Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Elhalmozzák szinkronmunkákkal Stohl Andrást

Vágólapra másolva!
Börtönbüntetése után visszatért a színpadra, és a szinkronstúdiókba is Stohl András. Korábban számtalan szinkronmunkája volt, mostanában is igen gyakran hívják, mivel nincs műsora az RTL-en: nem sokat válogat, majdnem mindent elvállal.
Vágólapra másolva!

Rengeteg szinkronmunkája van, sokat hívják, ő pedig örömmel megy - mondta Stohl András az [origo] megkeresésére. Kedvenc szinkronmunkát nem kívánt megnevezni, és hirtelen azt sem tudta megmondani, mely film vagy mely sorozat volt az utolsó, amelyen dolgozott. "Bemegyünk, kezünkbe adják a szöveget, és nekiállunk a tekercseknek" - kommentálta.

A Torrente negyedik részében dolgozott Csuja Imrével a közelmúltban: ennek a szpotja nem mehetett a napokban a Class FM-en, vadabb, homoszexuális utalások miatt. A film premierje csúszott itthon, a bunkó, alkoholista rendőr karaktere épp ma kerül a mozikba, a főszereplő pedig a jövő héten látogat Budapestre. Úgy tudjuk, Stohl az HBO-s Egyszer fent... inkább lent című sorozatban állandó szereplő lett a hangjával (itt Galambos Péter viszi a főkaraktert). Hallani a Four more years című filmről, amelyben egy szereplőnek kölcsönözte hangját, illetve a Veep-ben is kapott karaktert: biztosan nem a főszereplőét, ugyanis ez a közelgő sorozat az USA elnökhelyetteséről, egy nőről szól majd. Stohl egy májusban bemutatandó mozifilmben, a Tegnap éjjel-ben is szinkronfőszerepet kapott: ő lett Sam Worthington magyar hangja.

Stohlt azért is szeretik a szakmában, mert rutinos: olyan nagyságok kapták meg általa a magyar hangjukat, mint például Hugh Grant, Brad Pitt, de övé volt Woody hangja is a Toy Story-ban, amelynek egyes részeit éppen a karambolja előtti napon rögzítették a szinkronstúdióban. Orgánumával bekerült a James Bond-szériába is, amikor - sok rajongó ellenkezésére - őt választották ki Daniel Craig magyar hangjának.

Az utóbbi években a legtöbbször akkor került a szinkronrendezők látókörébe, ha ismert (celeb) hanggal akarták megalapozni az adott sorozat sikerét. Ez történt az AXN Jog/Ászok című sorozatánál, ahol Jerry O'Connellt mint feltörekvő ügyvédet szólaltatta meg. A kereskedelmi televíziók indulásakor mindenki emlékezhet figurájára a Sentinel-ből vagy a J.A.G.-ből, amelyet menet közben elhagyott stúdióváltás miatt.

Trufaként a moziban is feltűnt, amikor A Gyűrűk Ura-trilógia egyik állandó szereplőjének megszólaltatását bízták rá. Nem könnyű feladatot kapott, amikor Heath Ledger hattyúdalának számító Jokert kellett leszinkronizálnia a Batman: Sötét lovag-ban. Információink szerint igen komoly feladat volt a számára, de kitartóan dolgozott rajta.

Többször szólaltatta meg Edward Nortont többek között az Olasz meló-ban vagy az Amerikai História X-ben. Általában ő szokott lenni Johnny Depp sármos verziója is, amire jó példa volt a Csokoládé című Lasse Hallstrom film cigány utazójának figurája. Szerencsés párost alakít Matt Damonnal, Woody Harrelsonnal is függetlenül attól, hogy a Zombieland-ben zombikat kell halomra lőnie vagy a Good Will Hunting-ban Robin Williamssal kell az élet nagy dolgairól vitatkoznia.

Nincs RTL, több a szinkron

"Van, aki szinte folyamatosan hívja, minden héten dolgozik valamelyik szinkronrendezőnél. Minden gyártásvezető szerint rendes, örömmel megy. Tudták, mikor szabadul, és ehhez igazítva rögtön hívták is dolgozni. Konkrét karaktereket nem tudtak mondani" - mondta informátorunk. A Magyarszinkron.hu szakportál szerint az, hogy rengeteg szinkronmunkát vállalt a színész, annak is következménye, hogy nincs műsora az RTL-en.

Rendezők szerint Stohl figyel az instrukciókra, igyekszik a lehető legjobban felmondani a szöveget még akkor is, ha egy mondatot kell ismételgetnie hosszú perceken keresztül (ez ugyan logikusan elvárható lenne mindenkitől, de vannak renitensek). Jól alkalmazkodik ahhoz a helyzethez is, ha más kollégával együtt kell szinkronizálnia: Damu például sokszor egyedül akarta felmondani a szövegét, sőt rendezőt is lecseréltetett (erről itt olvashat). Információink szerint a rács mögött töltött hónapok miatt Stohlt csak egy komolyabb munkában kellett helyettesíteni, a Sherlock Holmes-mozifilmben, ahol Nagy Ervin vette át Dr. Watson figuráját.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről