Janicsák Veca: Az a dolgom, hogy tiszta maradjak

X-Faktor, Janicsák Veca, tehetségkutató
Vágólapra másolva!
Sokan a végső győzelemre is esélyesnek tartották, végül a legjobb női előadó lett az X-Faktorban, de nem jutott be a hármas döntőbe. Szerinte a győzelem ellentéteket szül, aki nyer, az sok rosszat kap, így nem bánja, hogy a vége előtt kiesett. Néhány berögzült mozdulatát hiába próbálták javítani a koreográfusok, mentorával, Geszti Péterrel történő vitáiban mindig az okosabban érvelő nyert, a többi mentor véleménye pedig nem okozott álmatlan éjszakákat neki. Janicsák Veca Miskolc felé félúton elmondja, melyik volt a legfelemelőbb pillanata az ősznek, és azt is, miért nem kérte zenész apja segítségét.
Vágólapra másolva!

A megvágott Esti Showder-ben egy-két mondatot kaptak az x-faktoros vendégek. Ennél azért többet beszélgettek Fábryval?

- Persze, hosszabb beszélgetés volt, de ennyi lehetett a show nézőinek érdekes. Kicsit mindannyian féltünk Sándortól, de végül nagyon kedves volt velünk.

Korábban indultál a Csillag születik első szériájában, ott Fábry volt az egyik zsűritag. Most nem emlékezett rád - ez nem volt bántó?

- Örültem neki, hogy nem emlékezett rám, mert akkor úgy éreztem, hogy nem kedvelt, kevesebb pontot adott, mint másoknak. Az Esti Showder stúdiójában aztán elmesélte, hogy másokat inkább előtérbe helyezett, de elmondta, hogy mit miért csinált, nem volt benne a bántás szándéka. Talán nem voltam eléggé felkészült akkor egy ilyen versenyre - nem is annyira technikailag, inkább emberileg. Vannak olyan dalok, amelyekben ki tud jönni, amit hangilag, technikailag tudsz: a Csillag Születik-ben kevésbé jött elő, ami akkor bennem volt. Ott sem kényszerítettek dalokat ránk, akkor én választottam rosszul. Az X-Faktor-ban viszont jobban megválogattam, mit szeretnék énekelni, és ha szereted csinálni, és látszódik rajtad, ettől te is jobb leszel.

És mi látszott rajtad az Aréna-koncerteken, ahol kétszer tízezer ember előtt léptetek fel?

- Hatalmas élmény volt mindannyiunk számára. Érdekes, hogy a televíziós műsor alatt nagyon izgultam, főleg a zsűri, a mentorok véleménye miatt, de ez a feszültség lejött a vállamról az Aréna-koncertre. Ott azoknak énekeltem, akiket a felvételeken nem láttam - azt viszont láttuk és hallottuk, hogy a helyszínen örülnek, ujjonganak. Ez simogatta a lelkemet.

Ez az érzés megvolt már kicsiben a klubkoncerteken is, nem? Ott sem volt tét.

- Kicsiben valóban éreztem ugyanezt a klubkoncerteken, de vannak, akik oda nem jöttek el, csak az Arénába. Az Arénában több dal is jutott: aki az első hatban végzett, az többet énekelhetett, aki az első négy közt volt, az még többet.

Volt emlékezetes sztori azokból a napokból?

- Alapvetően kétballábas, csetlő-botló nő vagyok. Egyszer hajmosás után voltam, be kellett menni próbára: rohantam, törülközővel a fejemen, és teljesen sima talajon, akkorát estem, hogy mindenki megdöbbent. A bénázásom szerencsére csak odáig terjed, hogy elesek, de nem törik el semmim.

Az Arénában is előadott Quimby-dal, a Most múlik pontosan előadásodban - két néven - egymillió letöltés fölött jár a Youtube-on. Nem zavar, hogy ezután minden koncerteden várják majd tőled ezt a számot?

- Lehet, hogy így lesz, de nem baj. Nem minden zenésznek van olyan dala, amelyet minden koncerten várnak tőle. Örülök, hogy nekem most van ilyen, de nagyon remélem, hogy a saját dalaim közt is lesz imádott szám, olyan, amelyet mindig követelnek majd.

Saját dalokat említesz: készül a lemez? Hogy áll, kik lesznek a szövegírók, zeneszerzők?

