Nehéz a feltámadás a magyar tévé kifacsart arcainak

molnár anikó
Vágólapra másolva!
Az elmúlt években a TV2 többször csábított át több olyan műsorvezetőt vagy szereplőt, akik az RTL-nek hoztak egy időben jó nézettséget: akadtak köztük valóságshow-szereplők, megmondóemberek, de egyik sem tudott emlékezeteset, maradandót alkotni új állomáshelyén. Győzikét viszont épp a TV2 fedezte fel, aztán hagyta, hogy a konkurencia elhappolja és éveken át futtassa.
Vágólapra másolva!

Gyakran használták egymás arcait itthon a kereskedelmi tévék, többször per is lett az átigazolások vége. Liptai Claudia esete volt talán az első ügy, ami nagyobb hírverést kapott: ő 2002 januárjában mondott fel az RTL Klubnál. Egy udvarias hangvételű levelet írt a csatorna vezetőjének, amelyben részletesen megindokolta döntését: többek között méltatlannak tartotta, hogy a Csíííz! befejezése után hónapok óta senki nem állt szóba vele a csatorna részéről, másrészt a Találkozások sztármagazinban is háttérbe rendelték.

Az RTL Klub egy hónapra rá perelte be a TV2-höz átszerződött Liptait, ahol a róla elnevezett délutáni talkshow házigazdája lett. Az RTL Klub Claudia műsorvezetéstől való eltiltását kérte arra hivatkozva, hogy a tévés a kereskedelmi adóval kötött szerződéseinek tiltó rendelkezései ellenére, a tilalmi időszak lejárta előtt, az RTL Klub engedélye nélkül vezetett műsort a konkurens csatornán. Azt is kérték, hogy Liptai Claudia és cége fizessen közel ötmillió forint kártérítést a szerződésszegéssel okozott károkért. A pert az RTL bő egy évvel később elvesztette. Liptai esete különleges: ő nem elhasznált képernyősként került - fiatalon - a TV2-re, hanem ott futott csak be igazán.

Fotó: [origo]
Liptai 2000 decemberében, az [origo]-ban

A celebek áramlása akkoriban még nem egyirányú volt: 2003-ban még az RTL szerződtette le a korábban TV2-es arcnak számító Pongót a Való Világ 2-be, és annak ellenére, hogy a kopasz Big Brother-es szereplő semmi értékelhetőt nem mutatott a villában, egy héten át untatta a lakótársakat, hozta a nézettséget. Pont ezzel a húzással dőlt el végleg a VV2 és a BB2 közti harc, az addig is csak agonizáló Big Brother 2-t a TV2 kénytelen volt előbb késő estére száműzni, majd idő előtt lefújni. Sok százmilliós műsor bukott így meg, részben pont egy Big Brother-szereplő hűtlensége miatt. 2002 amúgy is fordulópont volt, az RTL nagyjából azóta a piacvezető csatorna itthon.

Később azonban az elkopott valóságshow-arcok vándorlási iránya megváltozott, és az lett a jellemző, hogy az RTL-en befutott, ismertté lett, rövid távra tervezett szereplőket átcsábította a TV2, ahol később már nem tudtak olyan közönségarányt szállítani, mint korábban. Így történt ez Molnár Anikóval, aki korábban villalakó volt, majd egy komplett párkereső műsort kapott Nagy Ő címen: nem tudta különösebben felizgatni a tévézőket, mert ez a párkereső formátum eleve jobban működik 16 nővel, mint 16 férfival. A TV2 később, 2010-ben a sajtóban szexnagyinak hívott Horváth Edit futtatásával provokálta piaci ellenfelét, ugyanis a Benkő feleséget keres című, 2009-es valóságshow-ban szerepelt asszony elfogadta a Frizbi Hajdú Péterrel című műsor meghívását, így - kvázi RTL-es celebként - a TV2-n panaszkodott az RTL Klubra. Utóbbi csatorna ezt nem is vette jó néven, nem is lett semmi a beharangozott Edit férjet keres című trash realityből (amúgy sem találtak megfelelő mennyiségű és színvonalú férfit a műsorhoz, valamiért nem kapkodtak az idősödő hölgy után).

