Tévés szavazások: hibás helyesírással is érvényes az sms

Vágólapra másolva!
A telefonszolgáltatók rendszere túlterheltség miatt nem mindig tudta kezelni az sms-áradatot, amit egy-egy döntő alkalmával küldtek a nézők, az emelt díjat viszont az időn túli voksokért is meg kellett fizetniük a szavazóknak - derült ki többek között a média- és hírközlési biztos által lefolytatott vizsgálat eredményeiből. A biztos az [origo] kérdésre elmondta, hogy egy ékezet hiánya, egy betű elhibázása ugyanakkor még nem jelentett érvénytelen voksot.
Vágólapra másolva!

Közel félszáz panasz érkezett dr. Bodonovich Jenő média- és hírközlési biztoshoz a Tv2 Megasztár, valamint az RTL Klub Való Világ és X-Faktor című műsorai miatt. A bejelentésekben a panaszosok a nézői szavazások lebonyolításának rendjét, azok irányítottságát, ellenőrizhetetlenségét kifogásolták, és megkérdőjelezték az eredmények valóságtartalmát. A valóságshow-k és tehetségkutatók magas nézettségére és a szavazásokban részt vevők nagy számára tekintettel a média- és hírközlési biztos az új médiatörvény alapján 2011 áprilisában hivatalból egyeztetési eljárást indított.

Érvénytelen szavazatok főképp a mobilszolgáltatói kapacitásprobléma miatt adódhattak - állapították meg. A döntők vége felé, az utolsó percekben érkezik a voksok zöme, a szavazatok feltorlódása miatt előfordulhatott, hogy az idejében elküldött voksok egy része a szavazás lezárása után érkezett be a szavazatfeldolgozó rendszerbe, és ezért érvénytelen volt. A biztos hangsúlyozta, hogy az emelt díj leemelése nem ott történik, ahol eldől, hogy teljesült-e a szolgáltatás. Ebből kifolyólag az emelt díjas szolgáltatás díját az érvénytelen szavazatok esetében is levonták a szolgáltatók. A vizsgálat eredményét összegző tájékoztatóból kiderült, hogy egyes műsorszolgáltatóknál nem volt egyértelműen meghatározva, milyen utat jár be egy-egy sms.

Egy-két elütés belefér

Az RTL Klub valóságshow-jának nézői egy fórumon szóvá tették, hogy a Cristofel nevű szereplő csak azért esett ki, mert hívei c helyett k-val írák a nevét, esetleg r-rel a név végét, de az [origo] kérdésére dr. Bartolits István, az infokommunikációs technológiaelemző főosztály vezetője elmondta, hogy a rendszer érvényesnek vette azon szavazatokat, ahol hiányzott ékezet, vagy volt egy-két elütés. Az [origo] rákérdezett az ingyenes internetes szavazások vizsgálatára is, mert médiapiaci források szerint az NMHH azt is ellenőrizte, például a VV5 honlapja esetében. Dr. Bodonovich Jenő elmondta, hogy a netes voksolásra nem terjedt ki ez a vizsgálat.

A biztos ajánlásokat tett közzé a telefonos szavazásokat alkalmazó műsorszolgáltatók számára. Javasolja, hogy pontosítsanak az érvényes és érvénytelen szavazatok definícióin, és hagyjanak a szavazás lezárását követően elegendő időt a szavazatok feldolgozására. A biztos szerint ügyelni kell rá, hogy olyan megállapodást kössenek a telefonszolgáltatóval, amelyben az időn túl érkező szavazatokat nem emelt díjas szolgáltatásként számolják el - de ez nem szerződésen múlik, hanem a mobilszolgáltatóknak kell belenyúlniuk a rendszerükbe, azaz a telefonszolgáltatóknak megoldást kell arra nyújtaniuk, hogy az időn túl érkező szavazatok ingyenesek legyenek. A hatóság olyan ügyfélszolgálat működtetését javasolja, amely folyamatosan tájékoztatja a nézőket és kezeli a betelefonálók panaszait - ilyen ügyfélszolgálat különben eddig is működött a tehetségkutatók és valóságshow-k mellett.