Végig kitartottak House mellett: Holl Nándor és Fekete Zoltán

Vágólapra másolva!
A Doktor House két régi magyar hangjának tulajdonosa, a minden évadban dolgozó Holl Nándor és Fekete Zoltán mesélt az [origo]-nak a szinkronról, a karakterek és színészek közti hasonlóságokról. A Doktor House-nál rendszeresen tartottak próbákat az orvosi nyelvezet miatt, szerették is a sorozatot, de Fekete például szórakoztatóbb munkának tartja a Két pasi - meg egy kicsi-t. Holl úgy látja, az első három évadban volt igazán ütős.
Vágólapra másolva!

Mennyire tudja követni a sorozatot?

Fekete Zoltán: Kezdetben szerettem nézni, most már nem annyira követem. Hogyha elkapom a tévében, akkor azonban megnézem. A Két pasi meg egy kicsi-t, illetve a Született feleségek-et követem rendszeresen, többre nem nagyon van időm.

Holl Nándor: Én igazából csak annyira követem, amennyit a szinkronizálás közben látok.

Vágyott egy olyan karakter eljátszására, mint dr. Foreman, ill. dr. Chase?

HN: Az embernek huszon-harminc éves korában nagy színészi vágyai vannak, aztán megkap egy-két nagy vágyat, és rájön, hogy nem biztos, hogy azok a jók, amelyek beteljesülnek. Nem gondolkodtam még egy ilyen orvoskarakter eljátszásán.

FZ: Chase-es karaktert nem szívesen játszanék, mert nem áll közel hozzám az, amit ő képvisel ebben a sorozatban. Egy house-os figurát viszont szívesen vállalnék bármilyen sorozatban. Az sokkal színesebb, izgalmasabb.

Forrás: Csáti Viktor

Holl Nándor, fotó: Csáti Viktor

Hogyan dolgozik a magyar stáb?

HN: A Doktor House-nál rendszeresen tartunk próbákat, amire szükség is van. Az első egy-két évadban rengeteg orvosi kifejezés volt latinul, és a latin nyelv tudása nem feltétlenül tartozik hozzá ehhez a szakmához. Hihetetlen szavak, szóösszetételek fordulnak elő. Nagyon büszkék vagyunk magunkra, mert az egyik mentős barátom megdicsért, hogy milyen szépen ejtjük ezeket a kifejezéseket attól függetlenül, hogy fogalmunk sincs arról, mit mondunk. Persze annyit azért tudunk, hogy egy betegségről van szó. Egyetlen orvosi kifejezést, a "noradrenalin"-t tudom felidézni, mert ezt negyven-valahányszor nem tudtam kimondani egymás utáni felvételek alkalmával.

FZ: Általában nem kronológiában vesszük fel a jeleneteket, tehát annyira nem követhető a történet. Inkább a színész szempontjából vett logikai sorrendben jönnek a tekercsek. Jeleneten belül természetesen tudom, miről van szó, meg próbálom előtte elolvasni a szöveget, hogy megismerjem a környező tényezőket. Vagy a rendező elmondja, hogy mi zajlik éppen, vagy ha nem egyértelmű, akkor megkérdem. De magát az epizód történetét nem tudom követni.

Kulka János köztudottan egyedül szokta felvenni a jeleneteit a Doktor House-ban. Azért mégis előfordulnak közös felvételek?

HN: Egyszer Kulka jelezte, hogy ő nem szeretne egyedül dolgozni, hívjanak partnert mellé. Nagyon jó élmény volt vele együtt mikrofonhoz állni. Amikor egy olyan jelenetben két ember együttműködik, azt hangban is jó közösen megcsinálni. Sokat jelent, hogy tudunk egymás hangsúlyaira, személyes kisugárzására reagálni. Az egyedüli felvétel persze sokkal gyorsabb és kényelmesebb, mert nem kell a másikra várni.

A House szereplőinek mind köze van valamilyen szinten a zenéhez. Jesse Spencer például hegedűn játszik, a Band from TV nevű all-star bandában, többek között Hugh Laurie-val.

FZ: Nem játszom hangszeren, korábban szerepeltem musicalekben a Rockszínházban: Evita, Szupersztár, Nyomorultak. Azokban a darabokban játszottam elég jó szerepeket, amelyek most reneszánszukat élik Magyarországon.

HN: Én sem játszom hangszeren, ráadásul fahangom van. Mikor a kisfiunk még nagyon pici volt, mondtam a feleségemnek, hogy hadd ne énekeljek neki, mert megáll a fejlődésben! (nevetnek) Ő meg mondta, hogy "de, énekelj, ő majd szeretni fogja a hangodat". Én meg azt feleltem, hogy akkor neki meg rossz ízlése lesz... És a hallásom se tökéletes, szoktam is kérni, hogy énekes szerepeket ne osszanak rám.

