kezelni, és el kell magyarázni a gyermekünknek, hogy mi a különbség az élet és a között, amit a tévében lát.

Itt ül melletted a magyar Lois, Vándor Éva. Meg szoktad hallgatni, hogy más nyelveken hogyan szól a karaktered?

Ez nagyon érdekes. Régebben azt hittem, hogy minden országban eredeti nyelven fut a Family Guy. Sokszor tapasztaltam, hogy az internetnek köszönhetően angolul nézték a sorozatot. Mostanában viszont szembesültem azzal, hogy a nem angol anyanyelvű országok lefordítják a sorozatot, és azt kell, hogy mondjam, nagyon bizarrnak hat mind a mai napig, amikor más nyelven, más hangon hallom Loist.

Vándor Éva: Az én eredeti hangom sokkal nazálisabb, mint a tiéd. Honnan jött az ötlet, hogy Lois ilyen orrhangon szólaljon meg?

Én korábban a Mad Tv című amerikai sorozatban szerepeltem. Ott kellett kevés pénzből valami nagyot alkotni. Én próbáltam ott valami vicceset csinálni a hangommal, ez lett belőle, később pedig ez ragadt át Loisra is. A sorozat elején egyébként még nem volt ilyen magas a hangszínem, ahogy viszont teltek az évadok, egyre magasabb lett.

Kevesen tudják az Egyesült Államokban, de még itthon is, hogy magyar származású vagy. Mennyire tartod fontosnak a gyökereidet?

Természetesen fontos nekem a származásom, édesanyám például még kiválóan beszéli a magyar nyelvet, én viszont már csak szavakat ismerek. Amerikában viszont keveset tudnak erről az országról, de sajnos magáról Európáról sincs túl sok ismeretük az ottaniaknak. Érdekes módon nem túl erősek az amerikaiak földrajzból. A legtöbben még az államokat sem ismerik. Tudják, hogy hol van New York és Los Angeles, de a kettő között mi van, nos az sokszor homályos. Olyannyira zavaros sokaknak az egész, hogy a Wikipedián rendszeresen azt írják, hogy spanyol vagyok. Én pár interjúban hangsúlyoztam korábban, hogy az őseim innen valók, de úgy tűnik, ez sem volt elegendő.

Elképzelhető, hogy mi tájékozottabbak vagyunk földrajzból, ti viszont nem vagytok olyan sértődékenyek. Nálunk valószínűleg nem mehetne ez a sorozat, mert hamar elkezdené szúrni valakinek a szemét. Nálatok mindenből, mindenkiből szabad poént csinálni?

Nézd, mi a sorozatot a Fox csatornán adjuk. Ott a főnök egy nagyon konzervatív ember, mégis képernyőn vagyunk, méghozzá egyre nagyobb sikerrel. Még számomra is meglepő, hogy a világon mennyien szeretik a Family Guy-t. Persze, amikor kész van egy rész története, mi azt bemutatjuk a csatornának, ahol elbírálják, mehet-e. Van olyan, hogy egy poénra azt mondják ez túl sok, ez így nem mehet le. Nehéz megtalálni az egyensúlyt, mert egyszerre kell ütősnek lennie, ugyanakkor nem túl támadónak. Mégis azt hiszem, mindenki nevében mondhatom, hogy próbáljuk megtartani az egyensúlyt.

Támadás pedig van, nem is kevés. Például a különböző vallásokat előszeretettel kritizáljátok. Te, mint zsidó családban felnövő ember, soha nem gondoltad egy olyan poénnál, amely a vallásodat támadta, hogy az túl sok lenne?

Miután én is írom a sorozat poénjainak egy részét, így egyáltalán nem. Ugyanakkor érdekes, hogy a zsidó emberek tudnak a legjobban saját magukon nevetni. Így, ha látok, hallok valami vicceset, ami a zsidósággal kapcsolatos, akkor azon inkább nevetek, mintsem megsértődöm.

Forrás: Harasztos Áron
Forrás: Harasztos Áron

Többek között a Family Guy atyjával, Seth MacFarlane-nel írod a poénokat. Hogyan találkoztál vele?

1997-ben találkoztunk először. Én, mint említettem, a Mad Tv sorozatban szerepeltem, illetve abba írtam jeleneteket, akkor kerestek meg, hogy Lois Griffin hangja legyek a rajzfilmben. Seth még csak 25 éves volt, amikor kitalálta ezeket a remek karaktereket, mára pedig egy saját épülete van a sorozatainak. A harmadikon a Family Guy, a negyediken az Amerikai Fater, az ötödiken pedig a Cleveland Show. Elképesztően kinőtte magát mára. A sorozat maga viszont egy nagyon komor időszak közepette indult. Ott volt nekünk George Bush, a terrortámadás, szóval nagy szükség volt egy igazán mulatságos sorozatra.

