Az RTL-es Való Világ kis trükkjeit veti be egy amerikai tévé

Vágólapra másolva!
A Glass House várhatóan június 18-án indul az USA-ban, és noha a Big Brother jogainak birtokosa támadja, az ABC szerint nem lopás az új valóságshow. A szereplők ebben kimehetnek néha a bekamerázott házból, és kapnak üzeneteket a külvilágból - éppúgy, mint a szintén támadott, RTL-es Való Világ-ban.
Vágólapra másolva!

Május 10-én támadta meg jogi úton a CBS amerikai tévétársaság az ABC-t, azzal, hogy a The Glass House nem más, mint szabályos koppintása a világszerte ismert Big Brother-nek. A CBS szerint nemcsak az alapötlet ugyanaz, hanem a BB-t előállító stábból 19 ember is, olyanok, akik korábban az Endemol formátumán dolgoztak. A cég azt kérte, hogy még időben állítsák le a kétségkívül igen költséges valóságshow előkészületeit.

Noha az új műsorban is bekamerázott házban élő fiatalok a főszereplők, az ABC szerint számos különbség van, amely miatt nem lehet szó plágiumról. Szemben a Big Brother-rel, a Glass House-ból néha kimehetnek a szereplők, állítja a tévé, továbbá utóbbiban rendszeresen tartják majd a kapcsolatot a rajongókkal, közösségi oldalakon keresztül. További különbségként említik, hogy az új reality csapatmunkára épül majd, sokkal jobban, mint a Big Brother, és szemben a Nagy Testvérrel, itt nem lesz műsorvezető. "Azt pedig a CBS-nek is be kell látnia, hogy az nem védhető le, hogy 14 szereplő él egy bekamerázott házban" - áll a szövegben.

Forrás: cbs

A támadott csatorna szerint abban sincs semmi különös, hogy közel húsz volt Big Brother-stábtag ügyködik az új realityn, ugyanis a munkaerőpiacon szabad áramlás van, és ugyanez jellemző a valóságshow-k világára is, ahol egy-egy évadra szerződtetnek szerkesztőket, kreatívokat, operatőröket, akik az adott munka után amúgy is továbbállnak.

Itthon 2002-ben indult a Big Brother, két-három hétre rá a Való Világ, amelyet sokáig támadott az Endemol, de hasztalan, mert az RTL komoly paksamétát állított össze arról, mennyiben más a két formátum. Információnk szerint a tévéiparban a jogtulajdonos néha kemény ellenállás esetén hajlandó elállni egy költségesnek és hosszúnak ígérkező pertől, a megtámadott fél pedig azzal kompenzálja, hogy egy későbbi tévés évadra tőle vesz más (vetélkedő, reality) formátumot, azaz mindkét fél jól jár idővel.

Korábban arra hivatkozott az RTL is, hogy a "12-14 ember egy bekamerázott házban" nem levédhető, ahogy az sem, hogy "egy ember híreket olvas be 30 percben" vagy "egy stúdióban valaki kvízkérdéseket tesz fel pár játékosnak." A VV-sorozatokban volt kijelölés, kihívás, párbaj, a szereplők egymásnak mondták el, kit látnának játékon kívül (a Big Brother-ben ez nem így ment), továbbá - akárcsak a Glass House-ban - néha kimehettek a szereplők, és minden este kaptak üzeneteket a külvilágból.