Az RTL-nél csak Csuja Imre lehet Ed O'Neill

Csuja Imre
Vágólapra másolva!
Az HBO Comedy után az ősszel induló RTL2 is leadja a Modern Family-t, de más szinkronnal és más címen. Miért van szükség újra felvenni a magyar hangokat?
Vágólapra másolva!

Az egyik legsikeresebb amerikai sorozatot vetíti ősszel az RTL2: csak az Egyesült Államokban közel 13 millió ember követi a Modern család cselekményét hétről hétre, de több országban sikeres. A széria egyik főszereplője Ed O'Neill, aki korábban Al Bundyt alakította az Egy rém rendes család-ban. Tulajdonképpen ezzel sikerült a tévés visszatérése, mivel azóta csak hamar elbukott sorozatokban kapott lehetőséget.

Az RTL2 azonban nem bízik abban, hogy a Modern család önmagában is megállná a helyét a magyar piacon, ezért változtatott itt: sorozatok címeinek átírásával többször is próbálkoztak már a tévék, az RTL például az Ugly Betty-t próbálta ellőni több címmel. A Modern család esete már, a sorozat jelenleg Magyarországon az HBO Comedyn fut: a tévécsatorna tükörfordításban magyarosította a Modern Family címet. Az RTL ellenben úgy gondolta, hogy az Egy rém modern család-ra több néző kapcsol majd ősszel - nyilván ezzel a kis trükkel próbálják leültetni a régi szitkom kedvelőit. Az [origo] kérdésére az HBO-nál elmondták, hogy sem szinkronhangban, sem címben nem változtatnak, akkor sem, ha az RTL2 ezt teszi.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A szinkronhangokat pedig alapos munka után választották ki, állítja az HBO, így lett például az egyik főszereplő hangja Kerekes József, Az Ed O'Neillt alakító Jay-é pedig Barbinek Péter. Az RTL2 viszont úgy véli, hogy a korábban Al Bundy-t játszó színész magyar hangja nem lehet más csak Csuja Imre (a képen): ezért úgy döntöttek, hogy nem vásárolják meg az HBO Comedytől a szinkront, hanem készítenek egy egészen újat. Úgy vélik, hogy a magyar embereknek nagyon fura lenne O'Neillt más hangon hallani, még akkor is, ha ennek a szériának semmi köze az Egy rém rendes család-hoz.

Fotó: Mudra László [origo]

Több magyar hang is megmaradt az RTL2-es verzióban, többek között Kerekes József (a képen) lesz továbbra is a sorozat Cameronja. Ez igazából furcsa helyzet, mert neki most kétszer kell ugyanazt csinálnia: egyszer újra szinkronizálja a maga részét az RTL2-nél, az HBO-nál pedig folytatja, ahol abbahagyta. Megkeresésünkre elmondta, hogy ő ezt egyáltalán nem bánja, mivel ez az egyik kedvenc sorozata. Nagyon örül annak, hogy Magyarországon is egy nagyobb közönség ismerheti meg a Modern Család-ot, hála az RTL2-nek. Az ő karaktere egyébként egy homoszexuális pár egyik tagja, így különösen óvatosan kell hozzányúlni a szerephez. "Imádnivalóan idióták a karakterek és az eredeti szereplők is. Nagyon fontosnak tartom, hogy úgy humoros a sorozat, hogy közben nem mennek le alpáriba. Nagyszerű színészek alakítják a figurákat, nyugodtan mondhatom, hogy ez most az egyik legjobb külföldi sorozat" - mesélte Kerekes József az [origo]-nak.

Az árakról itt írtunk, a témában hosszabb cikket itt olvashat.