2011: az év hazai tévés botrányai, különös ügyei

Vágólapra másolva!
Intenzív, izgalmas év volt 2011 a hazai tévétársaságok számára: miközben a csökkenő reklámpiacon próbáltak meg a korábbinál jobb nézettséget elérni, sorra kerültek képernyőseik különféle rendőrségi ügyekbe. Csoportos leépítés volt a TV2-nél, sokakat elküldtek az RTL Klubtól, az MTVA pedig majdnem ezer dolgozótól vált meg. Drága műsorok el sem indultak, de volt, ami majdnem egymilliárdért készült el, és gyakorlatilag megbukott. 2011 a hazai tévében, röviden.
Vágólapra másolva!

We don't love Gjoni

A nyolcrészes párkereső reality, amit 2010 (!) nyarán vett fel az RTL Klub, sok tízmillió forintért, nem került képernyőre sem 2010-ben, sem 2011-ben - ilyen nem történt még hazai valóságshow-val. Az I Love Gjoni című műsor, amelyben Delhusa Gjon popénekes próbált párt találni magának, egyes médiapletykák szerint vállalhatatlan (állítólag fülessel kellet irányítani a megszeppent buzukist, hogy hova álljon, mit mondjon), készítői oldalról meg azt hallani, hogy humoros, abszurd, viccesen szürreális, és imádni fogják - ha egyszer lemegy. A hivatalos magyarázat mindig úgy szólt, hogy a Való Világ, az X-Faktor, a Csillag születik keltette médiazaj mellett nem kapna elég figyelmet.

Kiszáradtak a humorbonbonok

showder.hu

Sok év után 2011 őszén nem indult el az RTL Klubon az egyre gyengébb nézettséget szállító Esti showder Fábry Sándorral. Iparági becslések szerint az RTL legalább százmillió forintot spórolt azzal, hogy szeptember és december közte nem adta a drágának számító show-t (sem a csatorna, sem a produkció nem beszélt árakról, de legalább 10-15 millió egy adás). Volt olyan verzió, hogy a műsor egyórás, rövidebb formában lehet képernyőn, de a kilences sáv a csatornán a Való Világ-é, tíz után meg kár, pazarlás ellőni egy drágább, hazai produkciót. Fábry közben az MTVA-val tárgyal, úgyhogy a helyzet képlékeny.

Damut villámgyorsan lecserélték

A Damu-ügy bőven áthúzódott 2011-re is: január 12-én, szerdán cserélt színészt a Tv2 szappanoperája, ekkor történt meg, hogy Damu Roland ment ki a fürdőszobába, majd Szikszai Rémusz jött ki helyette. Várnagy Elődöt nem lehetett kiírni a Jóban Rosszban napi sorozatból, melynek forgatókönyvei hónapokra előre megvannak - ráadásul a figura egy központi szál alapkaraktere. Damut jóval később, szeptemberben végül bűnösnek találta a Pesti Központi Kerületi Bíróság nemi erőszak, személyi szabadság korlátozása és egy rendbeli súlyos testi sértés vádjában hétfőn. A színész első fokon hat év letöltendő börtönbüntetést kapott, a bíróság kötelezte az 1,2 milliós perköltség megfizetésére is, valamint hat évre a közügyektől is eltiltották.

Börtönben az RTL legismertebb sztárja

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Október 5-én reggel nyolc óra után pár perccel bevonult a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet Nagy Ignác utcai épületébe Stohl András. A színészt szeptember elején jogerősen tíz hónap börtönbüntetésre ítélte a bíróság, mert tavaly ittasan balesetet okozott. Leghamarabb öt hónap múlva szabadulhat. Korábban első fokon 2 év 4 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bíróság Stohlt: ezt az ítéletet enyhítette jogerős ítéletében a másodfokon eljáró Pest Megyei Bíróság.

