Orvosi maszkok, zombik a moziban - ötletes sorozatpromók

Vágólapra másolva!
Az HBO ötletes reklámkampánnyal vezeti be a Trónok harca második évadját: a sorozat mottójára (Közeleg a tél) utalva egy hétre "befagyasztotta" a Westend bevásárlóközpont szökőkútját. Itthon és külföldön sem ez volt azonban az egyetlen meglepő promóció mostanában, ügyes marketingesek a szesztilalom korát is megidézték már, mások pedig zombikat küldtek mozitermekbe. Nézze meg videóinkat!
Vágólapra másolva!

A magyar HBO-ra áprilisban érkezik a Trónok harca második szezonja, amelyet a csatorna szokatlan módon vezet be: nemcsak óriásplakátokkal és promóvideókkal reklámozza a fantasysorozatot, de az egyik budapesti pláza szökőkútját is "befagyasztotta". A széria hangulata a Westend folyosóin más formában is visszaköszön, hisz pár ember olyan egyenruhában járkál fel s alá, amilyet az Éjjeli Őrség tagjai viselnek a történet szerint.

Az HBO Magyarországnak nem ez az első rendhagyó reklámkampánya, hisz 2010 végén a Boardwalk Empire - Gengszterkorzó hazai premierjét is hasonló felhajtás előzte meg. A csatorna marketingesei akkor a Liszt Ferenc téren idézték meg a szesztilalom korát, a korabeli városi Amerika jellegzetességeivel: egy oldtimer autó szomszédságában cipőpucolásra is volt lehetőség, egy rikkancs pedig az Atlantic City Daily Press című újságot osztogatta, amely valójában a sorozathoz kapcsolódó háttérinfókat tartalmazott.


A rendhagyó promóció legegyszerűbb eszköze egyébként, ha a csatorna felbérel pár hoszteszt, akik a produkcióhoz kapcsolódó tárgyakat osztogatnak a városban. A Sport 2 annak idején Budapest több közlekedési csomópontjánál népszerűsítette Harmadik félidő című műsorát: az akcióban részt vevő csinos lányok akkor - lest vagy műesést kiáltva - sárga és piros lapokat osztogattak a meglepett férfiaknak, akik aztán - a lapokon lévő kódokkal - a műsor stúdiófelvételére is bejuthattak.

Másik módszer a gerillakampány, amikor a hirdető nem fizet a felületért, de nem is reklámoz túl direkt módon - inkább a feltűnéskeltés, a beszédtéma megindítása a célja. Itthon ennek klasszikus példája volt a magyar MTV 2007-es, induló kampánya, melynek keretében országszerte körülbelül négyszáz szobor nyakába akasztottak piros gitárokat a csatorna munkatársai. Az ötlet persze nem új, hisz a SpY nevű streetart-csoport már régóta csempész bohócorrot és gázmaszkot köztéri alkotásokra; illetve a Doktor House negyedik évadjának portugál kampánya is abból állt, hogy több szoborra orvosi maszkot húztak.

Rendhagyó, bár nem feltétlenül etikus reklámfogás a médiahack is (gyakorlatilag a sajtó és a közönség átverése), amikor a terméket egy fiktív hírrel vagy eseménnyel vezetik be, és csak utána tárják fel a valódi üzenetet. Itthon így indult el például a Johnny Gold - A magyar celeb című websorozat, melynek központi figurája, a leopárdmintás alsógatyában pózoló, kigyúrt énekes szándékoltan béna klipekkel és dalokkal tört be a magyar közéletbe. Mindezt úgy, mintha komolyan is gondolná, amit csinál, közben csak egy színész, Tánczos Tamás alakítja.

"Az eredetileg kilencedik résznek szánt Minden jó velem klip előre kiszivárogtatása a társproducer, Czupi Kála ötlete volt, és mivel amúgy is minél hitelesebben szeretném ábrázolni a magyar szórakoztatóipart és az emberek reakcióit, kapóra jött ez a kis szívatás, a vele járó hírverés meg a valós kommentek miatt" - nyilatkozta akkor a websorozat alkotója, Martin Csaba (Dobogó kövek) a produkció honlapján.


Zombik minden színtéren

Az Egyesült Államokban a közelmúltban a The Walking Dead című zombis sorozat reklámozta magát a legötletesebben - ám, ha úgy vesszük, borzasztóan egyszerűen: a világméretű kampány ugyanis nem szólt másról, mint hogy az egyes városokban élőhalottnak maszkírozott emberek riogatták a járókelőket. Ez viszont huszonhat városban egyszerre történt, az amerikai metropoliszok mellett többek között Hongkong, Mexikóváros, London, Róma és Madrid is kapott a jóból.


A zombik ezután önállósodtak, idén februárban például Dél-Afrikában vezették be a sorozatot egy szintúgy egyszerű, ám annál hatásosabb ötlettel. Az élőhalottat játszó férfit itt egy moziterembe küldték be, melynek nézői ráadásul épp egy romantikus film előzetesét tekintették volna meg, de a hörgő, vonagló zombi megzavarta őket. Plusz poénként a 3D-s előzetes női főszereplője kilőtt a nézőtérre, és persze épp a zombit találta el - amitől sokan megijedtek, később viszont jót derültek, amint az videónkon is látható.


Ötletes reklámkampányokról korábban is írtunk már, legutóbb a Dexter merész promóciójához kapcsolva.