Forrás: Csáti Viktor

Fekete Zoltán, fotó: Csáti Viktor

Hugh Laurie nemrég adott ki egy bluesalbumot, Let Them Talk címen. Hallotta már?

HN: Nem, de kíváncsi vagyok. Azt tudtam, hogy zenél.

Egy könyve is megjelent korábban, A balek.

HN: Igen, azt olvastam. Jó kis könyv. Azt írja az ajánlójában, hogy jobban szeret írni, mint színésznek lenni. De közben egész jó színész. Sokoldalú.

Hogyha találkozna Omar Eppsszel, mit kérdezne tőle?

HN: "Helló, hogy vagy?" - nagyjából ennyit. Ő is csinálja ott a dolgát, én is csinálom az én dolgomat.

És Matt LeBlanctól?

HN: Vele viszont szívesen elbeszélgetnék hosszasabban, az ő élete jobban érdekel. Őt kicsit hosszabb ideje ismerem. Éppen tavaly indult egy új sorozata, az Episodes (magyar címe Sikersorozat).

Gondolom, nem volt nehéz visszaszokni a színészhez.

HN: Nem, ráadásul itt Matt LeBlanc önmagát alakítja, úgyhogy semmi problémát nem okozott. Ő is pont ugyanúgy öregedett, mint én, illetve én is pont úgy, mint ő, bár én csak a magyar hangja vagyok.

Forrás: magyarszinkron.hu

Fekete Zoltán

Szívesen meginna egy kávét John Cryerrel, a Két pasi - meg egy kicsi főszereplőjével?

FZ: Valószínűleg jobban el tudnék vele beszélgetni, mint Jesse Spencerrel. Biztos, hogy több közös témánk lenne. Remek színésznek tartom, és élvezet őt szinkronizálni. Jesse Spencer egyébként szintén remek ebben a figurában. Nem akarom ezzel lebecsülni a Doktor House-t, de a Két pasi - meg egy kicsi sokkal élvezetesebb, színészileg izgalmasabb és hálásabb munka. Ráadásul ott több is a szerep, a House-ban meg akadtak olyan évadok, amelyekben nem is voltam benne, vagy maximum egy "Jó napot!" erejéig, ami egy színésznek nem igazán jó sem anyagilag, sem más szempontból.

Hogyan találja meg egy karakter hangját?

HN: Az esetek túlnyomó többségében intuíció, első benyomás, az illető hangjának a meghallgatása alapján születik meg egy figura. Egy jelenetből nagyon-nagyon sok minden kiderül egy ember lelkéről. A színész pont ugyanúgy a saját lelkét viszi bele a karakterbe, ráadásul én már kapok egy kész alakítást. Amennyiben egy hosszabb munkáról van szó, akkor viszont több jelenetet is megnézek a forgatás előtt. Egy sorozat esetében ez az alakulás még inkább jelen van. Nem folytatok hosszas tanulmányokat, inkább megérzésből dolgozom. Természetesen előfordul, hogy a szinkronrendező kijavít, hogy nem lesz így jó: de mivel ő már ismeri az egész filmet, a tanácsaira érdemes hallgatni.

FZ: Akkor még nem is nagyon ismertük ezt a sorozatot, nem nagyon tudtam Chase-ről semmit. Egy átlagos rutinmunkának tűnt. Tulajdonképpen menetközben találtunk egymásra.

Szívesen lenne Jesse Spencer magyar hangja az Amerikában ősztől induló, Chicago Fire című sorozatában, amelyben tűzoltót alakít?

FZ: Természetesen igen, ha megkérnek, örömmel elvállalom, hogy a hangja leszek.

Hogyan zajlott a Doktor House szinkronizálása a kezdetekor?

HN: Voltak castingok, de főleg Dobay Brigitta, a szinkronrendező osztotta ki a szerepeket, illetve a TV2-s vezetők is benne voltak a döntéshozatalban. Ő azt mondta, hogy "a tekintetében van valami joey-s, azért gondoltam rád". És tényleg! Van valami kis joey-s a paliban, a személyiségében van egy kis lazaság, kettősség. Néha kibújik belőle a kisördög, és akkor egészen laza figurává tud alakulni. Egyébként nagyon jó színésznek tartom. Shakespeare-i mélységeket persze nem tud megmutatni, amikor például ott áll maszkban a műtőasztalnál és vitatkoznak, vagy House rigolyáira reagál. Jó színésznek tartom, de azt gondolom, hogy ez a pali ennél többet is tud.

