Vörös rózsa, szerelemmadár, hazugságvizsgáló - párválasztó műsorok a tévéből

kísértés
Vágólapra másolva!
Az RTL Klubon pénteken indul a Házasodna a gazda című párkereső show (most egy adás, utána a többi a nyár végétől), az RTL2 pedig a két éve felvett, eddig rejtegetett I love Gjoni című realityjét fogja sugározni. A tévés társkeresők tehát itthon is népszerűek, a boldogság narancssárga madara, egy szál vörös rózsa, anyósok és hazugságvizsgáló készülék is kapott már szerepet a párválasztásban.
Vágólapra másolva!

A TV2-n Kósa L. Adolf vezette az első, kereskedelmi tévés, társkereső műsort, melyben három nő és három férfi állt egymással szemben, és kizárólag a külső alapján dönthették el, kivel szeretnének randizni. Eztán különböző kérdéseket tettek fel egymásnak a jelentkezők, hogy megismerjék választottjukat. A párkeresők egy-egy mottóval érkeztek a show-ba, melyet Ámor földi helytartójának nevezett műsorvezető megpróbált humorosan kommentálni. A Szerelem első látásra című műsort a kilencvenes évek végén nagy sikerrel sugározta a csatorna.

Forrás: tv2.hu

Ugyancsak a TV2-n 2003-ban indult A Nagy Ő a teniszedzőként tevékenykedő Noszály Sándor főszereplésével. A The Bachelor című amerikai párválasztó műsor magyar változatában a sportoló kegyeiért huszonöt nő szállt harcba. A Nagy Ő-nek gazdagnak és jóképűnek kellett lennie, illetve szinglinek, hogy párt találhasson magának a jelentkezők között. A randikat látványos külföldi és hazai helyszínekre szervezték, eleinte egyszerre többen is elutaztak ismerkedni, s aki nem nyerte el Nagy Ő tetszését, azt a rózsaceremónián hazaküldte. A műsor legfontosabb szimbóluma a vörös rózsa volt; akinek Noszály a rózsát átnyújtotta, az maradt a show-ban, de vissza is utasíthatta az ajánlatot. A műsor jól ment, ezért a TV2 a Való Világ-ból ismert Molnár Anikóval és Gyursánszky Gábor kenussal is forgatott egy-egy szériát - ezek azonban már nem hozták a várt nézettséget. A híressé vált mondatot ("Elfogadod tőlem ezt a rózsát?"), három szérián keresztül hallhatták a nézők.

Főzés, ismerkedés, szagpróba

Hasonló reality az Édesnégyes volt, de ezt a párkeresőt főzőműsorral ötvözte a csatorna. A produkcióban hat celeb szerelméért küzdött négy-négy jelentkező, a randik után pedig az adott sztár vacsorát főzött a kiválasztott nőnek vagy férfinak. A műsorban Kozsó, Majka, Zana József és a Jóban Rosszban három színésznője, Szabó Zsófi, Szorcsik Viki és Cseke Katinka is megfordult.

tv2

A TV2 Összeesküvők című műsora frissebb, ebben tizenhat lányból tizenkettő kiválasztott költözhetett be egy villába hat fiú és édesanyjuk mellé. Az eredeti Perfect Bride című török show-hoz hasonlóan a magyar változat is három hónapig tartott, és az utolsó adásban kamerák kereszttüzében jegyezte el egymást a nyertes pár. A nézők szavazatai alapján az első emeletes Kiki lánya, Csenge és Peti kapta a lakást, az autót és a gyémánt jegygyűrűt. A műsor szabályai szerint a pár 2012 februárjában anyakönyvvezető előtt összeházasodott.

Forrás: viasat3

A Viasaton indult a Téged akarlak! című show, melynek adásaiban három férfi és három nő találkozott egymással. A jelöltek úgy ismerkedtek, hogy egyszerre csak egyik érzékszervüket használhatták: a felek az egyik randin teljes sötétségben találkoztak, és csak beszélgethettek; egy másikon üvegfalon keresztül nézhették egymást, s eltorzított hangon csevegtek. Az utolsó adásban derült fény a titokra, csak akkor derült ki a jelentkezők számára, hogy melyik randin kivel töltötték idejüket.

Az RTL sem maradt ki ebből

Az RTL Klub elsősorban celebeket vetett be társkeresőiben, elsőként Benkő Dániel keresett feleséget magának. A lantművész és választottja, Andrea a show utolsó adásában kimondta - a kamerák kedvéért - az igent, miután a két menyasszonyi ruhába bújt nő közül Benkő az oltár elől küldte haza Editet. A faképnél hagyott szőke fodrásznak férfiakat toborzott az RTL Klub, de a férjkereső műsorból nem lett semmi, állítólag nem akadt elég jelentkező.