Süvegestől elvették az M2-t

"A jövőben teljes erejével a műsorkészítésre kíván koncentrálni, ezért megválik csatornaigazgatói megbízásától az M2 januárban kinevezett intendánsa, Süveges Gergő" - közölte tavasszal váratlanul az MTV sajtóosztálya. A január elején kinevezett intendáns már létrehozta "a leendő gyermek-, ifjúsági és családi csatorna működésének alapjait", elkészítette a csatorna kreatív koncepcióját és a műsorstruktúra tervezetét, valamint kialakította a stábot - tették hozzá. Az [origo] úgy tudja, hogy Süveges nem magától állt fel: egyik fő bűne, hogy interjúkban és blogján is jó előre lehozta a részletes műsortervet. Jellemző, hogy a gyerektévé azóta sem indult el, folyamatos csúszásban van, és a Süveges-féle üvegzseb-politika, amit meghirdetett, a legkevésbé sem valósult meg a köztévénél. (Az egykori intendáns minden M2-es szerződést publikussá akart tenni.) Süveges-interjúnkat itt olvashatja.

RTL-es sztárok újrahasznosítása a TV2-n

A Nagy Duett-ben bukkant fel tavasszal Bereczki Zoltán énekes és Peller Mariann: előbbi kapta a feladatot, hogy utóbbit segítse, tanítsa, hogy minél tovább jussanak az énekes show-ban. Bereczki az RTL-en a Szombat esti láz harmadik szériáját vezette, Peller Mariann pedig szintén ott volt műsorvezető, a Fogd a pénzt, és fuss! című, hamar elbukott vetélkedővel lett ismert, majd a Reggeli-ben is láthatták a nézők. Pellert ősszel az ÖsszeEsküvők is bevetette Till Attila mellett: a fórumozók, kommentelők szerint ez komoly hiba volt, negédes és modoros volt egyszerre.

Kínjukban Alekoszt és Benkőt is bevetették

tv2

Ha már szóba került a volt RTL-esek átcsábítása, nem lehet kihagyni az ősz egyik nagy reality-hírét: a gyenge nézettséget hozó ÖsszeEsküvők-be a TV2 bevetette a VV4 győztesét, Alekoszt, aki ezzel elbukta korábbi nyereményének egy részét, és egy jó 10-20 milliós pert is kockáztatott. A hír nagyot szólt, de a nézettség csak két napra javult, utána visszaállt a 16-17 százalék. Benkő is az RTL-en lett országosan ismert (Celeb vagyok, ments ki innen, Benkő feleséget keres), de a TV2 valóságshow-ját már ő sem tudta feldobni. A valóságshow-ba még Karda Beát és Fásy Ádámot is beküldték, de semmi nem segített. (A Mesterhármas Bunyós Pityuja közben a VV5-ben szerepelt, csak szegény Sláger Tibó maradt hoppon.) Alekosszal készült videóinterjúnkat itt találja.

Beszólás az "álamfőnek"

Március 21-én a TV2 A 40 milliós játszma című vetélkedőjében egy nyelvhelyességi kérdést is feltettek a játékosoknak: három helytelenül és egy helyesen írt szóból kellett kiválasztania egy diszlexiás játékosnak a nyelvtanilag kifogástalant. A helytelenül írt opciók között szerepelt az "álamfő' és az "álomás" is: épp ezeket a szavakat írta le Schmitt Pál köztársasági elnök hibásan 2010 szeptemberében a hegyeshalmi Paprika Csárda dolgozói számára, egy köszönő üzenetben. Az eset után nem sokkal távozott a TV2 kommunikációs igazgatója, aki tagadta, hogy ennek az ügynek köze lett volna a szakításhoz.

Édenes rekord, döbbenet a fináléban

Fotó: Mudra László [origo]

Május 26-án ért véget az Éden Hotel első évadja a Viasat3-on: az utolsó adás a kereskedelmi célcsoportban, a 18 és 49 éves kor közti nézőknél 12,6 százalékos közönségaránnyal futott. Az adás elején még 10 százalék körül volt a nézettség, az utolsó perceknél már 16 százalékot mért az AGB Nielsen. A reality - bár drága volt - jó húzásnak bizonyult, az utolsó adás pedig mindenkit megdöbbentett, még a bő fél évtizede valóságshow-kat gyártó stáb is némán ült a nem várt fordulat miatt.

