"Jó látni, hogy kicsit másfelé megy a történet" - folytatódik a Gengszterkorzó

Boardwalk Empire - Gengszterkorzó
Vágólapra másolva!
Az HBO októberi kódolatlan hétvégéjén már leadta a Boardwalk Empire - Gengszterkorzó második szezonjának nyitó epizódját, november 14-től pedig - ismét az első résszel kezdve - a teljes évadot képernyőre küldi. Visszatérnek tehát a húszas évek Atlantic Cityjének gengszterei, akik ezúttal humoros - vagy legalábbis kevésbé komoly - oldalukat is felvillantják, és magánéletük is jobban kirajzolódik. A szereplőket egy nemzetközi kerekasztal-beszélgetésen kérdeztük.
Vágólapra másolva!

A Boardwalk Empire - Gengszterkorzó már indulása előtt komoly figyelmet keltett, miután kiderült, hogy a korábbi tévés produkciókhoz képest igen drága pilotot Martin Scorsese rendezi. Ennek megfelelően a nyitó epizód igen jól teljesített, a Deadwood 2004-es premierje óta az HBO legnézettebb programja volt az Egyesült Államokban. A sorozatot és a főszereplő, Steve Buscemi alakítását idén Golden Globe-díjjal is jutalmazták, Scorsese pedig Emmy-díjat kapott a rendezésért.

A szesztilalom idején, az 1920-as évek Atlantic Cityjében játszódó történet középpontjában a valós személyről, Enoch L. Johnsonról mintázott Enoch Thompson (becenevén Nucky) áll, aki elvben csupán politikusként irányítja a várost, a gyakorlatban azonban inkább mondható korrupt gengszternek, akit a szeszcsempészet mellett a szerencsejáték és a prostitúció világához is fűzik szálak. Miután a sorozatot Nelson Johnson Boardwalk Empire: The Birth, High Times and Corruption of Atlantic City című történeti munkája ihlette, a széria a szervezett bűnözés más alakjait is bemutatja, például Al Caponét vagy Lucky Lucianót.

HBO

A most képernyőre kerülő második évad néhány hónappal az előző szezon eseményei után, 1921-ben játszódik. Nuckynak több nehézséggel is szembe kell néznie: először az 1920. évi választások miatt indítanak ellene szövetségi nyomozást (választási csalással gyanúsítják), majd rá kell jönnie, hogy közeli barátai - esetleg családtagjai - közül valaki ellene fordult, és bármikor kész elárulni őt. Eközben alvilági és politikai ellenfelei is szorongatják, Al Capone, Lucky Luciano, Arnold Rothstein és Meyer Lansky mind részesülni szeretne abból a hatalomból és vagyonból, amely eddig csak Nuckyt illette. Nucky fekete megfelelője, a helyi afroamerikai közösséget vezető Chalky White nyaka körül is szorul a hurok, miután a Ku Klux Klán rajtaüt a bandáján, és több tagjával végez.

A második évad - a véres események ellenére is - sokkal több humoros képsort tartogat, mint az előző, és a családi viszonyok ábrázolására is nagyobb hangsúlyt fektet, például Nucky Margaret gyermekeivel való kapcsolatára, illetve a Jimmy családjában zajló eseményekre is jobban rávilágít. Emellett persze a politikai csatározások bemutatása és az akciódús jelenetek sem maradnak el.

"Összeszoktunk, ismerős volt már a díszlet is"

"Jó látni, hogy kicsit másfelé megy a történet, sokat ad a sorozathoz, hogy valamennyire meg tudott újulni. Al Caponéval vagy Lucky Lucianóval ellentétben Nucky Thompsont nem egy az egyben Nucky Johnsonról mintáztuk - a nevét is megváltoztattuk -, így a karakterrel is lehet kicsit játszani, sokkal nagyobb a színészi szabadságom, mint azoknak, akik a valódi személyekre jobban emlékeztető figurákat alakítják. Külsőre nem is hasonlítok Johnsonra, de ez nem is volt szempont, mivel az emberek nagy része úgysem tudja, hogyan nézett ki - Al Capone arcát viszont ismerik, így az ő szerepére hasonló karakterű színészt kellett találni" - mondta az [origo]-nak a sorozat főszerepét alakító Steve Buscemi az HBO által szervezett nemzetközi kerekasztal-beszélgetésen.

