"Különben a népharagot kellett volna kibírnia" - tévés kollégák a Stohl-ítéletről

Vágólapra másolva!
Till Attila szerint Stohl András erős férfi, aki ki fogja bírni a börtönt, nem roppan össze, és a televíziózásba is visszatérhet. Régi barátja, Dopeman azon morog, hogy ennél sokkal komolyabb bűntettek után elengedtek már embereket - de közben elítéli, amit Stohl tett. Lang Györgyi úgy véli, hogy ha nem kapott volna letöltendőt a színész, akkor a népharaggal kellett volna szembenéznie, így viszont tiszta lappal jöhet ki. Az RTL Klub hivatalosan nem kívánta kommentálni a bírói döntést.
Vágólapra másolva!

Kedden tíz hónapos letöltendő börtönbüntetésre ítélték az ittasan balesetet okozó Stohl András színművészt, az RTL Klub műsorvezetőjét a Pest Megyei Bíróságon (a részletekről, előzményekről itt olvashat). Az RTL Klub programigazgatója, Kolosi Péter az [origo] megkeresésére nem kívánta kommentálni az ítéletet, csak annyit mondott, hogy tiszteletben tartják a bíróság döntését. Stohl jövőbeni tévés karrierjére vonatkozó kérdésünkre most nem szeretett volna válaszolni. "Ha lezáródik az ügy, le fogunk ülni vele, és megbeszéljük a továbbiakat, de mindig azon az állásponton voltunk, hogy amit elkövetett, azért felelnie kell a törvény előtt, ez azonban nem jelenti azt, hogy nem vezethet tévéműsort" - ismételte meg, amit korábban is mondott.

Lang Györgyi sokáig dolgozott Stohllal az RTL Klub Reggeli-jében. "Tényleg nagyon sajnálom őt, de valamennyi büntetést nyilván megérdemelt. Bizonyos dolgokat nem lehet büntetlenül megcsinálni. De nézzük a jobb oldalát: korábban bőven két év fölött volt a büntetés, most tíz hónap, ami felezhető. Én úgy érzékeltem az emberek hozzáállásából, hogy ha nem kapott volna valamennyi letöltendőt, akkor a népharagot kellett volna kibírnia. Így tiszta lappal kezdhet, a börtönben pedig jut idő, hogy magába nézzen" - mondta az énekesnő.

A Tv2-nél dolgozó Till Attila is régi ismerőse a színésznek. "Nagyon sajnálom Andrást, mert legalább öt hónapot le kell ülnie. Kemény lesz, de Stohl egy erős ember, egy férfi, a börtönt ki fogja bírni, nem fog összeroppanni. Én amúgy arra számítottam, hogy felfüggesztettet fog kapni, mert ebben a karambolban semmi szándékosság, aljasság nem volt. Úgy látszik, hogy a bíró nem ezt vette figyelembe, hanem arra gondolhatott, hogy ha az ember súlyos állapotban vezet, akkor nagy veszélynek teszi ki a környezetét. Ezzel nincs vége Stohl pályájának, a televíziózásba is visszatérhet. Sok ilyen történet volt az USA-ban is, elég James Brown, Johnny Cash esetét elővenni. Stohl kicsit 'mickey rourke-osodik', mondom ezt egyfajta rock and roll-logikával. Én szeretem az ilyen fickókat, de nem az utakon" - magyarázta a Tv2 műsorvezetője, aki szerint Császár Előddel és esetével nem is szabad együtt emlegetni Stohl ügyét, mert a Fóti úton nem halt meg senki.

Dopemannel többször is bulizott Stohl, egy írása miatt utóbbit még elő is vette a rendőrség pár évvel ezelőtt. "Először is ki kell hangsúlyoznom, hogy teljes mértékben elítélem a Bucit ezért a dologért. Én magam sem vagyok egy szentéletű fickó, de szerintem egy embernek - nem csak egy ismert embernek -, ha mulatozik, mindig kell lennie három-négyezer forintnak a zsebében sofőrszolgálatra. Ettől függetlenül én a börtönt nem kívántam neki, nem is amiatt a szinte már paródiába hajló drogprevenciós keresztes hadjárat miatt, amit véghezvitt a médiában, hanem egész egyszerűen azért, mert ebben a balesetben nem halt meg senki, és Bucinak is van családja, gyerekei, akikről gondoskodnia kell. Én inkább pártoltam volna valami anyagi szankciót, vagy azt, hogy egy életre vegyék el a jogosítványát, hogy ne tudjon ennél komolyabb tragédiát okozni. Azt azért vegyük tudomásul, hogy ennél sokkal komolyabb dolgokért elengednek embereket. Szerintem az országot irányító erők nagyon jól ráéreztek arra, hogy ha most cseppet elverik a port egy közszereplőn, akkor ez egy üzenet lesz a közszereplők felé, hogy ők sem törvényen felüliek - és kvázi az átlagemberek igazságérzetét is helyre teszi. Ez az ítélet végül is kibírható, de nem hiszem, hogy ettől állna be pozitív fordulat Stohl András gondolkodásában."

Hábermann Jenő, a Tűzvonalban producere az [origo]-tól értesült az ítéletről. "Nagyon sajnálom, hogy ilyen helyzetbe került, mert nagyon jó színésznek, ráadásul nagyon jó embernek tartom. Tényleg sajnálom, hogy így alakult, de szerintem jó úton jár" - mondta.

Régi barátai közül megkerestük még Trokán Pétert, aki korábban hosszan beszélt nekünk a Stohl-ügyről, de most nem kívánta kommentálni a döntést. Ugyancsak felkerestük a Stohllal jó kapcsolatot ápoló Hajdú Steve-et, de ő sem akart beszélni a bíróság ítéletéről.

Cikkünket később bővítjük.