Zenthéék nélkül nincs Szomszédok

Szomszédok, Zenthe Ferenc és Komlós Juci a Gundel étteremben, amikor Zenthe Ferencnek hivatalosan átadták a nemzet színésze címet 2005.01.26-án
Vágólapra másolva!
2012 júniusában vadonatúj részekkel folytatódik a 21 évvel ezelőtt egyszer már lezárt Dallas, olyan sztárokkal, mint Larry Hagman vagy Patrick Duffy. Az [origo] arra volt kíváncsi, van-e bármi esélye annak, hogy az 1999-ben leállt, hosszú időn át rendkívül népszerű Szomszédok sorozatként feltámadjon, vagy legalább kapjon egy lezáró tévéfilmet.
Vágólapra másolva!

Júniusban új sztorikkal, néhány új karakterrel - és több régivel - folytatódik a Dallas a TNT csatornán, amely a premierre biztosan előre elkönyvelheti saját nézettségi rekordját. Nem remake, nem átdolgozás készül, hanem egy generációugrást bemutató folytatás, ráadásul úgy, hogy a legemlékezetesebb karaktereket hozó színészek, Larry Hagman és Patrick Duffy is a fedélzeten lesznek. Ami az amerikaiaknak a Dallas volt, az a magyaroknak - különös módon - a Szomszédok. Van-e bármi esély a feltámadásra? - merült fel bennünk a kérdés.

Horváh Ádám rendező-író szerint teljesen irreális, hogy folytatódjon a sorozat. "A jelentős színészek meghaltak. Nincs Zenthe Ferenc, Komlós Juci, Raksányi Gellért. Mire mennénk a szeretni való öregek nélkül? Az amerikai Dallas érdekes történet lehet kint és itthon is, mert benne van Jockey, viszont én nem tudnám már beletenni Taki bácsit" - mondta az [origo]-nak. A rendező szerint nem lehetne már visszaállítani a régi lakásokat sem. "Amerikában van erre pénz, itthon nincs, illetve erre nincs. Ha a tévének a Marslakók kell, akkor csinálják, nekem abból egy rész elég volt. Én úgy tapasztalom, hogy a közönség részéről volna igény a Szomszédok-ra, de ez a televíziót nem érdekli" - vélte.

Forrás: MTI/Nándorfi Máté
Forrás: MTI/Nándorfi Máté

Zenthe Ferenc és Komlós Juci 2005-ben

Horváth nem gondolja lehetségesnek a folytatást az életkorváltozások miatt sem. "Kulka közben ötvenéves lett, Fehér Anna nemrég szült, szerintem nem vállalnák, ahogyan Nemcsák sem, aki igazgató lett, van sok dolga. Csűrös Karola sem hiszem, hogy benne lenne, noha erről nem beszéltünk. Ábel Anita pedig felnőtt nő lett közben" - magyarázta, hozzátéve, ő már 82 éves, nem tudná úgy megírni és megrendezni, ahogyan azt kellene. "Akkor hatvan voltam, de most már nem tudnám csinálni. Azt pedig nem engedném, hogy más írja és rendezze, elvégre az én szellemi termékem volt, úgy ment sok éven át" - emlékezett.

Horváth szerint még egy ok van, amely miatt biztosan nem térhetne vissza a Szomszédok. "Akkoriban az a fajta társadalmi kép, amelyet mi tudtunk adni, nem volt egyenlő a nyílt politizálással, de ma direkt politizálás lenne, ha a szereplők reflektálnának a mindennapok gondjaira" - vélekedett. A sorozatos folytatást kizárta, ahogy a lezáró tévéfilm ötletét sem tartja reálisnak: noha, mint mondja, szándékosan hagyta nyitva a történet végét.

Forrás: MTI/Sándor Katalin
Forrás: MTI/Sándor Katalin

Raksányi Gellért

A Szomszédok feltámasztása már nyilvánvalóan képtelenség, de az Életképek visszatérésében egy-két éve még reménykedtek néhányan, például Csűrös Karola: "Az Életképek folytatásáról sajnos semmi hír. Mi készen állunk, de ebben a zűrzavaros helyzetben nem lehet tudni semmit" - mondta az [origo] megkeresésére. A Szomszédok-ból kedvenc időszakot, évet nem tudott kiemelni, neki mindegyik periódus nagyon szép, néhány kolléga elvesztése viszont fájó volt. Úgy látja, nem lógott ki senki abból a társaságból, és ennek bizonyítéka, hogy a komplett stáb máig tart karácsonyi összejöveteleket, minden évben. A bulit mindig megszervezi valaki, ilyenkor kibérelnek egy éttermet, ott jönnek össze újfent. Csűrös Karola emlékeiről itt olvashat.

Fehér Annát régebben kérdeztük, akkor jelezte, hogy ha összeállna a csapat még egy tévéfilmre, habozás nélkül venne részt benne. "Mind a 13 év nagyon jóízű emlék, épp annyira szakmailag, mint emberileg. Az országban zajló események írták a történetet, a forgatással két héttel jártunk előrébb. Kedvenc epizódot vagy évet nem tudnék kiemelni, de nagyon sokat jelentettek nekem az öltözőbeli beszélgetések, amikor Komlós Juci és Zenthe Ferenc mesélt az életéről, a történelmi fordulókról és színházi eseményekről" - mondta.

Ábel Anita kérdésünkre korábban elmondta, sikerült kitörnie a Julcsi-szerepből, noha évekig még a karakterrel azonosították. "Mi magyarok szeretünk skatulyákban gondolkodni, de az is igaz, hogy 13 év hosszú idő, így a karakter is hozzám nőtt. Sok mindent csináltam azóta, színházban játszottam, rendszeresen szinkronizáltam, rádióztam, és az RTL Klubnál töltött öt év meghatározó volt abban, hogy különválassza a néző Julcsit és Ábel Anitát" - mesélte az [origo]-nak.

Az MTVA sajtóosztályát is kérdeztük, van-e realitása egy folytatásnak, de egyelőre nem kaptunk választ. Az [origo] Nemcsák Károllyal készült nagyinterjúját itt, Trokán Péterrel készült cikkünket itt találja.