HBO

"A második évadban valóban több a humor, de mi, színészek nem csak ezért voltunk kicsit lazábbak a forgatás során. Egyszerűen összeszoktunk, ismerős volt már a díszlet is, otthonosan mozogtunk abban a közegben, amelyet Terry (Terence Winter, a sorozat alkotója - a szerk.) megálmodott. Margaret figurája is sokat fejlődött, sokkal nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb lett, miután már egy családként élnek Nuckyval és a gyerekekkel" - fogalmazott az annak idején a Trainspotting-gal feltűnt Kelly Macdonald, aki a sorozatban Nucky barátnőjét, Margaretet alakítja.

Sokat változott Nucky védencének, Jimmynek a figurája is, aki a második szezon során határozottabbá válik, egyre inkább a saját feje után megy. "Nem tudom egyértelműen megmondani, hogy kedvelem-e a karakteremet: mivel folyamatosan változik, mindig más róla a véleményem. De pont ezért jó eljátszani, nem egy statikus figura. A sorozatban megjelenő valós személyekkel - pontosabban az azokról mintázott karakterekkel - ellentétben Jimmy kitalált figura, de ez is csak izgalmassá teszi a megformálását, hisz nem tudom előre, hogy merre fog menni az élete" - mesélt a karakteréről Michael Pitt, akit a magyar nézők a Dawson és a haverok-ból is ismerhetnek, ott Jen jóval fiatalabb udvarlóját, Henryt játszotta.

Hasonlókat mondott Nucky testvérének, Elinak az alakítója, Shea Whigham (A zsaruk becsülete, Az igazság ára) is: "Eli a második évadban nagy döntést hoz: elhatározza, hogy - seriffként - végre szembemegy a bátyjával, ami azért óriási lelki vívódást is okoz neki. Szeretem ezt a karaktert, mert sok benne a szórakoztató elem: mivel kitalált figura, nála nem a hitelességen van a hangsúly - ezért lehet sokféle tulajdonságot ráhúzni, sokféle helyzetbe beilleszteni."

HBO

"Soha nem kötődtem még ennyire egyetlen karakteremhez sem, mint Richardhoz. Színészileg azért kihívás, mert nagyon könnyen túl lehetne játszani, amitől önmaga paródiájává válna. Vigyázni kell nagyon az egyensúlyra. A figurájával kapcsolatban érdekes a második évadban egyre inkább kirajzolódó romantikus vonulat is, az, hogy mennyire eszelősen vágyik saját családra. Nem ezzel a borzasztó sebhellyel született, így abban a tudatban nőtt fel, hogy egyszer majd feleségül vesz egy lányt, és gyerekei lesznek" - mondta Jack Huston, aki a háborús sérülése miatt bizarr maszkot viselő Richardot, Jimmy barátját játssza.

A széria alkotója, a korábban a Maffiózók-ba is író Terence Winter úgy nyilatkozott az [origo]-nak, hogy már a harmadik évad is a fejében van, és reméli, hogy minél több szezont készíthet még a sorozatból. "A Boardwalk Empire - Gengszterkorzó megalkotásánál nem annyira a nézettségi szempontok vezéreltek, hanem inkább az, hogy minél pontosabban el tudjam mesélni azt a történetet, amely a könyv olvasásakor megfogalmazódott bennem. Szerencsére ez aztán a nézők ízlésével is találkozott" - tette hozzá.

-------------------------------------

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői közül a Terence Winterrel, Steve Buscemivel, Michael K. Williamsszel, Vincent Piazzával és Gretchen Mollal készített interjúkat később teljes egészében közöljük.