VV5: részleges meztelenkedés és káromkodás várható a 16-os karika mellé

Vágólapra másolva!
Szeptember 12-én indul az RTL Klub valóságshow-jának ötödik szériája, a Magyarországon a Big Brother-t nyugdíjba küldő Való Világ. Az új sorozat már nem 12-es, hanem 16-os korhatárral fog menni, azaz szabadabban dolgozhatnak a szerkesztők, nem kell kinémítani (vagy kisípolni) trágár szövegeket, és mutathatnak erotikusabb jeleneteket.
Vágólapra másolva!

Az RTL Klub a Való Világ negyedik sorozata miatt összesen 232 millió forintos büntetést kapott a Nemzeti Média- és Hírközlési hatóságtól, három dózisban. Noha a csatorna megtámadta bíróságon az ítéleteket, és továbbra is állítja, hogy a VV4-ben semmi olyat nem mutattak, ami ne mehetett volna 12-es karikával, vagy ne lett volna meg ugyanúgy egy délutánonként vetített telenovellában, szappanoperában, az RTL úgy döntött, hogy a reality ötödik szériája, az összefoglalók már nem hétkor, hanem kilenckor kerülnek adásba.

A későbbi időpontban már futhatnak 16-os korhatárral rendelkező műsorok is, amelyek többet engednek. A médiatörvény értelmében azt a műsorszámot, amely alkalmas a tizenhat éven aluliak fizikai, szellemi vagy erkölcsi fejlődésének kedvezőtlen befolyásolására, "különösen azáltal, hogy erőszakra, illetve szexualitásra utal, vagy témájának meghatározó eleme az erőszakos módon megoldott konfliktus, a IV. kategóriába kell sorolni". Ezek a tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott műsorok.

Az ilyenféle filmek, sorozatok, valóságshow-k - megfelelő jelzéssel ellátva - 21 óra és reggel 5 óra között tehetők közzé. RTL-es forrásból úgy értesültünk, hogy eztán sokkal kevesebbet fognak kinémítani (a kisípolás helyett a csatorna eddig jórészt némított), így a "baszd meg" például maradhat, de amennyiben egy káromkodás már sértene egy vallásos embert, akkor azt továbbra is elnémítják az összefoglalóban. Korábban, a VV4-ben a fedetlen női melleket is takarták, de mivel a 16-os korhatárnál már nem büntethető a részleges meztelenkedés, így ezzel sem lesz gondjuk a szerkesztőknek.