Randi vaksötétben, szexpartneres reality - hazai tévés formátumtervek

Vágólapra másolva!
A ProSiebenSat1 évek óta rendszeresen meghirdet egy pályázatot, a BrainStationt, amelynek az a célja, hogy új, friss műsorformátumokat találjanak a producerek. Megnéztünk tizennégy magyar ötletet, kettő megy is a német központba, kis szerencsével akár reality is lehet belőlük.
Vágólapra másolva!

A TV2 anyacége, a ProSiebenSat1 rendszeresen meghirdet egy pályázatot, a BrainStationt, amelynek célja a nézői ötletek begyűjtése: hiszen ki tudhatná, mi kell neki, ha nem épp a tévéző? A két legjobb magyar ötlet is bekerül a ProSiebenSat1 európai BrainStation-döntőjére: az ott kiválasztott nyertes formátum ötezer eurós pénzdíjat kap, pilotot is forgatnak az ötletből, a formátum pedig bekerül a Seven One International nemzetközi formátumkatalógusba, amelyből a világ legnagyobb televíziói is válogatnak, amikor új műsorra van szükségük. A magyar tévés ötleteket a TV2 gyűjtötte be, az egyik pályázót a csatorna kreatív producere, Ökrös Gergő és a comment:com két újságírója, a másikat pedig úgymond a szakmai sajtó (a Kreatív és az [origo] tévérovata) választotta ki.

Korábban hallottunk már elborult nézői ötletekről: volt, ki azzal a komoly műsortervvel közelített meg egy országos tévét, hogy adjon naphosszat horgászversenyt, mert az őrületesen izgalmas - más viszont egy vaksötét szobában felvett játékra esküdött, ahol tapogatással kell kiderítenie a versenyzőnek, ki áll előtte. Ő szentül hitte, hogy hosszú perceken át lehet vaksötét képernyőt mutatni, és az huzamosan le is köti a tévézőket.

Az általunk megismert kéttucatnyi szinopszis és tizenkét prezentáció közt akadtak ígéretesek és teljesen félresikerültek egyaránt. Volt, aki szerint jó ötlet egy paintball-meccsek képernyőre vinni, rejtőző (tehát a tévéző számára láthatatlan!) szereplőkkel, túszejtéssel, más szerint egy olyan krimi-realitynek is lenne létjogosultsága, ahol amatőr csapatok nyomoznak egy-egy ügyben. Bűnügyi vonalon más is elindult, érkezett olyan pályázat, amely szerint népnevelő lehet az, ha egy csatorna bemutatja, amint valaki kiterveli - és végre is hajtja - a tökéletes bankrablást. Akadt olyan tévéző, aki szerint csak okos, művelt emberekkel kellene beköltözős valóságshow-t készíteni, más pedig újra feltalálta az Amazing Race-t, megfeledkezvén arról, hogy tizenegy éve megy az USA-ban, nagy sikerrel, és számos tévé vette át a franchise-t.

Akadt olyan elképzelés, amely egyszerűen megvalósíthatatlan, annyi pénzbe kerülne, hogy nem is érné meg: újravenni például az 1977-ben bemutatott Csillagok háborújá-t, újraforgatni, a 35 évvel idősebb Leia hercegnővel, Han Solóval: szánalmas börleszk lenne a vége, százmilliókért. Ennél olcsóbb és szexibb az a reality-tervezet, ahol a versengő felek attól függően kapnak pontokat, minél több partnerrel ismerkednek meg, minél többel csókolóznak, szeretkeznek. A nézők mellett a médiahatóság is biztosan hamar felfigyelne erre a műsorra.

Nem elég, ha apunak tetszik

Általános hiba, ha egy műsorterv eleve nagyon korlátozza az érdeklődők számát. Egy reality tapírokkal, egy valóságshow a reklámiparról, egy műveltségi kvíz? Az elsőt a populáció fele, az állatokat nem kedvelők eleve nem néznék, a második főképp csak a szakmának szólna, nem a népnek, a harmadikból pedig volt már ezerféle, látványos és meghökkentő újítás kell bele, hogy működjön. A jelentkezők sokszor beadnak egy szinopszist, de nem gondolnak arra, hogy a nemzetközi formátumpiacon nem az lesz igazán sikeres, ami a két szomszéd havernak tetszett, hanem az, ami bejön a portugáloknak, a dánoknak, az ukránoknak egyaránt. Túl bonyolult sem lehet, mert a tévéző türelmetlen fajta, ha egy adás alatt nem érti a szabályokat, kegyetlenül elkapcsol - ugyanakkor túl egyszerű sem lehet, mert nem az öt-hat rész leforgatása a cél, hanem az ötven-hatvan epizód.

Idén Magyarországról két formátumtervezet megy a ProSiebenSat1 központjába, szerencsét próbálni. Az egyik egy utazós reality, izgalmas helyeken, ahová két pár repül (mindegyikben egy-egy ismert ember). Az egyik párosnak mindene megvan, pazar szállása, pénze, így járja be a várost, a vidéket, a másik duó nélkülöz, pár dollárból gazdálkodik, és örül, ha beszívott hippikkel lakhat egy lepattant, külvárosi hostelben: ennek megfelelően az adott város, ország csillogóbb és sötétebb oldalát is láthatja a tévéző. A másik egy kvíz, a Gerilla Grill mintájára: a műsorvezető és a kisszámú stáb egy adott helyen meglepi az ott ácsorgókat, és lerendez egy többfordulós vetélkedőt. Ezen formátum báját az adja meg, hogy a helyszín lehet éjjel egykor egy leánykollégium, kombinés, pizsamás, kócos lányokkal, egy patika, okoskodó nyugdíjasokkal, egy szoláriumszalon, műkörmös műnőkkel, netán egy gőzfürdő öltözője, pókhasú tatákkal és kigyúrt szépfiúkkal. Egyik sem fog leégni.