Az RTL-t támadta Rákay Philip

Rákay Philip, magyar televízió, intendáns
Vágólapra másolva!
A Korrektúra 2011 konferencia első napján, november 29-én - többek közt - az RTL Klub vezérigazgató-helyettese és az MTV intendánsa vitatkozott a kereskedelmi média és a közszolgálat szerepéről. Rákay Philip szóvá tette, hogy szerinte Róbert Ákos cinikus, és úgy vélte, hogy az RTL kevés kulturális tartalmat ad, ellenben "kétszázas szókincsű idiótákat, diszlexiás hülyegyerekeket szabadított az emberekre".
Vágólapra másolva!

Parázs vitát hallhattak jelenlévők a Korrektúra 2011 konferencia egyik panelbeszélgetésén, Róbert Ákos és Rákay Philip közt. Az RTL Klub vezérigazgató-helyettese előbb azon morfondírozott, hogy a kereskedelmi tévék is adnak közszolgálati tartalmat (Házon kívül, XXI. század), a közszolgálat pedig néha úgy tesz, mintha kereskedelmi tévé lenne, mire az MTV intendánsa visszavágott, az RTL kapcsán "agyhalál-típusú műsorsorozatot" emlegetett. "A cápán sem lehet számon kérni, miért nem vegetáriánus" - tette hozzá.

Rákay Philip szerint az előző médiatörvény alatt volt az "ősbűn", amikor a kereskedelmi tévék azt tehettek, amit akarnak, a közszolgálat közben az 1983-as szilveszteri műsor sokadik ismétlésével próbálkozott. "Ti vittétek évről évre egyre lejjebb a színvonalat, kétszázas szókincsű idiótákat, diszlexiás hülyegyerekeket szabadítottatok az emberekre, akik aztán példaképek lettek" - támadt Róbert Ákosra, vélhetően a Való Világ-ra célozva.

Az RTL vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy szerinte a csatorna nem irányítja a közízlést, hanem kiszolgálja azt, majd feltette a kérdést, hogy az MTV miért nem adott hosszú éveken át alternatív szórakoztató műsorokat. "Ha át akar lépni egy nézettségi küszöböt az MTV, márpedig úgy tűnik, ez a célja, akkor változtatnia kell a műsorain, és realityt is fog adni" - vélte. Róbert Ákos szerint nem éppen közszolgálati műsor a Maradj talpon!, ahol a vesztes elbukik, és fizikailag mélybe zuhan.

A következő pengeváltás során a képernyősökről volt szó: Rákay szerint náluk, az MTV-n nem celebek, hanem tehetséges, ismert emberek vannak a műsoraikban, így a Szeretlek, Magyarország is ilyeneket vonultat fel. Ezen jót derült az RTL vezérigazgató-helyettese: "ha nálunk van valaki, akkor celeb, ha ugyanaz az ember megy hozzátok, akkor tehetség" - kommentálta az előbbieket. Rákay azzal replikázott, hogy 1997, a kereskedelmi tévék hazai indulása óta nagyon sok olyan magyar művész volt, aki nem jelenhetett meg az RTL képernyőjén.

Az MTV intendánsa utalt a reklámpiacon is erősen érezhető válságra. "Kellemetlen, hogy most kevesebb pénzetek lesz, ahogy sokáig kellemes volt a dagonya, miközben a közszolgálat adta a régi ismétléseket. El kell jutnunk az emberekhez, és igenis fel kell vennünk a kesztyűt" - közölte. Beszélgetőpartnere szerint az a gond, hogy a közszolgálat a reklámpiacon is jelen van, miközben állami milliárdokból gazdálkodik. A helyzetet egy olyan bolti polchoz hasonlította, ahol két doboz tej van, az egyik száz százalékban államilag dotált, a másik tisztán gazdálkodói termék. "Az élet harc, Ákos" - kommentálta Rákay Philip.

Róbert Ákos a disputa vége felé szóvá tette, hogy más egy kereskedelmi tévé funkciója, mint egy állami csatornáé: szerinte a Blikktől sem várja el senki, hogy címlapján egy pszichológus merengjen egy komoly problémán. A konferencia első napjának legélvezetesebb vitájának feszültségén Litkai Gergő humorista enyhített, aki szerint a kereskedelmi tévék átpozícionálása olyan lenne, mintha "egy csodadoktor egy leprást tífuszossá változtatna", majd jelezte, hogy ő a IX. kerületben lakik, és azért nem néz RTL-t, mert a Való Világ-szereplőkhöz hasonló sok mászkál feléjük. "Az RTL nem ránk zúdította az ilyen embereket, hanem csak megmutatta őket" - tette hozzá, derültséget keltve.

A konferencia első napján szó esett még a magyar film finanszírozásáról, D. Tóth Krisztáról és arról, hogy a keresztény rock az épp olyan, mint egy krisnás disznótor. Erről többet itt olvashat.