Hogyha Omar Epps és Matt LeBlanc egy filmben szerepelne, melyiknek a hangja lenne szívesebben?

HN: Amelyiket rám osztják. Nem én választom ki. Tehát szívesen leszinkronizálnám mind a kettőt - ez ugye elég furán hangozna.

Ön számos mesefigurának is adja a hangját. Előfordult már olyan, hogy egy rajzfilmen belül több karaktert is ön alakított?

FZ: Most fejeztem be egy ausztrál sorozatot, a Dühös fiúk-at. Abban szerepel Chris Lilley, akinek tavaly voltam a hangja egy másik alkotásban, ahol három szerepet játszott. Idén pedig ebben hat szerepet formál meg. Hat különböző karaktert játszik el egy epizódon belül, aminek a magyarítása fantasztikus élmény volt. Vele szívesen találkoznék, zseniális a figura.

Ő a kedvenc szinkronszerepe?

FZ: Mindig az a legkedvesebb, amit épp csinálok. Most épp a Két pasi meg egy kicsi-ben Allent szeretem a legjobban.

Mit szól ahhoz, hogy Charlie Sheent kirúgták a sorozatból és Ashton Kutcher lépett a helyébe?

FZ: Mivel az új évadból még nem vettünk fel részeket magyarul, nem tudom, hogy milyen Charlie Sheen nélkül. Én nagyon szerettem őt - és a hangját, Czvetkó Sándort - ebben a sorozatban. Persze, ha valaki ennyire összeférhetetlen, akkor én is kirúgnám. Megjegyzem, ezt a sorozatot pillanatnyilag elképzelhetetlennek tartom Charlie Sheen nélkül, noha nyilván megadom az esélyt az új színésznek is. Ha jó, akkor jó. Egy évadot már leforgattak vele, és ősztől jön a következő: bízom benne, hogy hamarosan hozzánk is eljut.

Lehet tudni, hogy ki lesz Ashton Kutcher magyar hangja?

FZ: Nem, én még nem tudom.

Forrás: Csáti Viktor

Holl Nándor, fotó: Csáti Viktor

A kisfia felismeri a hangját a tévében?

HN: A feleségemmel mi magunk sem nézünk tévét, tehát a kisfiam maximum mese-DVD-khez jut. Azok közül is csak olyat láthat, amelyeket mi előtte lecsekkolunk. A múltkor vettünk neki egy mesesorozatot, amelyben én vagyok az egyik kiskutya, de még nem nagyon fogja fel, hogy az az apa hangja.

Szeretné, ha a fia színész lenne?

HN: Hihetetlenül táncol, nagyon muzikális. A feleségem szülei zenészek, tehát volt honnan örökölni. YouTube-on szoktak nézni az anyjával videókat, és nagyon ügyesen rakja az asztalra a kezét, mintha zongorázna.

Hugh Laurie közismert szociális érzékenységéről. Ön támogat valamilyen szervezetet?

HN: A feleségem a kollégáival működtet egy alapítványt, amely halmozottan sérült gyerekeknek, fiatal felnőtteknek biztosít otthont napközben, ahol komoly fejlődésre is van lehetőségük. Hogy az alapítvány működtetni tudja ezt az intézetet, műsorokat, kiállításokat szerveznek, ezekben a munkálatokban én is gyakran részt veszek.

Ön hogyan zárta volna le a Doktor House-t?

HN: Sokféle befejezést el tudok képzelni. Én például nagyon bírnám, ha House összerántaná a régi csapatot. Az jó lenne. Azért is, mert az első három évadban az egy nagyon masszív csapat volt, szerintem az volt a legjobb szakasza a sorozatnak. Addig tetszett igazából, amíg ez a vonulat volt, hogy megoldjuk a furcsa eseteket, és mellette ott vannak House dolgai. Amióta szétmentek, meg egyéb szálak is vannak benne, nem is tudom követni, mert Foreman jóval kevesebbet szerepel.

FZ: Mivel divat mindent pár évvel később folytatni, nem hiszem, hogy véglegesen lezárják azt, hogy erre ne legyen lehetőség. Én arra gondolok, hogy nyitva hagyják a sztorit, hogy majd Doktor House 2072 címen újra elkezdhessék.

A Los Angeles-i Városi Tanács House-nappá nyilvánította május 21-ét, akkor került adásba a sorozat legutolsó epizódja.

FZ: Irigylem őket, hogy nincs jobb dolguk. Színvonalas, jó sorozat remek színészekkel és remek forgatókönyvírókkal. Tehát ha ezzel tisztelegnek előtte, azzal nincsen semmi baj.

Gárdonyi Ágnes