A Bajnokok Ligájának annyi, jöhet a városi bajnokság

Fábry, Vágó, Havas, szulák
Vágólapra másolva!
Vágó nemet mondott az RTL-nek, most indult a műsora az egy-két százalékos nézettségű Story4-en. Galambos Lajos, azaz Lagzi Lajcsi Dáridó-ján hárommillió tévéző tapsolt a lakodalmas zene aranykorában, most tízezernek muzsikál. Havas Henrik valamikor másfél millió tévézőnek magyarázott a Heti hetes-ben. Milliós nézőtáborokat vesztő tévésztárokat gyűjtögettünk, hiszen egyre csak gyarapszik ez a mezőny.
Vágólapra másolva!

Könnyen el tudja fogadni egy rutinos tévés, hogy egykor az RTL-en, a TV2-n vagy az MTV-n egy-kétmillió tévéző figyelte, most pedig kis nézettségű kábeltévén van csak műsora, vagy épp arra vár, hogy összejöjjön valami? Sokuk azt mondaná, anyagilag és szakmailag sem visszalépés, ami történt, jelenlegi műsoruk hosszú munka eredménye, amihez kellett a korábbi tapasztalat - ennek ellenére kétségkívül nem ugyanaz rétegműsort forgatni egy kis stúdióban, mint nagyobb, költségesebb show-t országos csatorna számára. Tévéseket gyűjtöttünk össze, akik vagy túl vannak fénykorukon, vagy talán lendületet vesznek egy nagyobb dobáshoz.

Szulák Andrea

Forrás: MTI/Mohai Balázs

Korábban: A TV2 két sikeres műsorát vezette, az Activity sokáig ment, külföldre is próbálták eladni a jogokat, empatikus kérdésekkel operáló talkshow-ja szintén éveken át futott, meglehetősen jó nézettséggel. Szulák Andrea 2007-ben hagyta ott a Tv2-t, pontosabban a Primetime Entertainment produkcióját: szülési szabadságra távozott, és közölte, az azutáni évben biztosan nem tér vissza. Ennek ellenére a Társulat zsűritagjaként is volt képernyőn az MTV-n, majd 2008 márciusában indult a Szulák és más című műsor, szintén a közszolgálati csatornán (első adása 1 millió 46 ezer nézőt érdekelt, ennyi követője jó ideje nincs az m1-nek). Később az énekesnő volt a Csináljuk a fesztivált című show-ban, majd a TV Paprikán készített vendégváró falatkákat, sörben sült csirkét majonézes répasalátával és baconbe tekert csirkemellet körtés, kéksajtos ruccolával.

Most: Épp műsor nélkül, egy talkshow ígéretével várakozik a Story4 képernyőjére.

-------------------

Lagzi Lajcsi

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Korábban: A Dáridó 1998-ban indult a TV2-n, és sokáig a csatorna egyik legerősebb, többmilliós nézettséget szállító, sávjában legyőzhetetlen show-ja volt. Bármit tett be ellene az RTL, Lajcsi csak fújta. 2009-ben már önálló tévét szeretett volna létrehozni. "Ez nem zárja ki, hogy másnak is készítsek műsorokat. Minden adott ahhoz, hogy 2010 januártól elinduljunk" - nyilatkozta akkor a Dáridó tévéről Galambos, aki megvette a TV2-től a Dáridó korábbi, 185 adásának jogait is.

Most: A pár tízezer nézőt mulattató Muzsika TV-n van műsora, 2010-ben igazolt át.

-------------------

Havas Henrik

Forrás: MTI/Kovács Tamás

Korábban: Számos saját műsora volt, több show-ban szerepelt az MTV-n, RTL-en, TV2-n (Csaó Darwin, Buzera, Activity), leginkább az akkor még nagyon jó nézettségű Heti hetes-ből ismerték meg. A TV2-n az addig bukó reggeli sávot felhozta a vele indult Mokká-val, erre így emlékszik: "Kereszty Gábor hívott, hogy menjek a TV2-be, és csináljak egy új reggeli műsort, mert a régi katasztrófa volt. A TV2-től már korábban megkerestek ezzel az ötlettel, hogy minden reggel én vezessem a műsort, de olyan alacsony összeget ajánlottak, hogy kinevettem őket. Ekkor viszont a magyar médiában szerintem egyedülálló ajánlatot tettek, és azt elfogadtam. Ráadásul csábító volt, hogy egy nézett csatornán mindennap két órát képernyőn legyen az ember. Kihívás is volt, mert a reggeli műsorsáv nem igazán érdekli a televíziókat, ott nem lehet nagyot kaszálni a reklámokkal, viszont presztízskérdés volt, hogy a TV2 verje meg már végre a reggeli sávban az RTL-t. Hat hónapot adtak erre, de már heteken belül darabokra vertem az RTL-t" - nyilatkozta az [origo]-nak.

Most: Civil a pályán, Tabu, az ATV-n vannak műsorai.

