Eltemették, de feltámadt - nagy túlélő sorozatok

Vágólapra másolva!
Ha egy tévésorozatot nem néznek elegen, akkor azt logikusan megszüntetik, és a helyén olyat próbálnak indítani, amely jobban érdekli a közönséget - habár a kritikai siker olykor felülírhatja a racionalitást. Nem egyszer az is előfordult, hogy egy-egy megszüntetett sorozat más csatornán folytatódott, hol kisebb, hol nagyobb nézőszámmal. Azonban arra már csak elenyésző számú példa van, hogy egy sorozat a megszűnése után több évvel folytatódjon. Most ilyenekből válogatnánk a legnagyobb túlélőket keresve.
Vágólapra másolva!

Dallas

Születés időpont: 1978. 04. 02.
Halál ideje: 1991. 05. 03.
Feltámadás: 2012. 06. 13.
Tetszhalál ideje: 7712 nap.

Forrás: rtl klub

A legaktuálisabb példa talán a Dallas, amelynek folytatását az RTL Klub augusztus 29-étől fogja műsorára tűzni. Az 1978-ban indult széria 14 évadot, 357 epizódot ért meg, igaz, a befejezése után három és fél tévéfilm is készült belőle. Az idén indult Dallas azért szerepelhet listánkban, mert bár első pillantásra feldolgozásnak tűnhet (és abból azért bőven akad a tévésorozatok történetében), valójában nem az, hiszen tényleg az eredeti széria szereplőinek további sorsával ismertet meg minket, még a főhősök, John Ross és Christopher is szerepeltek az ős Dallas-ban, igaz, gyerekekként.

-----------------------

Az ítélet: család (Arrested Development)

Születés időpont: 2003. 11. 02.
Halál ideje: 2006. 02. 10.
Feltámadás: 2013.
Tetszhalál ideje: Eddig 2380 nap, és növekszik (a folytatás valamikor 2013-ban kerül képernyőre, ami azt jelenti, hogy akár a 2700 napot is elérheti).

Forrás: fox.com

A Fox csatorna egykori komédiája ma már kult státuszban van, szereplői közül nem egy már mozifilmek sztárja (Jason Bateman, Michael Cera). A feltámadás oka pedig egészen érdekes. Ron Howard és Mitch Hurwitz, akik a sorozat készítői között voltak, úgy döntöttek, hogy készítenek egy mozifilmet a komédiából. Azonban idővel a forgatókönyv akkorára terebélyesedett, hogy felmerült egy websorozatos előzmény lehetősége, ami később tévésorozatos előzménnyé nőtte ki magát, ennek jogait vásárolta meg a Netflix, amely egy fizetős videostream szolgáltatás. Ennek megfelelően a film előtt elkészül 10 epizód a sorozatból, amelyek mindegyike egy-egy karakterrel fog foglalkozni, és az ő történeteikkel vezetik fel és helyezik kontextusba a filmet.

-----------------------

The Joe Schmo Show

Születés időpont: 2003. 09. 02.
Halál ideje: 2004. 08. 10.
Feltámadás: 2013 első negyedévében.
Tetszhalál ideje: eddig 2929 nap, és növekszik, akár 3150 nap is lehet.



Nemcsak a sorozatok világában történnek csodával határos feltámadások, hanem a valóságshow-knál is. Itthon például a Való Világ jó példa erre, elég sok idő, több év telt el a 3. és a 4. évad között, azonban a VV visszatéréséről mindig is pusmogtak. Az RTL Klub nem azért hagyta abba, mert nem lett volna sikeres, mondhatni pihentette, míg egy jó időpontban ismét elő nem húzta. A Joe Schmo Show viszont tényleg befejeződött, és tavaly nyárig fel sem merült a visszatérése. A Cool által idehaza is vetített valóságshow-paródiában egy mit sem sejtő játékost helyeznek realitykörnyezetbe, körbepakolják mindenféle klisés karakterekkel, akiket színészek alakítanak (kilétük persze ismeretlen a játékos előtt), és elkezdenek kvázi kísérletezni vele, figyelik a reakcióit, és teszik mindezt a nézők derültségére. Az első szezon egy bentlakós valóságshow-t figurázott ki, a második évad egy Nagy Ő-szerű párválasztósat, míg a harmadik évadban egy fejvadászi állásért fog versengeni a szerencsétlen játékos és kilenc beépített ember.

-----------------------


Ki vagy, Doki? (Doctor Who)

Születés időpont: 1963. 11. 23.
Halál ideje: 1989. 12. 06.
Feltámadás: 2005. 03. 26.
Tetszhalál ideje: 5589 nap.

Természetesen nemcsak Amerikában találhatunk példát csodával határos módon végbemenő feltámadásra, hanem más országokban is - ki tudja, talán mi is láthatjuk valamikor az új Szomszédok-at, az Angyalbőrben 2015-öt, vagy a modern A Tenkes kapitányá-t. A kultikus angol sci-fi sorozat jövőre fogja ünnepelni 50 éves évfordulóját, ami annak köszönhető, hogy 1989 és két különkiadás után 2005-ben felélesztették a Doktort, akinek egyébként is szokása új testet ölteni időről időre. Az újjászületett sorozat ősszel már a hetedik szezonjába fog lépni, és harmadik főszereplőjét fogyasztja, azonban a nézettségeket elnézve valószínűsíthető, hogy még ugyanennyi esztendő benne van.

-----------------------

Animációs sorozatok

Tévésorozatokat meglehetősen nehéz feltámasztani, hiszen egy sorozat sorsa nemcsak a készítőktől függ, hanem a színészektől is, márpedig, ha valaki továbblép, akkor nem egyszerű őt visszacsábítani, főleg, ha egy másik szerepében sikeres. Éppen ezért nem jöhet szóba például a Firefly című sci-fi felélesztése a régi gárdával, hiszen szinte mindegyik színész, de még a készítő is más sorozatban, vagy éppen a mozis világban mozog. Értelemszerűen ezért inkább az animációs szériáknál fordul elő efféle újjászületés.

Ma az amerikai Fox csatorna egyik legsikeresebb sorozata a Family Guy, amely már a Simpson család-nál is nézettebb. És mégis, 2002-ben a csatorna megszüntette a szériát, hogy aztán három évvel később folytassa csak rendszeres adásokkal. A Fox a Futuramá-t is megszüntette 2003-ban, az ötödik szezon után, de 2010-ben a Comedy Central bemutatta az új részeket (hét év szünet). Az MTV 1997-ben, nyolc évad után vetett véget a Beavis és Butt-head-nek, amelyet tavaly 12 új résszel folytatott (14 év szünet). De ugyanez történt a gyurmapankrációs Celebrity Deathmatch-csel is, amely 2002-es negyedik szezonja után 2006-ban folytatódott az ötödikkel - ez négy év szünetet jelentett.