Vágólapra másolva!
Az MTV Maradj talpon! című vetélkedőjében csapóajtó nyílik a rosszul válaszolók alatt, de valahol még ennél is brutálisabban bánnak el a peches játékosokkal: egy amerikai show-ban hegyről görgetik le, több méter magasból dobják vízbe a veszteseket. Nézze meg videóinkat!
Vágólapra másolva!

A Gundel Takács Gábor vezette Maradj talpon!-ban a kiesők igen látványos módon tűnnek el a játéktérről: megnyílik alattuk egy csapóajtó, és lezuhannak a semmibe. Az a gyártók titka, hogy ilyenkor pontosan hova esnek le a játékosok - a mókás álhíreket gyártó Hírcsárda szerint volt olyan versenyző, aki féreglyukba került, és némi időutazás után egy budapesti klub vécéjében landolt, de valószínűbb, hogy egy előre odakészített szivacson ér véget a zuhanás.


Az ötlet egyébként nem új keletű, hisz a vetélkedő izraeli eredetijét is megelőzte az Egyesült Államokban 2002-ben debütált Russian Roulette (vagyis Orosz rulett), amely nem véletlenül kapta a címét a veszélyes játékról. A Maradj talpon!-hoz képest itt az volt a különbség, hogy a rosszul válaszoló versenyző nem zuhant alá automatikusan, hanem egy kar meghúzása után dőlt el, hogy az alatta lévő csapóajtó kinyílik-e vagy sem.

A játéktéren hat csapóajtó volt elhelyezve (amennyi a golyók száma a pisztolytárban), ezek közül saját választás alapján foglalt el négyet a négy játékos - a kinyíló ajtók száma egyre emelkedett, az első körben még csak egy ajtó nyílt ki (fizikailag csak akkor, ha a rosszul válaszoló játékos alatt volt), az ötödik körben pedig már öt. Sérülés állítólag csak egyszer történt a zuhanás során, akkor egy Yumi nevű játékosnak rándult meg a bokája. Az Egyesült Államokban két évadot megért show-t több mint húsz helyre átvették, az európai országok közül például Bulgáriában és Lengyelországban is ment.


A legbrutálisabb búcsúkat azonban kétségkívül a 101 Ways to Leave a Gameshow produkálta, amely eredetileg Nagy-Britanniában ment (ugyanaz a cég gyártotta, mint a Big Brother-t), de aztán amerikai verziója is készült. A show a műveltségi vetélkedő műfaját extrém - és olykor kifejezetten veszélyes - kaszkadőrmutatványokkal kombinálta, amelyek keretében a rosszul válaszolók távoztak a játékból. Címével ellentétben 101 távozási módig talán nem jutott el a műsor, mivel Nagy-Britanniában csak egy nyolcrészes évad ment le belőle, az Egyesült Államokban pedig egyelőre hat epizódot láthattak a nézők - így is akadt azonban jó pár vicces, illetve rázós mutatvány, amelyet a veszteseknek végre kellett hajtaniuk.

Az amerikai változatnál rögtön az első epizódban egy felszálló repülőgép szárnyára kötve - hatalmas sikoltozások közepette, levegő után kapkodva - távozott egy rosszul válaszoló nő, egy másikat pedig egy katapulttal egyszerűen kilőttek a levegőbe - talán mondani sem kell, hogy ő sem örült ennek túlságosan. A körülményekhez képest egész lazán vette viszont a feladatát egy férfi, akinek egy rámpára hajtva kellett ugratnia autójával - még az sem nagyon viselte meg, hogy a kocsi kigyulladt a mutatvány közben.


A későbbi részek során egy-egy versenyzőtől úgy búcsúztak, hogy egy nagy gömbbe zárva legurították egy hatalmas, sziklás hegyről (ahol a vesztesnek nemcsak a gravitációval, hanem a hepehupákkal és a felszálló porral is meg kellett küzdenie), vagy épp több méter magasból egy medencébe ejtették - ami egyébként még a legbiztonságosabb mutatványnak tűnne, ha a játékosok egy fémállványzathoz nem aggasztóan közel zuhantak volna le.