-------------------

Árpa Attila

Fotó: Mudra László [origo]

Korábban: Számos RTL-es műsor létrehozója, működtetője, kreatív igazgató volt azokban az években, amikor a csatorna épp átvette a piacvezető pozíciót a TV2-től. Képernyőn is kipróbálta a TV2, vezette a Mokká-t, énekelt és táncolt a jó nézettségű Nagy Duett-ben.

Most: A Story4 csatornán látható a Szerencsekerék-kel.

-------------------

Vágó István

Forrás: Story4, Sárközy Mariann

Korábban: Fele sem igaz, Álljunk meg egy szóra!, Van benne valami, Kerékbár, Mindent vagy semmit, A Nagy Tudáspróba, Az Ország Tesztje, Nekünk 80, Legyen Ön is milliomos!, Pókerarc, Párbaj, felsorolni is nehéz, mi mindent csinált. 2011 augusztusában kérdésünkre elmondta, TV2-es kirúgása óta kapott ajánlatokat más csatornáktól. "Többet is. Egy kicsit valóban hiányzik a tévézés, végül is az életem nagy része ezzel telt. Ajánlatok voltak, de neveket nem mondanék még. Politikai műsort biztosan nem vezetnék, mert ahhoz többé-kevésbé semlegesnek kell mutatkozni, és azt én nem tudnám. Az ezotéria elleni harc persze továbbra is érdekel, szívesen készítenék ilyen műsort, erről is szó van" - mondta akkor.

Most: Nem akart az RTL-en lenni a Milliomos-sal (helyette szerződtette Friderikuszt a piacvezető csatorna), inkább a Story4-hez ment, mivel a csatorna hajlandó volt képernyőre vinni saját kvízét. A műsor egy hete megy, az [origo] járt is a forgatáson. Esetenként politikai nagygyűléseket is moderál.

-------------------

Friderikusz Sándor

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Korábban: A lista itt is hosszú, és nem is teljes: Az én mozim, Friderikusz-show, Talk Show, Békítő show, Váratlan vendég, Másképpen beszélgetek, Meglepő és mulatságos, Friderikusz, szubjektív, Osztálytalálkozó, Gyerekszáj, Fantasztikus Európa, A szólás szabadsága. "Akinek az életében már volt 93 százalékos közönségaránya, és egyetlen műsorát 6,2 millióan látták, de a többi műsorát is rendszeresen 5-5,5 millió ember követte, nos, az már rég nem lohol betegesen a nézettség nyomában! Amikor Jockey a Dallas-ból személyesen megjelent a Friderikusz Show-ban, mindenki ott ült a tévé előtt - hogy a további világsztárokról most ne beszéljek. A mai televíziósok a fél életüket odaadnák, ha az éveken át sugárzott valamennyi műsoruknak összesen lenne annyi nézője, mint nekem volt akár egyetlen programommal is" - válaszolta kérdésünkre, amikor arról kérdeztük, nem zavarja-e, hogy jóval kevesebben nézik 2012-ben, mint tizenöt éve.

Most: Miután a TV2-es Megasztár-ban zsűritag volt, az RTL-hez ment, viszi a Legyen Ön is milliomos!-t. A negyedik adásnak 1 millió 64 ezer nézője volt, főműsoridős vetélkedő a piacvezető csatornán persze önmagában nem bukás, de három héttel korában 1 millió 419 ezer nézőről indult a műsor, és azóta folyamatosan esett. A 18-49-es célcsoportnál is észlelhető az apadás, 512 ezerről ment le 340 ezerre (utóbbit március 21-én mérték), a héten Doktor House-tól kicsivel kikapott. Listánkon természetesen még így is messze ő a legnézettebb jelenleg.

-------------------

Fábry Sándor

mtv

Korábban: Több műsorban is szerepelt, vitte a Cadillac Drive utazós realityt, ő is vezette egykor a Milliomos-t, ült zsűriként a Csillag születik-ben, de főképp az Esti Showder miatt ismerik a tévézők, sokmilliós nézettséget mutatott fel éveken át.

Most: Az MTV-n látható a Fábry című show-jával, amely legutóbb 557 ezer tévézőt érdekelt, és 30. lett a nézettségi listán. A showman szerint nem igaz, hogy nincs nézettségi elvárás, mert a heti főműsoridős átlag fölött kell lennie, de ezért nem hajlandó bármire, nem menne le kutyába. "Senki nem úgy születik, hogy elmegy a showmanképzőbe. Én is csak annyit tűztem ki magam elé az elején, hogy maradjak önmagam. Az embernek ugyanakkor vállalnia kell a korát, és el kell fogadnia, hogy a fiatalok inkább a fiatalokat szeretik nézni" - tette hozzá. Fábryval készült interjúnkat itt olvashatja.