Forrás: rtlklub.sajtoklub.tv
Molnár Anikó időközben kiszállt a hazai médiából

Nemcsak RTL-es realityből halászott magának új arcokat a TV2, hanem nézett talkshow-ból is. Verebes István korábban a Heti hetes megmondóembere volt, nagyjából azt a karaktert vitte, mint Hajós, csak kevesebb humorral - majd a konkurencia kérésére átült a Buzerá-ba, Torgyán József és Kelemen Anna mellé. A műsor hamar elbukott, a némettel szemben a magyar verziót nem szerették meg a nézők, Verebes meg lassan eltűnt a képernyőről. Ugyanebben a Buzerá-ban ücsörgött még Havas Henrik is, tehát a TV2 nagyjából a politikai elfogultsága miatt sokat kritizált, de mégiscsak nagyon nézett Heti hetes kéthetedét importálta - hogy pár hónap után elkaszálja a műsort. Havast ugyanakkor nem vehetjük a csatornaváltás vesztesei közé, mert heti egy estés vendégszerep helyett megkapta a Mokká-t, feledtette ezzel a Lazac című műsort, és szépen felhozta a nézettséget, annyira, hogy verte Liptaival együtt a Reggeli-t.

Kihagyott lehetőség

Feltűnő volt még korábban, hogy a TV2 nem vette észre a kétezres évek egyik leginkább utált, de legtöbb nézőt érdeklő bulvársztárjában a nagy lehetőséget. Gáspár Győző valamennyire ismert volt 2003 januárja előtt is, de akkor költöztette be a csatorna a Big Brother-házba, ott idétlenkedett a VIP Brother című műsorban egy héten át. Tévés szerkesztőknek fel kellett volna tűnnie, hogy a zenésznek bajosan nevezhető, de médiabohócnak kiváló Győzikével mennyire könnyű lenne egy abszurd elemekkel teletűzdelt, szürreális valóságshow-t készíteni.

Az eredmény ismert, a Romantic frontemberére rátenyerelt az RTL, és éveken át futtatta a sokat szidott, de annál többet nézett Győzike című, burleszkbe hajló scripted realityt, amelyet senki nem vett ugyan komolyan, de mindenki ismert. Más TV2-es felfedezettek is tettek köröket az RTL-en: Tóth Gabi, megasztáros létére, az X-Faktor szekerét tolta tavaly ősszel.

Most is folyamatban van egy per

A celebáramlásra újabb példa Nagy Alekosz, akit a végletekig kifacsart az RTL Klub 2011-ben: miután fél évig be volt zárva a VV-villába, és megnyerte a szériát, azonmód forgattak vele egy intenzív, háromhetes, napi párkeresőt, ahol folyamatosan humorosnak kellett volna lennie: ott már nem volt az, szürke, fáradt, egykedvű arcát mutatta, nem is véletlen, hogy nem kínált neki újabb műsort az RTL Klub nyáron-ősszel. Ahogy a formátumokat, a tévésztárokat is kell pihentetni néha, hogy ne unjon rájuk a néző, ne égjenek ki hamar. Jó példa erre a Legyen ön is milliomos! vagy A széf, ezek kisebb-nagyobb kihagyással vannak képernyőn, és még mindig nézettek.

Forrás: RTL Klub
Alekosz bajban, bíróságra jár

Alekosz esetében a TV2-nek tudnia kellett (ha máshonnan nem, a havonta elvégzett sztárkutatásokból), hogy túl van a csúcson, amikor másfél-kétmillió ember derült szófordulatain, különös lényén. Mégis átigazolta a csatorna 2011 őszén a hervasztó nézettséggel bíró ÖsszeEsküvők-be, reménykedvén, hátha a görög megmenti a show-t. Addigra a VV4 nyertese újra szeretett volna szerepelni, megvolt a képernyőéhség, de a nézőket már nem izgatta, mihez kezd a nőkkel az egykori pornóvillában. Azóta eltelt fél év, de hiába hangzott el többször, hogy "a TV2 műsort tervez Alekosszal", illetve "már megvoltak a próbafelvételek", a műsornak nyoma sincs.

Ennek egyik oka lehet az RTL Klub kontra Nagy Alekosz per, amelyben a hűtlenség miatt a csatorna azzal büntetné egykori kedvencét, hogy elveszi a nyereményautót és a nyereménylakást. A másik oka annak, hogy továbbra sincs Alekosz-műsor, az lehet, hogy rettentő gyengén szerepel a népszerűségi felméréseken. Az Ipsos 2012 áprilisában elindított Media Brand Track kutatása szerint Alekoszt tízből hét magyar ismeri, tudja, ki ő, de a felmérésben szereplők közül messze a legutolsó a szimpátialistán. Ezen szintén elég rosszul áll Puzsér Róbert, Hajdú Péter vagy VV Olivér és VV Attila, de ők is bőven fölötte vannak a 21 százaléknak, amit Alekosz gereblyézett össze. Toronymagasan övé a legmagasabb "burn out"-mutató, a válaszadók 67 százaléka azt nyilatkozta, hogy szerintük kiégett, túl sokat szerepelt, már nem látnák szívesen.