"A karrieremet a sebhelyemnek köszönhetem" - mesél a Gengszterkorzó színésze

Boardwalk Empire - Gengszterkorzó Michael K. Williams
Vágólapra másolva!
Az HBO hétfőnként adja a Boardwalk Empire - Gengszterkorzó második évadját, amelynek egyik fő karaktere a helyi fekete közösség vezetője, Chalky White. Az őt alakító Michael K. Williams korábban a Drót-ban játszotta Omart, aki Obama kedvenc sorozatkaraktere: a színészi pályán jellegzetes sebhelye indította el, és Chalky megformálásához sokat merített nagybátyja életéből. A színészt egy nemzetközi kerekasztal-beszélgetésen kérdeztük.
Vágólapra másolva!

Mit adott hozzá a karakteréhez? Mennyi van Chalkyban Michael K. Williamsből?

- Színészként nemigen engedhetem meg magamnak, hogy a saját karakteremet helyezzem a figuráé elé, de természetesen elő tudok hívni olyan emlékeket és élményeket az életemből, amelyek segíthetnek átérezni a karaktert. Chalky kemény harcokat vívott mostani pozíciójáért, gyakorlatilag az utcáról küzdötte fel magát - ahogyan a nagybátyám is. Vele sokat beszélgettem a régi időkről, tudnom kellett, min megy át ilyenkor egy ember, és mennyit változik.

Chalky a helyi afroamerikai közösség vezetője, a kor viszont - amelyben a Gengszterkorzó játszódik - egyáltalán nem kedvezett a feketéknek. Az itt felmerülő faji kérdésekhez hogyan viszonyul?

- A kor politikai és történelmi eseményei amúgy is nagy szerepet kapnak a Gengszterkorzó-ban, így a rasszizmus - vagy legalábbis a kisebbségi lét - kérdéskörét is nehéz lett volna kikerülni. A második évadnak rögtön az első epizódjában a Ku Klux Klan rajtaüt Chalky bandáján, és egy csomó emberét megöli: elég fura volt ezt eljátszani, belegondolni, hogy a feketék milyen helyzetben voltak akkoriban az Egyesült Államokban. Rasszista túlkapások természetesen ma is vannak, de nem lehet mondani, hogy hátrányos helyzetben vagyunk, hisz az elnökünk is afroamerikai.

HBO

Ha már szóba került: Obama úgy nyilatkozott, hogy a kedvenc sorozatkaraktere Omar a Drót-ból, akit ön játszott.

- Igen, erről hallottam én is, sok ismerősöm fel is hívott, miután Obama ezt mondta. Omar a Drót stábjának is a kedvence volt, már a forgatás előtt - csupán a forgatókönyv alapján - megtetszett sokaknak, többen odajöttek hozzám, kérdezgettek, hogy tényleg én fogom-e Omart játszani. Először aggódtam, hogy egy homoszexuális karaktert kell eljátszanom, de végül jól jöttem ki belőle: a figura valószínűleg akkor is sikeres lett volna, ha más játssza el, de hálás vagyok, hogy én kaptam meg a szerepet, sokat lendített a karrieremen.

Lát egyébként hasonlóságot a Drót és a Gengszterkorzó között? Amellett, persze, hogy mindkettő az HBO sorozata.

- Inkább egy nagyon nagy különbséget látok, ez pedig a pénz - sajnos nem az a pénz, amely az én zsebembe vándorol. A Drót viszonylag kis költségvetéssel készült, a Gengszterkorzó pilotja pedig a tévétörténet legdrágábbja volt, ami természetesen a látványvilágon is meglátszik. A két karakter, Omar és Chalky között viszont elég sok hasonlóság van: mindketten simlis alakok, saját törvényeik szerint élnek, de ugyanakkor valamiféle tisztelet is övezi őket. Chalkynak azonban jobbak a körülményei, és a családja is biztonságot nyújt neki.

HBO

A családi életéből többet is láthatunk a második évadban.

- Így van, de ez nemcsak Chalkyról mondható el, hanem általánosságban is, a második évadban sokkal jobban kibomlik a szereplők magánélete. Chalky karaktere amúgy is nagyobb szerepet kap, mint az első szezonban, így természetes, hogy életének több szegmensét megvilágítják az alkotók.

Chalkynak - és természetesen Omarnak is - jellegzetessége az arcán levő hosszú sebhely, amely nem smink, hanem a sajátja. Hogyan szerezte?

- Huszonöt évesen egy kocsmai verekedés során. Mindenképpen jellegzetesnek és valahogy vagánynak tartom ezt a sebhelyet, soha nem próbáltam meg takargatni. Tulajdonképpen a színészi karrieremet is ennek a vágásnak köszönhetem: korábban táncosként dolgoztam, rengeteg videoklipben szerepeltem (Williams többek között Madonnával és George Michaellel is dolgozott - a szerk.), és a kliprendezők felfigyeltek a sebhelyemre. Ha a történetben szerepelt egy rosszfiú, akkor azt tutira velem akarták eljátszatni.