-------------------

Erdélyi Mónika

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Korábban: A sokak által megvetett, de annál több ember által nézett Mónika című délutáni talkshow házigazdája volt, amely ellen a TV2 egy évtizeden át próbált alternatívát felmutatni, de rendre elbukott.

Most: Az ATV-be járogat be tárgyalni, életmódmagazint kap majd. Noha hosszú időre eltűnt a nyilvánosság elől, hiányzott neki a műsorvezetés: "Őszintén szólva, visszavágytam a tévéhez. A show-műsor nagy veszekedései nem hiányoztak, ezekkel a forgatások vége felé néha már nem is tudtam mit kezdeni, nehéz volt az ilyen heves vitákat műsorvezetőként kezelni. Nagyon szeretek csapatban dolgozni, élvezem a felvételeket, a stúdiót, a szereplést. Az RTL-nél töltött idő alatt megszerettem a közel negyvenfős stábot is, egykori kollégáimmal a mai napig jóban vagyok, hisz összesen tizenkét évet dolgoztam a csatornánál" - mondta megkeresésünkre.

-------------------

Klausmann Viktor

Forrás: rtlklub.sajtoklub.tv

Korábban: Ablak, Szerencsekerék az MTV-n, majd a TV2-n tűnt fel, például a Jó reggelt, Magyarország-ban.

Most: Visszatért a Szerencsekerék-hez, a nézettségben jóval szerényebb Story4-re.

-------------------

Szekeres Nóra

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Korábban: 1990-ben szerepelt először kamerák előtt a Kölyökidő-ben, később a Nekem8 és a Repeta című műsorokban volt látható, utána pedig jött a Sztárok a jégen, a Megasztár, a bőven millió fölötti nézettségek. "Valóban nem hívtak be később műsorvezető-válogatásra, én meg nem vagyok az, aki kopogtat és erőlködik. Soha nem jeleztem a csatorna felé, mit szeretnék: fatalista vagyok, ha valaminek meg kell történnie, az egyszer csak elém jön. Nem tudom, miért van ez, ilyen vagyok" - válaszolta 2010-ben az [origo] érdeklődésére. 2007-es képeket itt talál Szekeres Nóráról.

Most: A Babapercek-et viszi a TV2-n.

-------------------

Mészáros Antónia

Forrás: MTI/Beliczay lászló

Korábban: Hat évig dolgozott a BBC-nél (elsősorban dokumentumfilmeket forgatott), 2006-ban került az MTV-hez, Az Este hírháttérműsorának vezetőjeként tevékenykedett, de megfordult A szólás szabadságá-ban és a Zárórá-ban, a Teadélután-ban is, közszolgálati sztár volt.

Most: Szabad szemmel, Start, ATV. "A Start-ban, az általam vezetett reggeli magazinban általában egy vendég van egy témához, de az új műsorban több időnk van, így több vendéggel, több oldalról, összetettebben tudunk megközelíteni egy-egy kérdést. Ezenkívül szeretnénk megerősíteni a politikai vita műfaját a magyar televíziózásban, mert ez mostanában eltűnőben van: egyre inkább csak elemzők vitatkoznak, a politikusok pedig inkább a műsorvezetőkkel beszélgetnek, nem egymással" - mondta az [origo]-nak új műsoráról.

-------------------

Juszt László

Forrás: MTI/Földi Imre

Korábban: Éveken át az MTV-re dolgozott, nevéhez fűződik a Kriminális, a Nyitott száj, a Sajtóklub, A tévé ügyvédje, a Kedd 21. "A nyolcvanas évek elején volt egyszer egy beszélgetésünk a Vitray szobájában, aki azt mondta nekünk, hogy 'Nagyon becsüljétek meg magatokat, mert a televíziózás kegyelmi korszakában éltek'. Ezt a kifejezést akkor nem értettem, de ma már pontosan tudom, miről beszélt. Akkor dolgozhattunk kvázi kreatívan, kitalálhattunk új dolgokat, míg mára eljutott az egész televíziózás a poénra kidolgozott sémákig, amikor bármilyen - elnézést a kifejezésért - majmot beállíthatok egy-egy szerepkörbe, és annak csak le kell utánoznia, amit más országokban már megcsináltak a legrentábilisabban, úgy, hogy minél kisebb költséggel minél nagyobb profitot érjenek el. Ez nem az én világom, ezt én nem szeretem" - nyilatkozta, amikor a múltról és jelenről kérdeztük.

Most: A Magánbeszélgetés-ben látható az ATV-n.

-------------------

Buza Sándor

Forrás: Story4

Korábban: A rádiózás mellett a 90-es évektől a Vasárnapi Turmix és a Halló vasárnap című műsorokat vezette a Magyar Televízióban. A műsorok megszűnése után a TV3 csatornához került, ahol a Dominó néven futó magazinműsor szerkesztője és vezetője lett.

Most: A szomszéd főztje, Story4.

-----------------

Listánk természetesen nem teljes: ön szerint ki hiányzik róla? Írja meg nekünk!