Forrás: rtlklub.sajtoklub.tv/Bársony Bence

Benkő után Alekosz próbált menyasszonyt találni magának a tévé képernyőjén. A szerelem a legfelsőbb szinteken című produkcióban a Való Világ 4 nyerteséért harcoltak a nők, itt is ceremónián dőlt el, kinek kell hazamennie a villából, kinek nincs esélye kiszabadítani a boldogság narancssárga madarát (valóban volt egy kalitkába zárt szárnyas a műsorban). A görög húsz nap alatt döntötte el, hogy a tizenhat nő közül ki áll a legközelebb a szívéhez. Alekosz még hazugságvizsgáló készülék segítségét is igénybe vette, hogy megtudja, melyik lány érzelmei valósak. Választottjával, Veronikával Görögországba utaztak nászútra, a nő azóta is rendszeres bulvárszereplő, hol új hajszíne, hol reménytelen párkapcsolata miatt.

A harmadik feleségkereső főszereplője Delhusa Gjon lett, de a szériát még nem vitte képernyőre a csatorna. "Hiszek a lélek erejében és a sorsban. Hosszú évek óta vágyom az igazi társra, a mindent elsöprő szerelemre. Idáig türelmes voltam, de most kézbe veszem a saját sorsom, s én keresem meg a nagy Őt" - mondja Delhua Gjon a műsor igen bizarr, már-már szürreális reklámfilmjében. Bár a felvételek már kétévesek, és feleség sehol, a műsor hamarosan látható lesz az RTL2-n I love Gjoni címmel.

Az RTL Klubon volt még párkereső, például a Szalay Kriszta vezette Várom a párom című műsor. A produkcióban nem volt semmi extrém, egy férfi vagy egy nő kérdéseire három ellenkező nemű jelentkező válaszolgatott, s a beszélgetést követően döntötte el a kérdező, ki szimpatikusabb neki.

Forrás: RTL Klub

A társkereső műsorok egyik speciális fajtája a Kísértés volt. A Temptation Island magyar verziójának az volt a célja, hogy a beköltöző párok bebizonyítsák szerelmüket, vagy ha ez nem megy, új társat találjanak maguknak a régi helyett. Négy pár szerepelt a műsorban, akik egy szigetre költöztek, majd ott elválasztották őket egymástól. A pár női és férfi tagját egy rakás ellenkező neművel zárták össze, ahol állandó kísértésnek voltak kitéve. A többi játékos persze szingli volt, a céljuk pedig az, hogy elcsábítsák a kapcsolatban levők valamelyikét.

Fotó: Szabó Balázs/Life.hu

És a legújabb: az RTL Klub ősszel indítja Házasodna a gazda című realityjét Lilu vezetésével, ennek nyolc férfi főszereplőjét már meg is találták. Az állattenyésztéssel, földműveléssel, esetleg borászattal foglalkozó vidéki férfiak szívéért városi nők fognak megküzdeni a kamerák előtt. A Farmer wants a wife című produkció már több szériát megélt Ukrajnától Angliáig, Magyarországon is hamarosan láthatják a nézők: az első adást még júniusban.

Nem volt milliomos a kérő

Külföldön is népszerűek az efféle produkciók, A Nagy Ő-nek készült már átverős változata is, melyben az utolsó rózsaceremónián kiderült, hogy a gazdagnak hitt férfi valójában vagyon nélküli építőmunkás. A Joe Millionaire című produkcióban is nagy szerepet kap az átverés, ebben a műsorban a Joe kegyeiért harcoló nők azt hiszik, hogy az amerikai férfi dollármilliókat örökölt, miközben egy vasa sincs. Erre a sémára épült a Who Wants to Marry a Multi-Millionaire? is, melyben multimilliomosnak kerestek házastársat. Ez kivételesen nem átverés volt, de a főszereplő Rick Rockwell ötven nő közül sem találta meg magának az igazit.

Itthon nem volt rá példa, de speciális tematikájú csatornákon sugároztak már homoszexuális párkeresőket is. A Boy Meets Boy hasonlít A Nagy Ő-hoz, viszont ebben a szériában férfiak küzdenek a főszereplő férfiért. Biszexuális társkereső műsor is indult már, Shot at Love with Tila Tequila címmel. Az ismert énekesnő tizenhat leszbikus nő és tizenhat heteroszexuális férfi közül döntötte el, kit választ.