Aztán három évad után mégis búcsút kellett mondani a sorozatnak.

Sajnos igen. Egyszer csak azt mondták, hogy vége. Természetesen a nézettség miatt kaszálták el a Family Guy-t. Aztán megtörtént az, amire semmi esélyt nem láttunk. Annyian vették az első három évad DVD kiadásait, hogy a csatorna zöld utat adott nekünk a folytatásra. A DVD-eladásokból több mint 15 millió dollár jött össze. Amikor Seth felhívott, hogy feléledhet a Griffin család, én azt hittem, hogy csak viccel. Ez nagyon ritka esetnek számít, nagyon boldogok voltunk, hogy csoda történt.

Van most fogalmatok arról, hogy mennyi ideig mehet még a Family Guy?

Tudnotok kell, hogy egy rész elkészítése kilenc hónapig tart. Így nekünk jócskán előre kell dolgoznunk. Az biztos, hogy jövőre még látható lesz a Griffin család, én azt jósolom, hogy még 4-5 évad készülhet.

Mi tart kilenc hónapig? Egy gyerek születik meg ennyi idő alatt.

Valóban. Nekünk olyan is minden rész, mintha a saját gyermekünk lenne. Rengeteg dolog van egy animációs sorozattal. Csak hogy egy példát említsek, Dél-Koreába küldik a sorozatot, hogy kiszínezzék. Amikor pár hónap múlva visszajön, akkor megnézzük még egyszer, hogy melyik poén működik, és melyik nem.

Mi a véleményed Seth-ről?

Hidd el, hogy megszámlálhatatlanul sok emberrel találkoztam életemben, de Seth mind közül a legokosabb, leghumorosabb. Egyszerűen egy zseni. Sok mindenki dobálózik ezzel a szóval, de rá valóban illik. Ő írja a legtöbb poént, dalokat szerez, énekel, albumot ad ki, most jön az első egész estés nagyjátékfilmje a mozikba, és még sorolhatnánk. Elmondhatatlan a teljesítménye, egyszerűen mindent képes a kezében tartani.

Forrás: Harasztos Áron
Forrás: Harasztos Áron

Nem szeretnél néha picit kilépni az animáció világából?

Azért kilépek én abból! A Family Guy csak egy része az életemnek. Sok mindenben kipróbáltam már magam. Készítek paródiákat. Nézzétek csak meg a honlapomat! Szerepelek filmekben: ott van a Macskanő, játszottam George Clooneyval, de említhetném a Szívek szállodájá-t (amikor Alex meghallotta, hogy így fordították le magyarra a sorozat címét, csak nehezen tudta abbahagyni a nevetést, eredetileg ugyanis Gilmore Girls a címe - a szerk.) is. Szóval, hogy őszinte legyek, néha jobb is egy animációs karakter mögé bebújni.

Van olyan, akivel még szívesen dolgoznál együtt?

George Clooneyval elképesztő volt a közös munka, nála sokkal jobbat nemigen kívánhatnék. Ha mégis választanom kellene, akkor Sacha Baron Cohent mondanám.

Vándor Éva: Soha nem szerettél volna színpadon szerepelni?

Dehogynem! Éppen ez a következő célom az életben, hogy jövőre New Yorkban szerepelhessek egy musicalben vagy egy drámában. Nem tudom azonban, hogy mennyi idő fog rá maradni, mert könyvet is szeretnék kiadni, ami alapjaiban a vérzékenységről szólna. Sajnos van ilyen betegség a családunkban, és azt kell mondanom, hogy nagyon keveset tudnak róla az emberek.

Maga a betegség lenne a könyv témája?

Igen! Persze megspékelve egy kis humorral. Valami olyat szeretnék alkotni, ami elgondolkodtatja, felvilágosítja az embereket, ugyanakkor szórakoztatja is. Ehhez kiváló eszköz a fekete humor.

Visszakanyarodva eredeti témánkhoz: mit köszönhetsz Lois Griffinnek?

Egy jó nagy házat! (nevet) Komolyra fordítva a szót, talán a nemzetközi ismertséget. Amerikában előtte is ismertek. Az viszont, hogy pár napja Londonban a metrón ülve megszólít egy hölgy: nem maga Alex Borstein a Family Guy-ból? Vagy akár az, hogy itt ülünk Budapesten, és tudjátok, hogy ki vagyok én, ez még nekem is új. Azt hiszem, ez az internetnek is köszönhető. Amikor a Simpson család indult, akkor az internet még nem volt ilyen elterjedt. Sokáig csak kevesen tudták, hogy néznek ki azok, akik szinkronizálták a sorozatot. Ma már ez lényegesen egyszerűbb.