- A lemez körül minden képlékeny. Szeretném, ha angol nyelvű dal is lenne rajta, de mivel magyar énekesnő vagyok, Magyarországon élek, és nagyon sokan várják a magyar dalokat tőlem, ezek lesznek túlsúlyban. A szövegírásban én is szeretnék részt venni, hiszen a rutinos profik is elkezdték valahol. Arról nem is szólva, hogy úgy érzem, a legfontosabb, hogy a saját dalban a saját érzések jelenjenk meg - persze van, hogy egy szövegíró eltalálja az előadó életének egy szakaszát, az egyéniségét, gondolatait. A zeneszerzőket nem szeretném elárulni: hála az égnek, sokan szeretnének nekem dalt írni. Mindenki hoz dalokat, és van, amelyik illik hozzám, amelyik eltalál. Geszti Pétertől még nem kaptam, de remélem, ír majd nekem szöveget. Jó munkához pedig idő kell, mi nem sietjük el a dolgokat. Az a lényeg, hogy amikor kijön az album, olyan legyen, hogy eldobjam az agyamat tőle, és nagyon büszke legyek rá.

Gesztivel milyen a kapcsolatod?

- Nagyon jó mentor volt, bár nyilván elfogult vagyok. A show után sem szakadt meg a kapcsolatunk, máig foglalkozik velem. Nagyon jól megismert engem emberileg, tudta, hogy nem tanácsokra szorulok, hanem kis biztatásokra. Jó marketinges, ügyes szakember, de engem emberi oldalról támogatott, hogy minél jobb lehessek. Konfliktusunk nem volt: eleve nem vagyok egy lázadó alkat, nem vagyok botrányos ember, otthon sem veszekszem senkivel. Általában megtalálom az arany középutat. Ha Péter mondott valamit, és nem értettem vele egyet, megbeszéltük. Ha jól tudtam érvelni, belement, hogy az legyen, amit én akartam. Ha ő érvelt jól, akkor meggyőzött. Nem volt köztünk semmiféle feszültség.

Forrás: [origo]

És mélypont?

- A verseny alatt? Akadt egypár, de ezzel nem voltam egyedül. Nem tudok egy konkrét esetet megnevezni, de a rettentő fáradtság hozza ki az emberből, hogy úgy érzi, mindenből elege van. Ilyenkor nem a többiekhez fordultam, mert a "segíts magadon, és Isten is megsegít" mondásban hiszek. Saját magadat kell felspannolni. Vannak emberek, akik nem élnek harmóniában önmagukkal, és másokban keresik a megoldást, én viszont abból az energiából tudok fejlődni, amelyet magamból veszek.

A mélypont mellett említsünk meg a legfelemelőbb pillanatot. Volt neked ilyen?

- A legelső párbaj után volt. A Nyári lányokkal kellett megmérkőznöm, hogy versenyben maradjak, és a továbbjutás után kinyílt nekem a világ, a lelkem ajtai is kinyíltak, egyszerre befogadtam az emberi szeretetet. Helyemre kerültem emberileg, zeneileg. Én sem akkor, sem később nem voltam biztos abban, hogy bejutok a legjobb háromba-négybe, de akkor még úgy éreztem, hogy nem mutattam meg mindent, ami bennem van. Megtudtam, hogy lesz este, amikor filmslágereket kell énekelni, én pedig az I Will Always Love You-t nagyon akartam, úgy éreztem, hogy az már egy szint, egy színvonal. Ha nem is úgy, ahogy Whitney Houston, de hozzá méltón akartam elénekelni a dalt.

Nagy esélyesként emlegettek, végül nem jutottál be a hármas döntőbe. Csalódás volt?

- Nem, mert a Piramis-féle Ha volna két életem és a Quimby-dal, a Most múlik pontosan előadása után nekem kivirágzott az egész, azóta olyan szeretetet kapok, amely mindennel felér, így nem számít a győzelem. A győzelem ellentéteket szül, aki nyer, az sok rosszat kap, Vastag Csabit nagyon sajnálom is ezért.

Három fiú került a dobogóra. Csak nők szavaznak egy X-Faktor-ban?

- Azt nem tudom, de szerintem nem sokon múlott a dolog. Így alakult, így történt, de ha a háromban vagyok, szerintem akkor sem nyertem volna meg a versenyt. Nekem elég, hogy az X-Faktor legjobb női hanga lehettem!

A mentorok véleménye mennyire számított? Őrlődtél napokig egy-egy kritika miatt?

- Számított, amit mondtak, de főleg azért, mert azzal a pár mondattal sok embert befolyásoltak. Pont azokat, akiknek a szeretetéért mi küzdöttünk, azaz a nézőket. Hogy a négy ember, négy zsűritag mit mond, nem annyira fontos, mint a sok ezer néző véleménye. Nehéz valakit úgy megítélni, hogy alig ismerik, majd azt mondják neki, hogy te erre nem vagy érett, meg ilyesmi. Attól, hogy valaki fiatalabb, nem jelenti azt, hogy nem élt meg nagy érzéseket. Nem én kaptam ilyet, de hallottam ilyesmit a műsorban. A kritikákon pedig nem rágódtam: engem csak azzal lehetett picit megbántani, ha a hangomba kötöttek bele, erre vagyok hiú. Ha a külsőmre, sminkemre, ruhámra tettek megjegyzést, azt fel sem vettem.