TV2 kontra Vágó

Vágó István másfél évig volt a Tv2 műsorvezetője, majd 2010 novemberében távoznia kellett a csatornától - Kiss Péter, a Tv2 programigazgatója akkori nyilatkozata szerint azért, mert "a Tv2 műsorterveiben nem szerepel olyan formátum, mely igazán illeszkedne István személyéhez és kvalitásához". Vágó később a Demokratikus Charta pécsi szervezetének rendezvényén arról beszélt, hogy szerinte politikai okok állnak a döntés hátterében. A Tv2 vezetősége szerint Vágó valótlan dolgokat állított, ezért úgy döntött, beperli az egykori műsorvezetőt.

Közel 300 milliós bírság a pucér és káromkodó villalakók miatt

Forrás: [origo]

Július közepén a médiatanács lezárta a Való Világ 4 vizsgálatát, ami három lépésben folyt. Első alkalommal 144 millió, második alkalommal 88 millió forintos bírságot szabott ki, harmadjára 60-at, így az RTL Klubnak összesen 292 millió forintot kellene fizetnie a Való Világ negyedik szériája miatt. A médiatanács további 6,5 millió forintra büntette a csatornát a Szerelem a legfölsőbb szinteken című társkereső műsora miatt, melyben a VV4-ben látott Alekosz válogatott több nő közül. Az RTL a döntéseket vitatja, bírósági úton megtámadta.

MTV-s felmondások, botrányok

Az MTVA sokaknak felmondott, így Mészáros Antóniának, Winkler Nórának és Galambos Péternek is, több olyan szerkesztő mellett, akik a korábbi Kultúrház-at és a későbbi Aranymetszés-t készítették. Később Teszári Nórának is távoznia kellett (neki pedig épp egy hónappal korábban indult új műsora), illetve megváltak M. Kiss Csabától, aki októberben kapott volna egy napi magazinműsort - de ez végül el sem indult. Az MTVA novemberben újabb 367 fő csoportos leépítését jelentette be az állami foglalkoztatási hivataloknak, így összesen majdnem ezer dolgozót bocsátottak el idén a közmédiából. A Lomnici-ügy (december 3-án az MTV és a Duna Tv híradójában is kitakarták Lomnici Zoltán volt főbírót), az éhségsztrájkolók esete, a velük való bánásmód sem emelték a közmédia tekintélyét 2011-ben.

RTL-es spórolások

A piacvezető tévé nem bírta a maga által diktált tempót, anyagi okok miatt megszűnt a Reggeli, a déli Híradó, a Fél kettő, jövőre nem lesz XXI. század. A csatorna hírfőszerkesztőségének költségvetését megnyirbálták, az idei kétharmada jut műsorkészítésre 2012-ben. A Fókusz-tól elbocsátottak négy munkatársat, a Reflektor-os István Dani és Détár Enikő sem dolgozik már a csatornánál, Kumin Viktória sincs már ott. Az Esti showder el sem indult, a Heti Hetes megszűnéséről hetente röppentek fel hírek: még Havast is visszaültették, a jobb nézettség reményében, de a beharangozott civiles blokkból sem lett semmi. A csatorna a különben ragyogó nézettséget hozó Forma-1-ről is lemondott: médiapiaci információk szerint ez évi egymilliárdos összegbe került, de főműsoridőn kívül ment, és az RTL eztán főképp az esti órákra fókuszál.

Leépített a TV2 is

93 dolgozót bocsátott el novemberben a TV2. Főképp a különböző produkciókban dolgozó technikai szakembereket, operatőröket, technikusokat, stúdiószemélyzetet érintette a leépítés, ezenkívül megváltak öt riportertől, archivátoroktól és asszisztensektől is. Csökkentették a promóciós stáb és a pénzügyesek létszámát is. A Megasztár 6 el sem indult 2011 őszén, szinte minden pénzt elvitt az ÖsszeEsküvők.

Ezek mellett számos esemény történt a tévék háza táján, akár a szervezetekkel, akár a tévésekkel, például vádat emeltek Liptai Claudia ellen közokirat-hamisítás miatt, Gáspár Győzőnek adócsalási ügye van - de talán a jelentősebb eseményeket sikerült összeszednünk. Mit hiányol a listáról? Írja meg ide!