Forrás: [origo]

Két éve, a Csillag születikben

Olvastam, hogy édesapád nem segített a felkészülésben, te kérted, hogy ne tegye. (Janicsák István a Z'Zi Labor első lemezével 460 ezres lemezeladást produkált 1986 őszén, pár hónap alatt, azóta is zenészként dolgozik - a szerk.)

-Egyedül akartam eljutni egy szintre, hogy ne az legyen a reakció, hogy az ismert ember segít a lányának befutni. Sokaknak az a téveszméje van, hogy azért, mert régen ünnepelt előadó, sztár volt, mindent lezsíroz nekem. Ha akarna, sem tudna elintézni ilyesmit. Különben Wolf Kati és a Nyári lányok édesapja is ismert ember a zeneiparban. Remélem, az előítéleteket sikerült levakarni magamról. Ha a lemezzel kapcsolatban apám ad tanácsokat, segít a zenei dolgokban, szövegben, szívesen veszem, de a versenyben az volt a fontos, hogyan tudok kiállni magamért.

A koreográfusok, tánctanárok találtak rossz beidegződést, visszatérő, suta mozdulatot nálad?

- Vannak olyanok, amelyeket nem lehet levakarni valakiről, annyira hozzánőtt -, de nem is kell eltüntetni ezen gesztusokat. Ami szerintük rossz mozdulat, az közben lehet a saját védjegyem. Én például bizonyos hangfekvésnél szeretek kalimpálni a kezemmel. A koreográfusom, Ódor Dani megmondta, hogy nem vagyok rapper, ne mutogassak a kezemmel - de mit csináljak, ha nekem úgy jó?

Százezer rajongó fölött jársz a Facebookon. Hitted volna?

- És ez a szám folyamatosan nő! Természetesen nagyon büszke és boldog vagyok. Figyelek, hogy a földön maradjak, szerveztünk is közönségtalálkozót, ami jól sikerült. Nem szeretnék celeb lenni, akit csak a tévén keresztül ismernek, így ennek a találkozónak is pont az volt a lényege, hogy mindenki kérdezhet bármit, mert én is közülük való vagyok. Meséltem ezt-azt, ők is beszélhettek, énekeltem két dalt, jó hangulatban.

Hamarosan indul a harmadik Csillag születik az RTL Klubon, nyilván sok énekessel. Nem tartasz attól, hogy feledésbe merülnek 2010 őszének tévésztárjai, énekesei?

- Nem vagyok egy félős ember, egyáltalán nem kell ettől tartani. Minket egyszer már megszerettek: azért maradunk fenn, amit mi teremtünk meg a show után. A saját zenénket kell eljuttatni az embereknek, miközben nem szabad alámenni egy szintnek. A szereplés nem annyira fontos, vissza kell fogni, nem szabad mindent elvállalni. Azt látom, hogy vannak, akiknek magánéleti ügyeiről, szüleiről, zűrjeiről többet írnak a lapok, mint arról, mit is csinál valójában az a bulvárszereplő. Vannak ugyanakkor olyan emberek, akik húsz-harminc éve fenn vannak, de mégsem hallunk róluk naponta. Nekem most az a dolgom, hogy tiszta maradjak: a nővérem a menedzserem, a bátyám a turnészervezőm.

Jól teszi a dolgát, sok a fellépés?

- Ma három, ebből egy éjszaka, holnap két koncert lesz, de nem halunk bele. Most pörögni kell. A lemez után lehet lassítani, élőzenekarral fellépni, válogatni a felkérések közt. Amúgy idén sem volt mindennap fellépés, mert igyekszünk úgy szervezni, hogy ne égjek ki, és ha színpadra megyek, jól tudjak teljesíteni.

És mit tennél, ha nem lenne semmi énekhangod?

- Agrármérnök, pontosabban lótenyésztő szakmérnök lennék, szeretném is elvégezni az egyetemet. Szeretek lovagolni, de nem az a fő: érdekelnek a fajtáik, a mozgásuk. Sokat olvastam a lovakról, de szeretném professzionális szinten elsajátítani ezt a tudást. A zene mellett menne a tanulás is: amit az ember nagyon szeretne, azt meg tudja csinálni. Anyukám is diplomás ember, így lettem nevelne.

Az x-faktorosok közül kivel leszel kapcsolatban három év múlva?

- Azt sem tudom megmondani, hogy három hét múlva mi lesz! Hogy ki marad barát, haver, az attól is függ, ki merre megy, kivel járok gyakran fellépni. Szerintem Geszti a biztos pont.